24 de diciembre de 2014

AGENDA 2015: SANTA MARIA MARE DE DÉU I EPIFANIA DEL SENYOR

SANTA MARIA MARE DE DÉU: Comencem l'any civil posant-ho davall la protecció de Maria, la Mare del Salvador.  Iniciem un nou any, demanant per la pau del món en esta Jornada Mundial d'Oració per la Pau. Inici de l'any civil però sobretot, celebració del començament de la nostra salvació.  Este és un dia en què la celebració de l'Any nou pot deixar en un segon lloc el sentit religiós que li és propi, i per això és una ocasió per a fomentar en família la fe en Jesucrist, com a verdader Déu i home, que ens va arribar per mitjà de María Mare de Déu, Mare per això de Déu, el títol gloriós que a València precedix a totes les advocacions marianes: “La Mare de Déu”

Foto: J.Lluís Cebrian
L’antiguetat de la celebració mariana es constata en les pintures amb el nom de “María, Mare de Déu” (Theotókos) que han sigut trobades en les Catacumbes o antiquíssims subterranis que están cavats baix la ciutat de Roma, on es reunien els primers cristians per a celebrar la Missa en temps de les persecucions
Més avant, el ritu romà celebrava el 1er dia de gener l’octava de Nadal, commeroant la Cirumcisió del Xiquet Jesús.  Després de desaparèixer l’antiga festa mariana en 1931 el Papa Pió XI, en ocasió del XV centenari del Concili de Éfeso (431), va instituir la Festa Mariana per a l’11 d’octubre, en record d’aquest Conceli, en el qual es va proclamar solemnement a Santa María com a vertadera Mare de Crist, que és vertader Fill de Déu; però en l’última reforma del calendari –després del Concili Vaticà II- es va trasladar la festa a l’1 de gener, amb la máxima categoría litúrgica, de solemnitat i amb el títol de Santa Maria Mare de Déu.

El poble Cristià de Moixent és profundament Marià. La vespra es celebren dos misses: a les 18 hores, orientada la celebració amb xiquets; a les 19:30 hores, i el dia de la Solemnitat, primer dia de l’any, a les 12 hores. En les tres mises és dona a besar el xiquet per començar l’any amb la benedicció del Jesuset En l’agenda de 1951 consta: “se da a besar el niño se leen los nombres de los bautizados año anterior”. Al ser la Jornada Mundial d'Oració per la Pau, es canta la Plegaria a Sant Pere Apòstol que nomena la pau.
A la mitja nit alguns jóvens moixentins i moixentines acudixen a la Plaça de l'Església, per a despedir l'any que acaba i acollir l'any que comença. Tots pendents del rellotge i del so de les Campanes, el Repic solemne de les 12 campanades de Sant Pere Apòstol emet un emotiu so carregat de sentiment, i en mig d'abraços i desitjos per a l'any que comença.  Desde després de l’electrificació de les campanes (1975) es dona la benvinguda al nou any del Senyor, amb un Volteig de Campanes, una manera de que algun signe religiós estiga present en esta festa, per a recordar que només Déu és el Senyor del temps i de la historia.  Amb un Vol General de Campanes, començara l’any 2015.  (Com a curiositat, l’any 2007, amb la el andamit cubrint la Torre Campanar i no poden voltejar les campanes, es va posar les dotze campanades de la campana del Micalet de València, i un Volteig de Campanes dels anys 1950 per la Megafonia Pública)
 
El Campanar de Moixent té una campana dedicada a la Mare de Déu amb el títol "Santa Maria Mare de Déu", este dia necessàriament té gran protagonisme, en atenció al seu títol perquè és una Solemnitat Mariana dins de les festes Nadalenques i que celebra la "Maternitat" de la Mare de Déu.  El bronze té gravades les imatges de la devoció Mariana Moixentina com són: Mare de Déu dels Desamparats, la Milagrosa, la Soledat i la Pietat, i també té l’anagrama de la Maria.
al ser l’ultima campana en parar en els voltejos amb altres campanes

Vespra de Santa Maria Mare de Déu, 31 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 18. Vol amb Santa Maria Mare de Déu. El tercer, Vol General.
Foto: Mari Carmen Vidal 24-12-2012
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 19:30.  I Vol amb Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració. 

