30 de agosto de 2024

VIDA PARROQUIAL: FIESTAS PATRONALES 2024

Algunos balcones de Moixent aparecían este año engalanados con los nuevos tapices de balcon con la imagen de las Santas Reliquias, de fondo rojo propio de los mártires y con adornos dorados en los laterales.  Tapices nuevos a iniciativa de la Asociación de la Medalla Milagrosa de Moixent.  De los anteriores de 1989 del IV Centenario ya no quedaban y ahora a color resultan mucho más bellos.

A destacar que en la “Baixà” de la imagen del Cristo de la Ermita a la Iglesia Parroquial ante la ausencia del Párroco por motivos personales, presidio el acto el diacono permanente de “La Seu” de Xàtiva Francisco José Saez Cano.     La procesión se desarrollo con más hagilidad por parte de los portadores, pues habían hecho el esfuerzo de prepararse ensayando el viernes anterior como viene haciéndose en los últimos años.  También destacamos que este año el anda llevaba una batería de litio para aliviar el peso de los portadores.

La Ofrenda de flores, que venia haciéndose desde 2020 al 2023 en el dia dedicado a las Santas Reliquias, y que parece más apropiado, a iniciativa de la Comisión de fiestas, y sin previa consulta a la parroquia, se ha celebrado el martes de fiestas Patronales, después de la Presentación de la Reina de Valencia, acto que se prolongo hasta que llegaron a la Iglesia a las 22:28h, con lo cual no se pudo contar con la presencia habitual de los fieles, por ser hora tan tardía, solamente el Coro Parroquial y nueve fieles.

Llegamos al dia de difuntos y también tuvimos otra sorpresa: se tenia previsto que presidiera el Arzobispo EmÉrito de Zaragoza D.Manuel Ureña Pastor, pero por confusiones de agenda no se presento, y sí lo hizo al dia siguiente dedicado al SantÍsimo Cristo del Monte Calvario y al final resulto un acierto, pues este año se cumplen los 125 años de la Bendición de la actual Ermita del Santísimo Cristo del Monte  Calvario (1899-2024), este aniversario se hizo mención por paRte del Párroco en la homilía de la Misa del Cristo de 10:30 y al llegar la procesión a la Ermita, también en las peticiones de la misa de 12h.   D.Manuel Ureña se presento puntualmente en la parroquia y acompañado por el Párroco visito la Capilla del Santísimo y después la de las Santas Reliquias atendiendo a las explicaciones que le hacia el Párroco D.Lisardo.   En la homilía invito a seguir a Jesucristo, a ejemplo del P.Moreno que hizo de su vida un seguimiento fiel y cuya biografÍa resumiÓ en grandes trazos.  Dejo consignada una dedicatoria en el Libro de Oro de la Parroquia con las siguientes palabras:En Mogente, a 24 de abril – agosto del año de gracia de 2024
Con el grato recuerdo de mi visita a Mogente y, de modo especial, al templo parroquial de “San Pedro Apóstol”, patrono del pueblo, junto con el “Cristo del Monte Calvario” y de las “Santas Reliquias”.
Conste bien claramente que he quedado impresionado no solo por el templo y por su contenido, sino también por la grandeza y por la maravilla de este magnifico pueblo, digno del Señor Jesús del Monte Calvario y de venerar ese otro gran tesoro constituido por las preciosas reliquias de nuestros mártires.
Enhorabuena al pueblo de Mogente y a su flamante y gran párroco Don Lisardo Castelló Moltó, uno de mis grandes alumnos.  Hay que reconocer que el “Chico” es de Cocentaina.
Vuestro siempre.
+ Manuel, Arz – Emérito de Zaragoza

En la procesión del Cristo la imagen fue llevada por miembros de la comisión de fiestas patronales 2023, 6 festeros 3 quintos uno de ellos músico que se encargaba de llevar el paso con el palo; y el dia de las Santas Reliquias miembros de la Comisión de fiestas Patronales de este año y algunos de la próxima comisión, en total 8 mas 4 relevos que llevaban el palo.  Es muy de agradecer esa actitud generosa de querer colaborar en la subida del Cristo sobre todo por parte de los que fueron festeros el año anterior, con lo cual cierran ese ciclo de compromisos con las fiestas Patronales según su quinta; y la misma gratitud merece miembros de la próxima comisión que junto a la actual llevaron las Santas Reliquias.  En esta procesión por parte de las Autoridades cabe señalar que estuvo presente el presidente de la Mancomunidad La Costera-La Canal.

Este año también ha estado con nosotros en las tres ultimas celebraciones el mogentino Fray Ramón Belda Ruiz, Franciscano de Cruz Blanca, que se encuentra en Gea de Albarracin (Teruel).

En todas las celebraciones religiosas los cantos fueron a cargo del Coro Parroquial  acompañadas al órgano por Miguel Girones y Mar; Rocio Cirugeda con la flauta; y también los toques de campanas en gran parte se realizaron de forma manual por los miembros de la Asociación Campaners de Moixent.

26 de agosto de 2024

PROGRAMA DE TOCS: NOVENA A LES SANTES RELÍQUIES, "DIES NATALIS" DEL PARE MORENO I ANIVERSARI CONSAGRACIÓ DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL

NOVENA A LES SANTES RELÍQUIESA primers de setembre tingem en Moixent unes celebracions molt entranyables per a la Comunitat Crisitana local: el dia 7, la Mort o Naixement a la Glòria del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino; i el 9 l’Aniversari de la Consagració de l’Església Parroquial, un dia molt important.

No podem deixar de fer constar commemoracions com estes, que sent senzilles han servit per a mantindre la memòria i devoció cap al Pare Moreno, com els nostres avantpassats al construir i consagrar l'Església Parroquial.

Enguany per quart any consecutiu es ressara el Novenari a les nostres Patrones, per tal de fomentar la devoció al Pare Moreno i a les S.Relíquies.  Com desde 2022 es del 1 de setembre fins el 9 de setembre, aprofitant que son dies que coincidixen amb l’Aniversari de la Consagració de l’Altar Major (dia 5), Dies Natalis del Pare Moreno (dia 7) i l’Aniversari e la Consagració de l’Església Parroquial (dia 9).

Durant els nous dies es resen les Lletanies dels Sants del Reliquiari i també els Gojos a les Santes Relíquies, una estrofa per cada un dels nou dies.

Durant estos nou dies, la campana Santes Relíquies voltejara després del primer toc d’avís a Rosari.


ANIVERSARI DE LA MORT DEL VENERABLE PARE MORENO:   El Pare Moreno, com es conegut familiarement, va naìxer a Moixent l’any 1520, va vestir els hàbits de monjo dels jeronis, i més tart el Papa li va conecidr vestir l’hàbit franciscà.

