6 de enero de 2014

AGENDA 2014: DIA LITÚRGIC I FESTA DE SANT ANTONI ABAT

SANT ANTONI ABAT: El dia de la festa Litúrgica, es el 17 de gener.
Junt a la festa de la Mare de Déu dels Àngels, es l’unica festa de carrer al voltant dels trasllats de les imatges. 
En estas dos festes, es trasllada al cap de setmana per facilitar la participació dels veïns.  Dies abans es prepara l’imatge i es neteja la ceràmica on esta el Sant corresponent del carrer, es pengen senyeres, trauen plantes.  Dissabte es celebren diversos actes segons la disponibilitat econòmica dels festers (loteries) i la col·laboració del poble.  I el diumenge es el dia de la festa religiosa, amb trasllat de la imatge a l’Església, pa benëit, traques…
Este dia es col·loca a la vista del fidels, l’imatge de Sant Antoni Abat procedent de la Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa, que a més com ja hem dit s’ha restaurat.
Per ser festa de carrer, correspon un Volteig de quatre campanes que compren les dues Campanes dedicades a Sant Antoni: la menuda del Vol Sant Antoni, i la que fa de campana major en el Vol Sant Isidre, dedica també a Sant Antoni a més del Titular de la Parroquia Sant Pere Apòstol.  A més en el seu dia litúrgic voltejara més assíduament la campana Sant Antoni ja que és el seu dia.

Sant Antoni Abat, 17 de gener
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni, hasta Sant Isidre.

- Tres tocs d’avís a missa de 19. Repic (diari), I Vol amb Sant Antoni. El tercer toc Vol de
  Sant Antoni hasta Sant Isidre. 

 
FESTA DE SANT ANTONI ABAT: La Festa que organitzen cada any els veïns del carrer que porta el seu nom se celebra el diumenge més pròxim a la festa litúrgica.

En la missa de 10:30, traslladen l’imatge de Sant Antoni al so de tabalet i dolçaina, ademes porten unes grans cistelles amb el pa de Sant Antoni per a beneir i repartir durant la benedicció dels animals.
Al final de la missa mentres es canta el “Cant a Sant Antoni” els fidels s'acosten al peu del Presbiteri on se repartixen els trossos de pa,  i es deixa un espai perquè puguen anar a casa a pels animals per a beneir-los.
Este acte es desenvolupa en dos parts: els animals domèstics es beneïxen en la Plaça de l'Església (cada any va més gent amb els seus animals), l'Ajuntament habilita una balles marcant un camí per on passar; i després els animals més grans (cavalls, burros...) reben la benedicció en la Plaça de l’Ajuntament, a cada persona que a portat un animal sels regala el pa beneit.    
Després l’imatge acompanyada de alguns veins del poble i de pa beneit, recorre el passeig Pare Moreno, carrer Sant Vicent fins al seu carrer.  Cada any l’imatge està en una casa, i durant els dies de Sant Antoni, els xiquets poden anar per a tocar la campaneta.

En el Llibre de la Visita Pastoral del dia 19 d’agost de 1772 es fa referencia a una Ermita dedicada a Sant Antoni, en la partida de “Cara Moxente”.  Fa uns anys és feia una foguera en els quatre cantons del carrer, i els xiquets feien fogueres per el poble tirant cohets. En una foto publicada en el Llibre de Festes Patronals de 2003, en la página 91 hi ha una foto que es veu la Casa Coromines rematada la façana amb una fonícula (ornaçina) de Sant Antoni del Porquet (actualment hi ha un Ecce Homo)

En el carrer que te dedicat  (abans s’anomenava “Carrer de les Parres”) hi ha una ceràmica on es representa a Sant Antoni; altra ceràmica en el carrer San Gaietà (segons l’actual propietaria de la casa, el entonces propietari, tenia en eixa casa un forn i tenía també uns burros i al ser el patró dels animals col·loca la ceràmica); i en una casa de camp (publicada la fotog en l’anterior entrada).

És de reconéixer que en estos carrers tant de Sant Antoni com la del Raval, conserven la festa i que no desaparega la seua memòria. El Campanar de Moixent, té dos Campanes dedicades a Sant Antoni Abat: una amb el nom de Sant Antoni popularment coneguda com “Samboriet” datada l'any 1927; i la més antiga del campanar de 1792, dedicada a Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni, per este motiu estes dos campanes tenen especial protagonisme tant el dia Litúrgic com el dia de la Festa.

Recordeu: que al final de la missa, es repartix el pa de Sant Antoni es fa un Volteig de Sant Antoni fins a Sant Isidre que servix per a avisar que la missa a acabat i falten minuts per a començar la Benedicció dels Animals, tot i que desde moments abans la plaça ja s’ompli de gent.


Vespra de la Festa de Sant Antoni Abat, 18 de gener
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

- Vol al final de la celebració de 20, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

Festa de Sant Antoni Abat, 19 de gener
- Tres Vols d’avís a missa de 10:30 amb Sant Isidre. El tercer de Sant Antoni hasta Sant Isidre.  
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a la Benedicicó d’animals de 11:30, amb Sant Antoni.  El tercer Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

- Durant la benedicció dos Vols de Sant Antoni (11:33 i 11:43)