La campana Sant Jaume està en el nostre campanar des de l’any 2009, i ja ens resulta familiar el seu alegre so: la sentim sobretot el dia de Sant Jaume, i col·labora també en alguns voltejos que realitzem manualment. Després de ser exposada a la vista dels fidels, es va instal·lar el 18 de maig de 2009, en l’espai lliure sobre la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni. L’any 2012, en instal·lar la Matraca, es va ubicar en el finestral que mira a les muralles del castell, sobre la campana Nieves (procedent també de les Alcusses, de l’Ermita de la Puríssima Concpeció, Casa Rabosa).
Ens referim a ella perquè l’any passat (2020) va complir el 125é aniversari de la seua fundició i la seua presència en el nostre terme de Moixent. Primer en la Casa Oraà, en les Alcusses, on ha estat en l’espadanya del Oratori de la Mare de Déu dels Dolors. Ha convocat a missa i a oració en multituts d’ocasions, al llarg de tots eixos anys, alegrant amb la seua suau i nítida veu a agricultors, ramaders i tants veïns que en eixos anys omplien les cases i masies d’eixa bella zona de les Alcusses.
Amb la despoblació de les Alcusses i menor presència de la familia de Casa Oraà, la veu de la campana va anar silenciant-se. L’any 2008 la campana es va trobar per un voluntari de Cáritas Diocesana de Valencia en terra (exposada al robatori); se’ns va informar a Campaners de Moixent i ens vam fer càrrec del bronze provisionalment. Després de moltes gestions per part de Campaners de Moixent i Cáritas Diocesana, amb la conformitat del Rector En Antonio González, es va acordar deixar la campana en dipòsit en el Temple Parroquial. (Hi ha constancia documental d’eixos fets en l’Arxiu Parroquial i en l’Arxiu de l’Associació Campaners de Moixent).
El bronze, és el quart més antic del poble, fundit l’any 1895, possiblement per Jaime Roses i Vicente Moreno.
Té un pes aproximat de 14kg, i la seua nota musica és Sol. Té gravada la inscripció: “SAN JAIME * * AÑO 1895”; el relleu d’una Creu, i del Rei Jaime I, el Conqueridor de València, el qual, davall del cavall té escrit: “Al Rey D.Jaime”. El relleu seguix la iconografía típica d’aquest monarca, la mateixa que podem veure en l’escultura dedicada al conqueridor en la plaça Alfons el Magnànim de la Ciutat de València. Conserva la truja i els seus ferraments originals, que li proporcionen el seu aspecte tant tradicional. Així és voltejada exclusivament de forma manual pels Campaners de Moixent.
Podràs apreciar-la bé quan visites la sala de les campanes del nostre campanar, en les visites guiades que vos oferim durant la setmana de Festes Patronals dia 23 al 27 d'agost de de 17:30: a 18:30h . Enguany amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, els grups seran més reduits per pujar a la sala de les campanes.
L’Associació Campaners de Moixent vos
desitgem que disfruteu feliçment de les festes Patronals en
honor al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies, i que ens disposem
a celebrar amb un record al Venerable Pare Cristóbal Moreno.◘