Ordenat Sacerdot, va ser un gran predicador, sent un dels més famosos de València, després de Sant Vicent Ferrer, inclús va conseguir nombroses conversions.

Provincial de l’orde franciscana 1583-1588.  Va escriure llibres de “devoció i espérit”  (alguns d’ells els pots vorer en la web del la Biblioteca Digital Valenciana).

A Moixent va fundar el Convent de Sant Antoni de Padua beneïnt-lo l’any 1585 sent Provincial.  Se li atribuixen alguns miracles representats en les pintures del Presbiteri.

Va tenir una gran amistat amb el Beat Pedro Nicolas Factor. També va tenir relació amb el patriarca Sant Joan de Ribera, Arquebisbe de València, prova d’aço són la Casulla, i el calze entre altres regals que va fer l’Arquebisbe al Pare Moreno. Confessor de les Monjes Descalces Reials, on es trobava l’emperadriu Na Maria d’Àustria que li va regalar un “Lignum Crucis” i Relíquies de Santa Ùrsula i Santa Córdula. Anys més tard, va demanar al Papa Sixt V Relíquies dels primers segles del Cristianisme per al Convent amb les seues "Autentiques" així com Indulgencies.

Va morir a València en el Convent de Franciscans de Sant Llorenç el dia 7 de setembre de 1603. L'Ajuntament amb el Rector de Moixent l'any 1838 van reclamar les seues restes mortals a fi que reposaren en el seu volgut Moixent.

El seu Sepulcre està en la Capella de les Santes Relíquies de l'Església Parroquial, junt a les Santes Relíquies que Ell mateix va portar amb tant d'amor al Convent de Franciscans de Sant Antoni de Pàdua (actualment “Museu Pare Moreno”).

La figura del Pare Moreno ha deixat moltes emprentes en el seu poble natal, que han arribat fins a hui en dia.  Els moixentins i moixentines del segle XXI continuen estimant i recordant un fill il·lustre del poble que va viure cinc segles abans.  Sens dubte el carisma i la personalitat de Fra Cristóbal fan que açò siga possible.   El record i la devoció privada cap al Venerable Pare Moreno, no sols permaneix viva entre els moixentins, sinó que es va intensificant, tal com es mostra en el fet de les misses que s'encarreguen demanant-li favors, les oracions, i  ciris que s'encenen en domicilis fent constar que són per a acompanyar els seus supliques a la intercessió del P.Moreno. En el llenguatge col·loquial sempre es refereixen a ell com a Pare Moreno, però amb tal respecte i veneració que se sobre entén el titol de Venerable, que se li aplica des de noranta-dos anys després de la seua defunció, i des de llavors apareix en multitud de documents referits a ell, i que pots comprovar en aquesta mateixa web, recollits detalladament fins on hem pogut investigar, des de setembre des de 2016 i anys posteriors. El Pare Moreno es un model com a cristià, però també com a moixenti.

Campaners de Moixent li dedica una intenció de missa en acció de gràcies per ser Campaner d'Honor de Moixent.

El quadre que es va pintar amb motiu del seu 400 aniversari de la seua mort, l’any 2003, i beneït en la Solemnitat de Sant Pere d’eixe any, i que està damunt del Sepulcre del Venerable, es col·loca per a este dia en el Presbiteri, amb dos ciris, i davant del Sepulcre es col·loca un ciri blanc.

El poble té gran Veneració i Estima, i d'acord amb eixe record i afecte, les Campanes també es fan ressò d'eixa devoció popular. Desde l’any 2003 (que es van complir els 400 anys de la seua mort) es voltegen les campanes i desde la restauració de les campanes, per a este dia, Volteja de manera particular la campana Santes Relíquies, bronze que té gravades la efigie del Venerable Pare Moreno i dels Bustos de les primeres relíquies que va portar a Moixent les Santes Úrsula i Còrdula.

Mort del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino, 7 de setembre 
- Tres Voltejos d’avís a missa de 20h, amb Santes Relíquies.


ANIVERSARI DE LA CONSAGRACIÓ DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL: Es el 9 de setembre, té categoría de Solemnitat, per este motiu es Voltejaran totes les campanes.  Este dia l’any 1989,  el llavors Bisbe Auxiliar de València En José Vilaplana Blasco va consagrar les parets del Temple, finalitzant la Consagració que va començar l'any 1964 amb la Consagració de l'Altar Major.  Este dia coincidix en l'Aniversari de la Benedicció de la Capella del Santíssim Sacrament de l'any 1917 construïda a expenses de Victoria Liñana Sales.  La construcció de la nostra església la va promoure el Rector En Constantino Quilis Quilis entre els anys 1881-1889, sent beneïda el 23 de setembre de 1889 e inaugurada el dia següent.

Este dia s'iluminen els ciris que estan en les quatre creus on el Bisbe va consagrar les parets que estan al costat dels Retaules del Cor de Jesús i de la Puríssima.
Davall d'una placa on esta marcada la creu del Crisma, en la part dreta segons es mira el Retaule de la Puríssima, a l'entrada de la Capilla de les Santes Relíquies, hi ha una placa recordatoria de la Consagració de l'Església i una breu informació.

Este dia s'iluminen els ciris que estan en les quatre creus on el Bisbe va consagrar les parets que estan al costat dels Retaules del Cor de Jesús i de la Puríssima.

Davall d'una placa on esta marcada la creu del Crisma, en la part dreta segons es mira el Retaule de la Puríssima, a l'entrada de la Capilla de les Santes Relíquies, hi ha una placa recordatoria de la Consagració de l'Església i una breu informació.

La Missa s’oferix en sufragi dels Sacerdots nascuts en Moixent i els que han exercit el seu Ministeri Pastoral en la nostra Parròquia. 

Aniversari de la Consagració del Temple Parroquial (35 anys), 9 de setembre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 19:30h. Volteig de Solemnitat en el primer toc.    

22 de agosto de 2024

109 VISITANTS AL CAMPANAR DE MOIXENT EN LA 16 EDICIÓ DE LES FESTES PATRONALS

Han sigut un total de 109 les persones, de totes les edats, les que han pujat els 83 escalons fins a entrar a la sala de campanes, en esta 16 edició de visites guiades al campanar en la setmana de festes Patronals. 
Dilluns, dimarts i dimecres, de 18 a 19hs, sembla que es consolida com l'horari i dies més aptes per a esta experiència dins de la setmana de festes Patronals.

Alguns repetixen la visita com alguna cosa que consideren important dins dels actes de festa, expressant familiaritat amb el lloc i les campanes, amb la panoràmiques i els sons amb sabor de festes. Hem acollit visitants vinguts de Vallada, Pegó, la Font de Figuera, Valencia i Caudete.

