31 de diciembre de 2014

ARTICLE PUBLICAT EN EL LLIBRE DE FESTES DE S.ANTONI ABAT DE CANALS, ANY 2015, PÁGINA 157

LES CAMPANES DE L’ESGLÉSIA DE LA SANTA CREU DE LA TORRETA  

FELIPE SANCHIS TÁRREGA

El campanar està adossat als peus de la façana del edifici, sobre el solar de la capella del Palau dels Borja, porta dos cossos erigits en mamposteria, el superior per a las campanes i tot rematat en una coberta a cuatre aigües.

El campanar te dos campanes, substituint a dos que hi habien abans de la Guerra Civil, la xicoteta segons el llibre “La Torre de Canals Legado de los Borja” del autor Ramón Arnau Croniste de Canals, en la pàgina 35 diu: “La de mayor antigüedad era de reducido tamaño, instalada en la ventana que mira al Sur, la cual en parte estaba cegada”. Està campana segons el llibre la va entregar el Papa Calixt III a un amic seu que li dien Ramón.

La campana gran segons és nomena en el mateix llibre diu: “Agustin Julbe, el tio gustino,  afirmaba que dicha campana la dono “el Vicari Vell” D.Juan Bautista Cerdá Albentosa”.

La mes menuda no està dedicada a ningún sant, te un pes aproximat de 5kg, no és sap l’any de fundició, ja que Ramón Arnau la va comprar en una chatarrería al voltant de l’any 1970 i després de tindre-la en una casa de camp va fer donació de la campana l’any 2005 al campanar de la Torreta que venia a substituir a la campana que el Papa Calixt III va regalar.
Te en l’epifrafia terç tres cordons, en el mig dos cordons, en el epígraf del mig peu un cordó, i un cordó més en el epígraf del peu.

La segona campana es podría dir que està dedicada a Santa Maria per tindre gravat el anagrama de la Verge Maria.  Te un pes aproximat de 43, fundida l’any 1962.  En en l’epígraf terç te tres cordons, en la epigrafia del mig: una Creu, el gravat d’una flor, l’Anagrama de la Mare de Déu, i la marca de la fàbrica “ROSES / ADZANETA/ VALENCIA / ESPAÑA”; en el epígraf del mig peu dos cordons i la inscripció “TORRETA DE CANALS AÑO 1962” i dos cordons mes; i en la epifrafia del peu dos cordons.

Les dos campanes tenen truja de madera i cingonyal per al seu volteig manual amb una corda desde baix del campanar, cada diumenge en la missa que és celebra en el Oratori i en les festes de la Torreta.


Felipe Sanchis Tárrega, President de l’Associació Campaners de Moixent

Campaners de Moixent en Internet: http://campanersmoixent.blogspot.com.es