10 de abril de 2021

PROGRAMA DE TOCS: SANT VICENT FERRER I MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS

Sant Vicent Ferrer: A la Comunitat Valenciana on es el Patró pirncipal es celebra al dilluns següent a l’octava de Pasqua.
 
En la Capella de les Santes Relíquies del Temple Parroquial de Moixent, està l’imatge de Sant Vicent Ferrer, del segle XVII, que per a este dia es col·loca a la vista dels fidels en el Presbiteri, amb dos ciris (està imatge va ser portada en el Programa de festes de la Junta Central Vicentiana l'any 1994).   En Moixent, desde el 29 de juny de 1955 té un carrer que porta el seu nom amb una lápida que es va descubrir eixe any; en la Capella de la Residencia hi ha altra imatge i en la Casa Rabosa hi ha una Cerámica representant al Sant valencià del ceràmiste Francesc Tos.   El Retaule on ara està la Soledat estava dedicat a Sant Vicent Ferrer amb la seua imatge fins que l’any 1944 es va regalar a la Parròquia la Soletat.
 
Com a element peculiar se celebra la processó de Combregar d'Impedits, és a dir, es porta la comunió als malalts i impedits que no poden anar a l'església, d'una forma solemne, portant el Santíssim Sagrament baix pal·li. 
El Rector i Ministres de la Comunió ho fan cada primer divendres de mes, però el dia de Sant Vicent és diferent.  
 
Enguany per segon any consecutiu no es podrá celebrar la processó de Combregar d’Impedits.  La missa de Sant Vicent Ferrer es celebrara a les 12hs (amb algunes parts en valencià per ser un Sant valencià i universarl).

Sant Vicent Ferrer (Patró de la Comunitat Valenciana), 12 d’abril
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 12h, i Volteig de Sant Jaume a Nieves.  El tercer toc, Volteig de Sant Jaume hasta Sant Isidre.
- Volteig al final de la celebració de Sant Jaume hasta Sant Isidre.  
 

MARE DE DÉU DELS DESAMPARTS: Tot el mes de maig està dedicat a la Mare de Déu, però a més, el segon diumenge l'Arxidiòcesi de València celebra a la Patrona de la Comunitat Valenciana i de la ciutat de València: la Mare de Déu dels Desamparats, festa profundament valenciana. 
 
En l’Església de Moixent té un Retaule amb Altar dedicat en el lateral dret segons s'entra, després del primer de Santa Teresa de Jesús.   En el Retaule hi ha una imatge que es va beneir el dia 9 de setembre de 1956.  Està imatge de la Geperudeta està fundida en la campana Santa Maria Mare de Déu.   És la segon campana seguint a la del Titular en pes, i encara que no és patronal, es veu clarament el gran amor de Moixent a Ella, a més te gravat el seu Anagrama i de tres imatges més de Maria de Moixent. 
 
La imatge de la Mare de Déu dels Desamparats, la Pelegrina  que presidix els actes allà on és sol·licitada, va vindre a Moixent els dies 13 i 14 d'agost del 2011.
En la plaça de l’església hi ha un plafó ceràmic representant a la Patrona dels Valencians.
 
Mare de Déu dels Desamparats, 9 de maig
- Tres repics festius d’avís a missa de 10:30h.  Repic de la Mare de Déu i Volteig en el primer toc  amb la Campana Santa Maria Mare de Déu.