Enguany han comptat amb l'al·licient de trobar amb la lona expositiva sobre el primer centenari de l'inici d'obres de renovació de la rematada del campanar, amb fotografies i informacions sobre dates i fets sobre aquest tema. Ho van trobar en entrar a l'església situat a l'entrada de la Capella del Santíssim Sagrament, i en observar-lo resultava un al·licient més per a visitar eixe lloc amb històries, treballs, il·lusions, obstinacions per millorar. El campanar així resulta una obra objecte de molts esforços, de molt d'interés i dedicació de moixentins i moixentines al llarg de les generacions.

Amb atenció seguien les explicacions sobre cada campana, les seues funcions i característiques, la seua història i propietats per al conjunt de les huit campanes, a més de la matraca. Comprovem l'encant que els produïx asomar-se a les cúpules, als paisatges, a les belles panoràmiques de Moixent i el seu terme. Encant i sorpresa gratificant que es comprova en les dedicatòries que ens ha deixat en el libre “Visites al Campanar. Firmes”,  de les quals oferim algunes: 
-Des de Pego hem vingut per a sentir les campanes.  Tot un goig.
-Desde Caudete hemos venido para ver este precioso Campanario  ♫♪ Gracias por la visita.
-Molt ben explicat!! Ens ha agradat molt, i ja és la tercera vegada que venim a les visites.  Fins la próxima.
-Con mucha ilusión subía al campanario a mis 69 años.
-Moltes Gràcies als Campaners de Moixent per la visita guiada i en especial al gran Felipe Sanchis.  Ens veiem l’any que vé.  Si Déu vol.  D’un amic vallaí.
-Gracies per fer-nos disfrutar.  Des de la Font de la Figuera.
-Ha sido muy emocionante la subida al campanario, y como nieta y familiar del escultor de la Iglesia Modesto Quilis y Parroco Quilis estoy encantada de que sigáis conservando esta magnifica obra.
-Muy agradecida ver el campanario y disfrutar de sus vistas e historia.
-Una visita molt especial. Lorenzo molt atent.
-Antonio eres muy buen guía me ha encantado.
-Un viatge molt bonic al  campanar de Moixent
-Continueu amb esta gran llabor

Uns dies abans, el 14 d'agost, va pujar al campanar l'actor, reporter i humorista Eugeni Alemany que passava uns dies al poble amb la seua dona i amics, i sabedor del toc de campanes per a este dia, es presta a pujar al campanar amb la seua dona i Victor Beltrán (que ja va pujar per al progrmaa de "Xino Xano" en el campanar de Moixent) coincidint amb els tocs del rosari i missa de la vespra de la Solemnitat de l'Assumpció, i publica un simpatic vídeo en la seua xarxa social de instagram i facebook deixant en el “Llibre de Visites al Campanar. Firmes” esta dedicatòria: 14/08/2024 Vespra De l’Assumpció i quina experiencia única poder presencia i participar d’un volteig de campanes d’un poble tant autentic i entrañable com Moixent,. Aço ho hauria de poder fer al menys una volta en la vida qualsevol valencià.  Gràcies.  Una abraçada tan gran com el batall de la Campana de Sant Pere!  Eugeni Alemany

Cal mencionar també que en les festes de Sant Pere també vam oferir este servici, també la de l'Arquebisbe de València i Maria “la Versadora”, visites que hem publicat en esta web.

Ens satisfà col·laborar al fet que molts puguen experimentar eixe goig de pujar al campa ric i familiaritzar-se amb funció de les campanes que tenen un lloc molt rellevant en els actes litúrgics de les festes patronals: conéixer per a apreciar i agrair. Donem les gràcies a quants ens han mostrat el seu suport i ànims.

Recordem que les campanes han sigut declarada per la UNESCO patrimoni cultural Immaterial de la Humanitat el 30 de novembre de 2022

Campaners de Moixent reitera si desitge de què gaudiu de tots els actes de festes Patronals que ens queden.

10 de agosto de 2024

PROGRAMA DE TOCS: FESTES PATRONALS DEDICADES AL SANTÍSSIM CRIST DEL MONT CALVARI I A LES SANTES RELÍQUIES; i PARE GASSÓ MÀRTIR

Les festes Patronals en honor al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies, son per privilegi Reial des de 1842, i declarades festes d’interés Turístic Local per la Generalitat Valenciana el 25 de setembre de 2019.  

Les campanes, la veu més antiga de Moixent, la veu de Déu ens anunciaran i convocaran a celebrar i recordar als nostres Difunts, i als Patrons: Santíssim Crist del Mont Calvari i les Venerades Relíquies amb un record especial al Pare Moreno.

Algunes cases no sols esta setmana de festes Patronals, sino durant l’any tenen en els seus balcons  a com tots els anys fem les colgadures de balcons, cobertors amb les imatges de les Santes Relíquies, o be, el Santíssim Crist del Mont Calvari.

OFRENA A LES SANTES RELÍQUIES:  El dimarts dia 20 d’agost de la setmana de festes Patronals, les Autoritats, i Comissió de Festes amb les seues Reines i Dames d’Honor i altres fidels, després de la proclamació de la Regina de València, acudixen al Temple Parroquial per a realitzar una solemne Ofrena de Flors a les Patrones i demanar la seua intercesió.   

Des de 1952 era en la mateixa Capella de les Santes Relíquies de l’Església Parroquial, davant del Reliquiari estaven els dos Bustos de Santa Úrsula i Santa Còrdula i les Reliquies posteriors (com estan en les colgadures), i al fer els dotze quadres del Presbiteri es va fer una hornacina per als Bustos-Reliquiari de les màrtirs  Úrsula i Cordula en la Capella de les Santes Relíquies enfront del sepulcre del Pare Moreno. 

Des de este canví, l'ofrena de flors es en el Presbiteri on estan colocades les primeres reliquies que arribaren a Moixent.  L’any 2020 per la pandemia no es va realitzar; en 2021 es va realitzar el diumenge festa de les Santes Relíquies per la vesprada al no poder celebrar-se les processons; 2022 i 2023 es va realitzar abans de la missa de 12h del dia de les Santes Relíquies.    Enguany per decissió unilateral de la Comissió de festes 2024 es realitza de nou el dimarts.

Es farà un Volteig de 3 campanes (de devoció popular), la campana que fa de “gran” es Santes Relíquies, dedicada a totes les Relíquies de l'Església Parroquial i té impreses en el bronze els Bustos de les Santes Úrsula i Còrdula, i també del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino.

Ofrena de Flors a les Santes Relíquies,  20 d’agost
- Al pujar la Comissió per el carrer “Màrtirs”,  Volteig de Sant Antoni hasta S.Relíquies.