Santa Maria Mare de Déu, 1 de gener
- 24 hores.  Vol General.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Santa Maria Mare de Déu, el tercer toc,Vol General.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració. 


EPIFANIA DEL SENYOR: Epifania és una paraula que significa en grec “Manifestació”.  Amb aquest sentit, l’Epifania en el cristianisme es vincula actualment amb la festa de l’Adoració a Jesús dels Reigs Mags d’Orient que amb la seua presència manifestaven el reconeixement del paper de Jesús com a Messies.
L’Església Catòlica celebra la festivitat dels Reixos el 6 de gener.
Els Reis d’Orient, segons el Nou Testament, son uns mags (o savis) que van portar regals (or, encens i mirrra) a Jesús, guiats per un estel.  L’Evangeli segons Mateu (l’únic llibre de la Biblia que en parla) no especifica quants eren, només que eren mags (sacerdots zoroastrians), que venien d’orient.  Amb els segles aquests mags van esdevenir astròlegs i després reis.    En la iconografía religiosa i popular van pendre les formes actuals i la tradició va acabar fixant-los fins i tot un nom a cadascun, considerant-los tres per se triple eldo presentat.  Beda al segle VIII en la “Expositio in Evangelium S.Matthaei”, deia que un era asiàtic, l’altre africà, i l’altre europeu.
Els tres reis eren: Melcior duia or com a ofrena, un ancià amb cabells i barba blanca perquè ve d’un país on la gent enia la pell d’aquest color, la túnica violeta i un parell de sabates blaves i blanques.
Gaspar, duia encens com a ofrena, de pell clara i amb els cabells castanys, perque ve d’un país on la gent és així, va vestit amb l’estil gòtic amb capa amb color vermell i sabates violeta.
Baltasar duia mirra com a ofrena, de pell negra i vestit segons l’estil dels àrabs, perquè ve d’un país on la gent és així, amb un abric vermell i blanc.
Una tradició situa les seues restes a la Catedral de Colònia (Alemaya).

A Espanya, la tradició es el dia abans es reparteixen regals als xiquets amb cavalcades, uns dies abans els xiquets fan una carta demenant els regals que volen, i entreguen la carta a un patge dels reis. El dia 6 es consumeix el roscó de reis.
Fotografia: Llibre Festes Patronals 2014
A Moixent, es fa una cavalcada dels Reis camí cap a Betlem per a adorar el Xiquet Jesús. Els encarregats de portar-la a cap són els quintos, festers i festeres: el grup que prepara les Festes Patronals de l'any en curs. Al arribar tota la comititva de quintos, festers i festeres, xiquets menuts amb els seus pares i els reis mags, al Temple Parroquial adoren al Xiquet Jesús i després regalen els regals als xiquets.

Al finalitzar les misses de l’Epifania, per ultima vegada també es dona a bessar el xiquet Jesús del Naixement que hi ha al peu del altar, com el dia de Nadal, i Santa Maria Mare de Déu per a demanar un bon any, imitant el gest dels pastors, els angels i els mags que van acudir a Betlem a adorar a Jesús. És el final Líturgic de la Missa que té lloc mentres voltejen le campanes.

Vespra del Epifania del Senyor, 5 de gener
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

- Tres tocs d’avís a missa de 18.  Repic festiu i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

- Al pujar els Reigs Mags per el carrer “Màrtirs” Vol de Sant Antoni fins a Santes Relíquies.

Epifania del Senyor, 6 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i de Nieves.  El tercer toc.Sant
  Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.


(El dia 2, primer divendres de mes, dedicat al Sagrat Cor de Jesús, en el moment de l’Angelus i primer toc d’avís de missa la campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament o anunciara.  I en el moment de l’Exposició del Santíssim es fara el toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Cor de Jesús).


Campaners de Moixent, els desitgem un Feliç Any 2015 !