8 de agosto de 2024

VISITES GUIADES AL CAMPANAR DE MOIXENT: DEL DILLUNS 19 AL DIMECRES 21 D'AGOST

En el Programa Oficial de les Festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies d’este any 2024 s’informa dels dies proposats per Campaners de Moixent per a realitzar la visita guiada a la sala de les campanes, informació que també oferix la publicació “Els estius a la fresca”.  Enguany serán el dilluns 19, dimarts 20 i dimecres 21 d’agost de 18 a 19hs.  Un servici que l’Associació Campaners de Moixent oferim de manera gratuïta 

En aquest cas serà la XVI edició en les festes Patronals, si bé es veu enriquida  la visita que se celebrà el dia 28 de juny, per tercer any, amb motiu de la vespra de Sant Pere Apòstol de la qual ja vam donar informació. 

Saps que la sala de campanes està oberta en els seus finestrals a totes les direccions del nostre poble i el seu terme, de manera que podràs gaudir també de panoràmiques molt obertes i extenses en la mirada cap al nostre estimat Moixent. Visita animada amb comentaris i observacions, i en què és poden realitzar fotografies per a reviure l'aventura vixcuda. Segurament podràs apreciar alguna cosa de la seua sonoritat coincidint amb els tocs del Rosari. 

Com procedir per a realitzar eixa visita?. Tens que acudir a l'Església Parroquial en els dies i hores indicades, allí ens agrupem de 8 a 10 persona. En la breve espera com novetat podras vorer un panel fotogràfic en un Roll-up (D-Roller) amb panoràmiques (en blanc i negre) del anterior remat del Campanar, la reconstrucció passant per les dos restauracions 1987 i 2007 estes ja a color.  La lona esta exposada des del 13 de març de 2024 en la Capella del Convent, però per al es Visites al Campanar la traslladarem a la església. 

En la base del campanar podreu vore en una vitrina la imatge de Santa Bàrbara (Patrona dels Campaners), un quadre de Sant Paulino de Nola (Patró dels Campaners),  quatre coixinets, dos batalls anteriors de campanes.  Una peça de cerámica de l'anterior bola del campanar, la primera esfera del rellotge del campanar amb números romans, una matraca semblant a la tradicional de ma i altra procedent de la Casa Rabosa. També el quadre amb el nombrament de Campaner d’honor de Moixent del Pare Moreno i el quadre del llistat de Campaners/eres moixentins. 

Després de pujar els 83 escalons que anirem ascendint junts cada grup, entraràs a la sala que alberga les huit campanes que esperen el teu interés i estima personal cap a cadascuna d'elles, perquè les conegues, i les seues funcions al servici de la litúrgia a l'Església Parroquial. Funcions que ara amb motiu de les Festes Patronals adquirixen la importància de convocar, avisar i celebrar actes religiosos entranyables per a tots.

Volem indicar-te que visitar la sala de campanes enguany té unes connotacions especials, perquè es complixen cent anys de l'enderrocament del anterior remat del campanar fins a este espai, amb la finalitat d'aconseguir una millor reconstrucció d'este.

Cada campana té els seus caràcters propis en títol, sonoritat, grandària, decoracions; algunes amb molta història, i amb orígens diferents. També està la Matraca. I totes col·laboren amb el propi a la sonoritat que escampa el campanar a totes les direccions. T'agradarà conéixer-les personalment i de prop, en la seua pròpia casa.

Si et sembla pots deixar escrit una impressió i record de la teua visita en el llibre de Firmes que estarà a la teua disposició (des de 2016) en l'entrada del campanar, en la Capella del Santíssim Sagrament. En la base del campanar estará a disposició dels visitants diversos fullets editats per l'Associació i que els visitants poden emportar-se a casa.

El cartell d'enguany novament ha sigut el·laborat pel campaner de la Vall Blanca Isaac Montell seguint algunes indicacions de Felipe, on apareixen dos fotografíes: detall de la panorámica de Moixent des del finestral de la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni (cap al calvari i Ermita que enguany complix 125 anys de la seua benedicció), la primera impressió en arribar als últims escalons abans d’accedir a la Sala de les Campanes, veient els bronzes i un “logotip” del 1er Centenari del inici de la Reconstrucció de la Torre Campanar.