FUNERAL PER ELS MOIXENTINS DIFUNTS: El divendres 23, es recorda a tots els Moixentins Difunts.  A la Missa a què assistixen les Autoritats, Regines,  Comissió de Festes, i multitud de fidels.  Enguany la celebració de la Missa estará presidida pel Excm.i Rvdm. En Manuel Ureña Arquebisbe emérit de Saragossa.

Les Campanes també convoquen amb els seus sons fúnebres, però impregnats d'esperança (Mig Vol), oferint un homenatge sonor a tots els nostres difunts. Intervenen les campanes: Santes Relíquies, Sant Isidre i Santa Maria Mare de Déu, les tres oscil·len d'un costat a un altre, sense arribar a donar la volta. 

Després de la celebració es fa una ofrena sencilla de flor davant del Bust del Pare Moreno en el passeig que porta el seu nom

Funeral per els Moixentins Difunts, 23 d’agost
- Tres Migs Vols d’avís a missa de 12h, amb S.Relíquies, S.Isidre i Santa Maria Mare de Déu.
-Mig Vol al final de la celebració

-  20 hores.  Toc d’Ave Maria, i Volteig de Solemnitat.


SANTÍSSIM CRIST DEL MONT CALVARI: Està dedicat el dissabte de les Festes Patronals (dia 24 d'agost). Es una festa apart del divendres sant, com a Jesucrist a Resucitat, la creu porta a la vida, es una creu gloriosa perque ara mirem els resultats victoriosos.

L’Ermita del Calvari ubicada en el barri de Santa Anna, tènia com demostren els llibres de Visita Pastorals i altres documents, les adovacions de Stm.Crist i  Santa Anna i desde les festes Patronals de 1899 està baix l’advocació de Santíssim Crist del Mont Calvari,  (enguany es complix els 125 anys de la Benedicció)

Possiblement en els anys que el Santíssim Crist ja era considerat patró (junt amb Sant Pere i les Santes Relíquies), el Papa Pius IX en 1873 va otorgar una Indulgencia Plenaria Perpetua, en el dia de la festa als fidels que visitaren dita imatge en el temple Parroquialm hi han altres Indulgencies dels anys 1870, 1872 i 1873, dels Bisbes d’Oviedo, Sogorb, Granada i Cartagena. 

La imatge actual es donació de Amparo Gassó l'any 1941 sent beneïda el 11 de setembre, i en l'any 1943 es van fer les andes.  La imatge amb les andes, (i amb els farols propis de l’any 2013).

Durant les dos misses, com des de 2022 també els fidels oferixen ciris al peu del Presbiteri on esta la imatge a la veneracio dels fidels des del dia 11 d'agost, amb un ciri roig davant.  

Des de l’any 2016 la campana “Màrtirs del Segle XX de Moixent” de la col·lecció particular de Felipe Sanchis entre altres relleus té gravada l’efigie del Santíssim Crist del Mont Calvari.

En la missa de 12h es fan presents les Autoritats,  Comissió de Festes, Regines amb les seues dames d'Honor, acudint al Temple acompanyats per la Banda de Música.   La missa es solemnizada per el Cor Parroquial. Les lectures que es proclamen son les del dia de la Exaltació de la Santa Creu.

Per la  vesprada del dissabte de nou es convoquen els fidels i la Comissió de festes amb les Reines, i l'Excel·lentíssim Ajuntament i la Banda de Música, per a acompanyar la imatge del Santíssim Crist del Calvari a l'Ermita: és la processó i  “Pujà”, molt concorreguda i atentament seguida per tots els Moixentins i visitants que en estos dies omplin el nostre poble.

L'imatge del Patró entra a l'ermita mentres la Banda de Música interpreta l'Himne Nacional i es canten els seus “Gojos” i la Plegaria al Crist de l’autor Emilio Buenaventura Perez de 1954.

L'efecte de les Campanes, es al contrari que en la “Baixà”: seran les Campanes parroquials les que acompanyen amb els seus sons fins a la primera estació del Via Crucis, límit urbà on comença el calvari, i allí li acollix la campana de l'Ermita del Santíssim Crist dedicada als Sants de la Pedra.

SANTISSIM CRIST DEL MONT CALVARI,   24 d’agost
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30h.   Primer toc Avis de Solemnitat.   El segon toc Repic de Solemnitat.  El tercer toc Volteig de Solemnitat. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.

- Tres Voltejos de Solemnitat d’avís a missa de 12h.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

Voltejos de processó:
- Tres Voltejos d’avís a processó de 20, amb Sant Pere Apòstol.
• Volteig de Solemnitat a l’eixir el Santíssim Crist del Mont Calvari de l’Església.
• Volteig de Santes Relíquies, per el carrer major.
• Volteig de Processó Solemne, per el passeig Venerable Pare Moreno
• Volteig de Solemnitat al pujar la Creu Parroquial al Calvari

Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari (Voltejos de la Campana Sants de la Pedra) 
- Al entrar l’imatge del Crist al Calvari (Primera Estació)
- Per la meitat del recorregut del Calvari
- Desde l’ultima volta del Calvari fins que entra dins de l’Ermita.


SANTES RELÍQUIES.    L’últim dia de les Festes Patronals, es dedica  a les Santes Relíquies, i mitjançant la seua veneració, es tributa un agraït record al Venerable Fra Cristobal Moreno del Camino, portador d'esta riquesa espiritual al poble per ell.  És la major de totes les Festes Patronals; la més concorreguda, i la més apreciada. 

Moixent i les Santes Relíquies són dos realitats inseparables.  Al mencionar les Santes Relíquies, associem com una mateixa cosa, la personalitat del nostre paisà Venerable Pare Fra Cristóbal Moreno del Camino, que va tindre una amistad amb l’Emperadiu María d’Àustria, inclus en el servici de confesor, va recibir d’Ella com a regal un Lignum Crucis i Relíquies de Santa Úrsula i Santa Córdula; sent aquestes Relíquies les més antigues que actualment té la Villa, Autentificades  l’any 1582; i en 1587 sent provincial dels franciscans de València,  en uns dels seus viajtes a Roma, amb motiu del capítol general de l’orde,  va portar varies Relíquies dels primers segles del cristianisme.  Anys més tard es sumaren altres Relíquies. 

En l’Arxiu Parroquial a més de les “Autentiques” hi han Indulgències concedides pel Papa Sixt V a l’església del Convent de Sant Antoni de Pàdua de Moixent, a petició del Pare Fra Cristóbal Moreno.  També un document, firmat pel llavors Arquebisbe de València Sant Joan de Ribera, que dóna fe de l'autenticitat de tals documents i de les Santes Relíquies autoritzant el seu culte públic.  

