9 de diciembre de 2014

VIDA PARROQUIAL (30): CONFERÈNCIA “LA NOSTRA ESGLÉSIA, 1889-2014”

El dia 6 de desembre a les 18hs en l'Església Parroquial va tindre lloc la Conferència “La Nostra Església, 1889-2014 “ a càrrec de Guillem Lera Perales, Cronista Oficial de Moixent.
A l'acte van assistir a més del Rector de l'Església En Antonio González, l'Alcalde de Moixent Vicente Dubal,  el Regidor de Cultura José Luis Ortiz, i diversos feligresos.

Acompanya les seues explicacions amb un magnífic muntatge fotogràfic que podíem percebre tots sobre una pantalla gegant per a l'organització i de la qual desenvolupament li ajuda el seu fill Guillem Perales Calatayud.
El motiu de la Conferència va ser la commemoració del 125 aniversari de la Benedicció de la finalització de l'Església Parroquial, el dia 23 de setembre de 1889, com indica el Conferenciant.

Per a començar ens va situar a tots en el context de l'època: context polític a Espanya, context cultural i social, citant personatges més pròxims a nosaltres a la vida local, com és el cas de l'Alcalde José Dámaso Molla, el Metge Félix Martínez, i el Rector Constantino Quilis; el procés de construcció o les obres, assenyala hòmens i persones concretes, particularment dones que van actuar com a obrers, mencionant persones que són ascendents ben coneguts dels allí presents.

Buscant les raons per a construir la nova església i que es va posar la primera pedra en 1881, indica el mal estat de l'anterior, segons consta en els Llibres de Visites Pastorals que es conserven en l'Arxiu Parroquial, així com la major demografia del poble de Moixent que per eixos anys sobrepassava els 4.000 habitants. Indica les quantitats econòmiques que es van necessitar per a la construcció, procés de donatius en què col·labora tot el poble.  Passa a descriure les característiques arquitectòniques i decoratius del Temple, citant Arquitectes, Mestre d'Obres, Pintors, tots artistes reconeguts que encara que no van ser de talla internacional, si d'una competència reconeguda en els mitjans de l'època.  També cita les imatges que es conserven amb els seus respectius autors.  En estes consideracions ens anima a tots els a sentir-nos orguñosos de l'Església que podem disfrutar, perquè si bé tota això no està fet a base de materials nobles, no obstant si que resulta una obra admirable per la laboriositat que reunix i per les obres decoratives fruit de les mans i les intel·ligències d'importants artistes.

Resulta una Conferència amena, agradable, i sobretot instructiva, que promou la capacitat per a apreciar el que tenim i responsabilitzar-nos d'això. 

Felicitem sinceramenta  Guillem Lera pel seu treball realitzat, perquè es notava a les clares el mode de treball que li a suposat reunir la dita informació com així ens va transmetre.