L’any 1866 l'Arquebisbe de València en resposta a una sol·licitud del Alcalde de Moixent, va concedir una Indulgència el 26 de maig de 1866:  “Desitjant promoure el diví culte i fomentar la devoció dels fidels concedim huitanta dies d'indulgència…”

Les Sagrades Relíquies van rebre culte en el Convent de Franciscans de Moixent fundat per el Pare Moreno, fins que en 26 de desembre de 1835, amb motiu de la desamortizació van ser traslladades al Temple Parroquial, on es veneren amb gran devoció en la Capella a la que donen nom i que es molt visita per moixentins i moixentines i visitants que imploren l’intercessió de les Sagrades Relíquies.  (Cada any el 26 de desembre es recorda este aconteciment del trasllat). Se suposa que l'orige de les nostres festes va ser a arrel de l'arribada de les Santes Relíquies, encara que el primer document que fa menció a elles és el que registra el trasllat de les mateixes del Convent a la nostra Parròquia en 1835. 

En la persecució religiosa mans piadoses les van poder retirar de la Parròquia amb tot respecte i guardar-les en un lloc segur.  El dia 24 de juliol de 1939 es fa l'Autentificació de les Santes Relíquies després de la persecució Religiosa i Guerra Civil. (com indica D.José Pellicer en la Novena; y D.Antonio Marín en Grato Recuerdo).  

En la Capella de les Santes Relíquies on està el Reliquiari,  es va recuperar el 19 de febrer de  2021 el Bocaport del Reliquiari, una pintura de l’any 1896, i al cantar els “Goigs a les Santes Reliquíes” el final de les misses del diumenge es pujava mostrant les Relíquies dels primers màrtirs del cristianisme i després es cobrien de nou.  Ara es decobrixen en els batejos, Primeres Comunions i solemnitats importants.    I desde 2020 es va recuperar la Novena i des de 2022  es celebra del 1 al 9 de setembre (dins d’eixos dies esta l’Aniversari de “Dies Natalis” del P.Moreno, la Consagració de l’Altar Major i de l’església).

Des de l’any 2016 la campana “Màrtirs del Segle XX de Moixent” de la col·lecció particular de Felipe Sanchis entre altres relleus té gravada l’efigie de les Santes Relíquies (Reliquiari i Bustos de les Santes Úrsula i Còrdula).

Durant les dos misses del diumenge, els fidels oferixen ciris al peu del Presbiteri, que durant tots els dies de l'any cremen en la Capella de les Santes Relíquies, en l'Altar Major, i en la Reserva en el transaltar.  Els ciris es van col·locant en els escalons del Presbiteri, davant dels Bustos que contenen les Relíquies de Santa Úrsula i Còrdula i la Relíquia de la Creu on va morir Sant Pere, Patró i Titular de l'Església (situada en el centre de les quatre palmes que sosté els dos Bustos de les màrtirs). 

En les misses molt concorregudes de fidels, en la de 10:30h s'invoquen als Sants i Màrtirs en les Lletanies del Sants del Reliquiari (recuperats en 2010), com en altres dies de Sants de Devoció Popular que hi ha Reliquia; i en la missa de la de 12 hores participen les Autoritats, Comissió de Festes, i Regines amb les seues dames d'Honor amb el trage com el dia anterior.  La Eucaristia es solemnitzada per els cants del Cor Parroquial.  En les dos misses  es canten els “Goigs a les Santes Relíquies”. (http://gogistesvalencians.blogspot.com.es/2012/12/gozos-las-santas-reliquias-veneradas-en.html)

Una de les parts més importants es la processó que trasllada les Reliquies més antigues que poseix la Parròquia i les primeres que arribaren al Convent de Franciscans (Bustos-Reliquiari de les Santes Úrsula i Còrdula, a més de la Relíquia de la creu on va morir Sant Pere) des de l’Església a l’antiga Capella del Convent (actualment Museu Pare Moreno), en el carrer Santes Relíquies.

Després d’una breu visita es canten els “Goigs a les Santes Relíquies” interpretats pel Cor Parroquial, i  es dispara un castell de focs artificials en honor del Pare Moreno,  (abans es disparaba en la Cova del Pare Moreno), per a tornar minuts més tard a l’Església. 

La processó al arribar al pont que precedeix l’entrada a la capella (Museu), la Banda de Música “La Constancia” sol interpretar la marxa “A San Antonio” composada per Sanchis i Teixidor en 1962, es similar harmònica i quasi en la seua totalitat melòdica als goigs a les Santes Relíquies.

Les Santes Relíquies quant al finalitzar, entren al Temple Parroquial, que està de gom a gom mentres la Banda de Música fa sonar el Himne Nacional i després de cantar els "Goigs" mentres entren les Santes Relíquies,  l'Oració i Benedicció, el Rector llig la llista dels proposats festers per a l'any següent .

Este dia Volteja més asiduament la campana dedicada a les Patrones: Santes Relíquies, perquè té la dedicació d'esta Festa, el bronze a més dels Bustos de les Santes Úrsula i Còrdula i del Pare Moreno, te gravat l’inscripció: “SANTA URSULA I SANTA CORDULA TRAIDAS A SU PUEBLO DE MOGENTE POR FRAY CRISTOBAL MORENO DEL CAMINO EN EL AÑO 1582”. 

SANTES RELÍQUIES.    25 d’agost
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30h, i Volteig amb Santes Relíquies. Primer toc Avis de Solemnitat.   El segon toc Repic de Solemnitat.  El tercer toc Volteig de Solemnitat. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.

- Tres Voltejos de Solemnitat d’avís a missa de 12h.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

Voltejos de processó:
- Tres Voltejos d’avís a processó de 20, amb Santes Relíquies.
• Volteig de Solemnitat a l’eixida de les Santes Relíquies de l’Església.
• Volteig de Santes Relíquies, al comensar a processonar les Santes Relíquies, pel passeig    Venerable Pare Moreno, Avinguda Guerrer de Moixent i eixida de la Capella del Convent
• Volteig de Processó Solemne,  a l’entrada de les Santes Relíquies del Museu Pare Moreno.
• Volteig de Solemnitat, al pujar les S.Relíquies per el carrer “Màrtirs” fins que entre a l’Església.


EN LEONARDO GASSO LÓPEZ. El 27 d'agost de 1936, coincidix amb el aniversari del martiri del moixenti  Jesuïta En Leonardo Gassó López.

Segons el escrit de Jesús M.Sariego SJ., que es pot vorer a internet Kuna Yala; Misiones Jesuitas.  De Diccionario de Historia Cultural de América Latina(http://www.enciclopedicohistcultiglesiaal.org/diccionario/index.php/KUNA_YALA;_Misiones_jesuitas) “Leonardo Gassó y López, hijo de un abogado terrateniente español (Mogente, Valencia 1865), tras estudiar en el Colegio jesuita de Valencia, entró a la Compañía de Jesús en 1882 y nueve años después fue destinado al Ecuador donde realizó sus estudios de Teología. Allá sintió una fuerte vocación hacia la pastoral indígena, que le llevó a aprender el quichua, lengua en la que más tarde escribirá un Catecismo. Cerrada la Misión de Napo en Pifo, solicitó de los superiores ser destinado a trabajar con el pueblo rarámuri la Misión Tarahumara, recientemente abierta en el norte de México. Desde 1903 trabajó en Sisoguichi estudiando la lengua y diseñando un proyecto de educación indígena que contó al inicio con el apoyo del propio Presidente Porfirio Díaz…. En camino a Perú, su nuevo destino, Gassó llegó a Panamá en diciembre de 1906 y se hospedó en la residencia del Obispo Junguito. Tanto el gobierno como el propio Obispo diseñaban en esos días con Henry Clay, sahila de Nusatupu, un plan para integrar a los isleños de San Blas a la nueva nación. Junguito convenció pronto a Gassó de cambiar sus planes por la evangelización de los kunas, destino que además consiguió el Obispo de los superiores jesuitas. Gassó comenzó pronto a estudiar la lengua kuna con los muchachos de la Escuela Normal de los Hermanos de la Salle, la mayoría hijos de Narganá y Nusatupu. Trabajó un tiempo en Portobelo para conocer más sobre los kunas y su cultura y pronto comenzó a componer su Gramática y Catecismo kunas....De regreso a España, Gassó vivió como jesuita en Gandía (Valencia) hasta el 4 de julio de 1917, fecha en que decidió abandonar la Compañía para ser sacerdote diocesano en su tierra natal”.

Després de dedicar tota la seua vida a les missions, llavor en la que va elaborar la gramàtica de una llengua nativa de Panamà, i de prestar servicis en Malaga, va coronar la seua vida morint màrtir dient "Viva Cristo Rey". “Lo sacaron de su propia casa con el pretexto de que había hecho estallar una bomba en la puerta de su casa, bomba que los mismos rojos de antemano colocaron maliciosamente, haciéndola explotar.  Fue conducido a la prisión en medio de insultos y malos tratos y trasladado después a la prisión de Enguera (cabeza de partido). Y una noche, la antes citada, fue sacado de la cárcel y fusilado en la carretera.  Cuando termino la guerra, sus restos fueron trasladados a este cementerio, donde reposan”.  (Aleluya, 30 de juny de 1957. nº869)

L’Església de Moixent li recorda fent menció durant la Missa, i es col·loca la fotografia sobre una tela roja amb dos ciris en el Presbiteri a la vista de tota la comunitat.  Es celebrara la missa amb el seu calze que la Parròquia conserva. La seua figura s'he esta començant a documentar en les causes dels sants en València.

En Leonardo Gassó López, (88 anys del Martiri),  27 d’agost
- Tres Voltejos d’avís a missa de 19:30h, amb Santes Relíquies.

L’Associació Campaners de Moixent desitjem unes bones festes Patronales dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies

8 de agosto de 2024

VISITES GUIADES AL CAMPANAR DE MOIXENT: DEL DILLUNS 19 AL DIMECRES 21 D'AGOST

En el Programa Oficial de les Festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies d’este any 2024 s’informa dels dies proposats per Campaners de Moixent per a realitzar la visita guiada a la sala de les campanes, informació que també oferix la publicació “Els estius a la fresca”.  Enguany serán el dilluns 19, dimarts 20 i dimecres 21 d’agost de 18 a 19hs.  Un servici que l’Associació Campaners de Moixent oferim de manera gratuïta 

En aquest cas serà la XVI edició en les festes Patronals, si bé es veu enriquida  la visita que se celebrà el dia 28 de juny, per tercer any, amb motiu de la vespra de Sant Pere Apòstol de la qual ja vam donar informació. 

Saps que la sala de campanes està oberta en els seus finestrals a totes les direccions del nostre poble i el seu terme, de manera que podràs gaudir també de panoràmiques molt obertes i extenses en la mirada cap al nostre estimat Moixent. Visita animada amb comentaris i observacions, i en què és poden realitzar fotografies per a reviure l'aventura vixcuda. Segurament podràs apreciar alguna cosa de la seua sonoritat coincidint amb els tocs del Rosari. 

Com procedir per a realitzar eixa visita?. Tens que acudir a l'Església Parroquial en els dies i hores indicades, allí ens agrupem de 8 a 10 persona. En la breve espera com novetat podras vorer un panel fotogràfic en un Roll-up (D-Roller) amb panoràmiques (en blanc i negre) del anterior remat del Campanar, la reconstrucció passant per les dos restauracions 1987 i 2007 estes ja a color.  La lona esta exposada des del 13 de març de 2024 en la Capella del Convent, però per al es Visites al Campanar la traslladarem a la església. 

En la base del campanar podreu vore en una vitrina la imatge de Santa Bàrbera (Patrona dels Campaners), un quadre de Sant Paulino de Nola (Patró dels Campaners),  quatre coixinets, dos batalls anteriors de campanes.  Una peça de cerámica de l'anterior bola del campanar, la primera esfera del rellotge del campanar amb números romans, una matraca semblant a la tradicional de ma i altra procedent de la Casa Rabosa. També el quadre amb el nombrament de Campaner d’honor de Moixent del Pare Moreno i el quadre del llistat de Campaners/eres moixentins. 

Després de pujar els 83 escalons que anirem ascendint junts cada grup, entraràs a la sala que alberga les huit campanes que esperen el teu interés i estima personal cap a cadascuna d'elles, perquè les conegues, i les seues funcions al servici de la litúrgia a l'Església Parroquial. Funcions que ara amb motiu de les Festes Patronals adquirixen la importància de convocar, avisar i celebrar actes religiosos entranyables per a tots.

Volem indicar-te que visitar la sala de campanes enguany té unes connotacions especials, perquè es complixen cent anys de l'enderrocament del anterior remat del campanar fins a este espai, amb la finalitat d'aconseguir una millor reconstrucció d'este.

Cada campana té els seus caràcters propis en títol, sonoritat, grandària, decoracions; algunes amb molta història, i amb orígens diferents. També està la Matraca. I totes col·laboren amb el propi a la sonoritat que escampa el campanar a totes les direccions. T'agradarà conéixer-les personalment i de prop, en la seua pròpia casa.

Si et sembla pots deixar escrit una impressió i record de la teua visita en el llibre de Firmes que estarà a la teua disposició (des de 2016) en l'entrada del campanar, en la Capella del Santíssim Sagrament. En la base del campanar estará a disposició dels visitants diversos fullets editats per l'Associació i que els visitants poden emportar-se a casa.

El cartell d'enguany novament ha sigut el·laborat pel campaner de la Vall Blanca Isaac Montell seguint algunes indicacions de Felipe, on apareixen dos fotografíes: detall de la panorámica de Moixent des del finestral de la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni (cap al calvari i Ermita que enguany complix 125 anys de la seua benedicció), la primera impressió en arribar als últims escalons abans d’accedir a la Sala de les Campanes, veient els bronzes i un “logotip” del 1er Centenari del inici de la Reconstrucció de la Torre Campanar.

6 de agosto de 2024

PROGRAMA DE TOCS: DE LA MARE DE DÉU I FESTA DELS SANTS DE LA PEDRA

Foto: Carmen Vidal 25-11-2012
L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU:  coneguda popularment esta festa com “la Mare de Déu d’Agost" es el 15 d’agost. 

En el Temple Parroquial, en el Retaule lateral de la Puríssima Concepció hi ha una esvelta  imatge de l’Assumpció reprensentada en la “Dormició de la Mare de Déu” de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis, i que per a este dia es col·loca als peus del Presbiteri.

Units a l’Església Universal, la campana Santa Maria Mare de Déu celebra aquest misteri de l’Assumpció de Maria, voltejant en forma solitaria i també realitzant el Volteig de Festa de la Mare de Déu (com el dia de la Puríssima Concepció i Santa Maria Mare de Déu).

Vespra de l’Assumpció de la Mare de Déu, 14 d’agost
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 20h, Repic de la Mare de Déu i Volteig amb Santa Maria Mare de Déu   El tercer toc, Volteig de festa de la Mare de Déu

Assumpció de la Mare de Déu, 15 d’agost
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 12h, Repic de la Mare de Déu i Volteig amb Santa Maria Mare de Déu   El tercer toc, Volteig de festa de la Mare de Déu.
- Volteig de festa de la Mare de Déu al final de la celebració

 

SANTS ABDÓ I SENENT: La seua festa litúrgica se celebra el 30 de juliol.   Els Sants de la Pedra son els patrons del terme de les Alcusses.  En l’Ermita de la Casa Rabosa dedicada a la Puríssima Concepció (abans era Parròquia), es feia hasta l'any 2002 una missa amb processó amb les imatges que actualment están en la Capella del Convent (Museu Pare Moreno), ara sols es fa el bou en corda. L’any 2019 de nou es va celebrar la Missa i processó. En la Casa el Fondo hi ha un plafó ceràmic on es representen als Sants de la Pedra (imatges idèntiques a les què van furtar l’any 1987)

La missa de la festa del Sants de la Pedra es celebrá a l’església Parroquial, i en les misses d’esta festa les imatges están col·locades en el Presbiteri amb dos ciris, a la missa de 12h assistixen les Autoritats i Comissió de Festes i les dos Regines reinants amb les seues dames d'honor.

La campana procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa que te el nom de Nieves, de l’any 1923, instal·lada l’any 2010 en el campanar seguix la funció que li es propia voltejant per a la festa, tal com es feia en les Alcusses, ja que ara la mateixa festa dels Sants de la Pedra es celebra en l’Església Parroquial. 

La campana de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, datada l'any 1704, està dedicada a ells, amb una magnifica epigrafía dels Sants Abdó i Senén i l’Espérit Sant sobre ells, a més te l’inscripció “Ave Maria Gracia Plena”.

Festa del Sants de la Pedra, 18 d’agost
-Tres Repics festius d’avís a missa de 12h, i Volteig amb Nieves. El tercer toc Volteig de Sant Jaume hasta Santes Relíquies. 

1 de agosto de 2024

VIDA PARROQUIAL: DOMINGO 16 DE JUNIO SEGUNDO DIA DE LA IMAGEN DE LA VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS EN MOIXENT

Traslado hasta el Calvario, Via Crucis, y barrio de Santa Ana
Para convocar al Via Crucis, a las 8hs, ya a las 7:30hs comenzaron a sonar las campanas.  Se interpretaron en los tres avisos, los toques del Via Crucis y Repique de la Virgen María, y en el tercer aviso el Volteo de la Campana S.Maria Mare de Déu, por parte de Campaners de Moixent.

La imagen salió de la Iglesia Parroquial a las 8:16hs con el Volteo de Solemnidad, llevada en el carro hasta el Calvario acompañada por varias cajas y bombos de las bandas de tambores de la Semana Santa de Moixent.   Lo presidio el Padre Paul Juan Cruz, acompañado del Párroco y misioneros y misioneras, además de fieles.

Al llegar a la calle calvario sucedió (como en la Calle Villa Maria), que los portadores y los encargados de la Basílica, tuvieron que prestar más atención para evitar el cableado eléctrico y adornos colgantes de una parte y otra, bien esquivándolos hábilmente según se iba orientándola, o bien teniendo que usar cañas que algún vecinos prestaba.  En la primera estación del Via Crucis en el Calvario (8:42hs), fue recibida por la voz más antigua de Moixent: la campana “Santos de la  Piedra”.  

Y  allí se constato la dificultad de seguir llevando la imagen por el Via Crucis, teniendo en cuenta la falta de portadores para todo el recorrido y por la estrechez del calvario con sus “voltetes”.  Por lo cual se procedió a realizar el Via Crucis sin el acompañamiento de la imagen procesional.  Tras el anuncio de la correspondiente estación hubo meditación, oración y el canto hasta llegar a la Plaza de la Ermita.

En este tiempo del Via Crucis, quienes habían quedado con la imagen de la Mare de Déu tuvieron la acertada iniciativa de trasladarla con mucho cuidado todo el tramo hasta la primera volteta, donde la 3ª estación del Via Crucis, de modo que la imagen estaba ante la espléndida panorámica de todo Moixent, con la Iglesia Parroquial, el castillo, la torre mora, la cueva del  Padre Moreno.  Y en el momento de reorientarla de nuevo hacia la 1ª estación, la Mare de Déu quedo mirando a la Ermita del Santísimo Cristo del Monte Calvario, que este año cumple el 125 aniversario de su bendición. Momentos de los que han quedado bellisimas fotos.

A las 9:24hs, finalizado el Via Crucis, los fieles y el Párroco y los misioneros,  bajaron siguiendo el mismo recorrido de les "voltetes", acompañados por las bandas de tambores y el sonido de la campana de la Ermita, anunciando ese final del Via Crucis. 

Reunidos todos de nuevo con la imagen, aunque no estaba previsto tampoco, teniendo en cuenta que los trayectos se habían programado, contando que la imagen subía hasta la Ermita, se recorrio la calle calvario, siendo despedida de ese lugar con la campana Santos de la Piedra. Y como respuesta, al salir del calvario y al entrar de nuevo en el casco urbano fue saludada en el campanario con el volteo de Procesión solemne (al igual que se  interpreta con la imagen del Santísimo Cristo del Monte Calvario en las fiestas Patronales).

Se entro ahora como estaba previsto en la calle Nueva que aparecía toda adornada de verde, plantas, colgaduras, se oriento hacia la calle S.Buenaventura, donde no se veia nadie en la calle, y de repente, salió  una niña con los brazos abiertos hacia a la imagen seguida por su abuelo, ante el asombro de los presentes.

Finalmente se recorrió el trayecto hasta la Iglesia Parroquial con el carro, entrando a la Iglesia a las 10:16hs.  Desde este momento y hasta la hora de la misa se aprovecho para poder realizarse fotografías como recuerdo, y sobretodo rezar ante la imagen de la Virgen de los Desamparados, a la espera de la misa.

Misa y turnos de acompañamiento
Convocados por las campanas como en el dia anterior con especial protagonismo de la campana Santa Maria Mare de Déu. 
Presidio la Eucaristía y predico el Padre Paul Juan Cruz y concelebro el Párroco.  Asistieron las Autoridades Municipales, los seguidores de la Virgen, los niños y niñas y fieles.  

Los cantos los interpretaron las cantoras de misas de niños, acompañadas al órgano por Mar, y por el violonchelo por Aida, y guitarras de Fontanars dels Alforins

Antes del final de la celebración los misioneros agradecieron a todos la acogida tan cordial y tan atenta durante la semana “de evangelización”, preparatoria de la visita de la imagen a Moixent, en la que también habían podido participar. 

La celebración termino a las 13:20hs y comenzó de nuevo los turnos de acompañamiento siendo el primero a cargo de cofrades de la Cofradía "Virgen de la Soledad" hasta 14:30hs, al que se sumaron otras personas de modo particular aprovechando ese espacio para orar, dar gracias, suplicar, cuando ya esta apunto de terminar esa visita.

Rosario y final de la visita.
Las campanas de la torre campanario convocaron con el Toque del Rosario, repique de la Virgen María, seguido de un volteo de la campana Santa Maria Mare de Déu.

Para acompañar a la Mare de Déu desde la Iglesia Parroquial hasta Villa Maria, lugar para finalizar la Visita, se habían preparado cañas con una cinta azul para vivir ese acompañamiento de la Virgen en forma de Romería, agrupados amigablemente, compartiendo en ambiente de gratitud y de afecto ese ultimo espacio temporal junto a la Virgen María.  Las 115 cañas aproximadamente fueron preparadas y ofrecidas por un particular.

A las 16:30hs salió la Cruz Parroquial seguida de un grupo de fieles con las cañas y las pañoletas, en un ambiente de satisfacción y de alegría.  Al salir la imagen de la Iglesia Parroquial fueron derramándose desde el campanario los más bellos sones de las campanas en un volteo especialmente emotivo por dedicarse a la Patrona y Madre de todos los valencianos: era ya el ultimo saludo y se quería llenarlo de besos.

Presidia la Romería y la oración del Santo Rosario el Párroco, junto el anterior Párroco y el Padre Paul y misioneros y misioneras quienes también participaron en algunos misterios del Rosario.

En la calle la Cadena se coloco la imagen sobre el carro.  Toda la comitiva de los presentes avanzaba con animo sosegado favorecido por la Oración y los cantos, y llegados a la Capilla del Convento de San Antonio de Padua, a las 16:53hs, se vivió un momento de particular emoción: la Capilla permanecía abierta e iluminada y la imagen se la oriento hacia dicha Capilla, en la que durante tantas generaciones también se le ha rezado y cantado por parte  de los franciscanos y de los fieles de Moixent.  El Párroco detuvo el rezo del Rosario para entornar una estrofa de los Gozos a las Santas Reliquias y una Oración.  La emoción resultó elevada pues no era un acto programado, sino que se propuso al mediodía a los encargados de la Visita  el que se orientara hacia la Capilla aprovechando que tenia que pasar cerca.  Sin alterar excesivamente lo programado resulto  muy acertado aprovechar esa cercanía para un momento que lleno a todos y todas de emoción inesperada.

Se continuo hasta Villa Maria por las calles Santas Reliquias, carrer Nou d’octubre, carrer Briseres, Avenida de les Alcusses, cruzando por el puente de la pasarela, calle Valencia, las Delicias, Elias Tormo, Creu Roja, la Bastida, Avda.Levanto y Villa Maria  orientándola hacia los enfermos del trayecto que lo habían solicitado.  Por todas las esquinas y bocacalles aparecían agrupaciones de vecinos, personas que querían también participar a su manera en ese acto.

En la Avenida Lepanto se cogió la imagen a hombros para introducirla en la calle Villa Maria con la música de fondo del Himno de la Comunidad Valenciana.  Allí María “la versadora” de Torrent le dedico unos sentidos versos aplaudidos por todos, coronados por la moixentina Tere Belda, con bellos versos.  Concluidos los aplausos y los vítores, el Párroco dedico un  espacio para manifestar el agradecimiento a todos los que habían hecho posible y participado en el desarrollo de la Visita: portadores, Banda de Musíca, Grupo de Danzas, Bandas de tambores, personas encargadas de repartir listas, campaneros, misioneros, y al anterior Párroco por su presencia. 
Agradecimiento que fue coronado por uno de los portadores que haciéndose con el micrófono manifestó el agradecimiento al Párroco. Dejamos constancia de que el Párroco, en ese capitulo de agradecimientos, terminada la visita, lo hizo extensivo en un escrito a las instituciones y grupos que han colaborado en la realización de esta Visita.

Cantando el Himno de la Coronación en la hora prevista la imagen se coloco en el "Maremóvil" a las 18:10hs arropada por la mirada, los aplausos, vítores de todos los presentes que parecían no querer acabar, pues tal como en el Himno de la Coronación “ i vostra image santa portem sempre en lo cor”.

Concluida la visita el parecer de la mayoría de los implicados manifestaba su satisfacción por todo lo vivido, que ha servido para avivar e intensificar la ilusión por acoger  con fruto la visita de la imagen de la Mare de Déu dels Desamparats.  Si bien en algunos momentos afloraba la impresión de cansancio por tantas propuestas a tener en cuenta, como se constata en el presente relato de la visita, la impresión mayoritaria  resulta de gran satisfacción, pues la vida cristiana se ha visto enriquecida y fortalecida por todas las actividades preparatorias y las que se han vivido en el desarrollo de la visita de la imagen de la Mare  de Déu dels Desamparats 2024 a Moixent.

(Fotografías: Felipe Sanchis: 1, 2,  y 5; Maribel Alcaraz 3; Pura Carceles 4 y 8 ;  María José Calatayud 6;  Vicent Soler 7)