12 de julio de 2023

CAMPANAR DE MOIXENT EN EL PROGRAMA “XINO XANO”

“Pauer de Moixent” s'autodenomina al final del programa emés el dijous dia 6 de juliol, Hu amb el vestit de festa de Moros i Cristians, en paral·lel al “Guerrer de Moixent”, en eixa mirada retrospectiva en què anava repassant les trobades, les circumstàncies, els llocs, els oficis, les manifestacions artístiques amb què s'havia trobat a Moixent.

En dita retrospectiva anava posant adjectius a les trobades, i en mostrar la Torre Campanar i la campana de Sant Pere voltejant ens va qualificar de “apassionats”, i ens agrada el qualificatiu: perquè sense passió, sense generositat desinteressada no s'entén la nostra dedicació a les campanes. Ens ompli de satisfacció que entre les moltes facetes que el programa va anar mostrant de Moixent, es volguera comptar amb nosaltres, amb les campanes de Moixent.

Tot va començar quan rebem Campaners de Moixent una telefonada el dia 21 de març de la Televisió d’À Punt per al programa “Xino Xano” i ens van sol·licitar fer alguna gravació de les campanes. Assistirem a una reunió a la qual ens van convocar el dia 27 del mateix mes, per a coordinar totes les accions a gravar i després una visita al campanar per a concretar detalls el dia 20 d'abril.

Hu va estar diversos dies pel poble i la gravació amb Campaners va ser el divendres dia 5 de maig.
Resulta molt apropiat començar la nostra part, amb el Campaner d'Honor Fra Cristóbal Moreno, i així les primeres visualitzacions van tindre lloc en el Passeig que porta el seu nom, mostrant la seua efígie, i visita el seu sepulcre a l'interior de l'Església on va tindre la primera trobada amb campaners, en la mateixa capella de les Santes Relíquies de les quals es va fer oportú menció. Des de la sala de les campanes van mostrar panoràmiques molt bóniques de Moixent combinades amb altres preses des de l'aire, aconseguint uns efectes que ens van agradar molt. En el dialeg es van procurar informacions interessants sobre l'art de les campanes, el seu sentit, la seua valoració per part de la UNESCO, com la millor preparació per a fer-les sonar.

Felipe interpreta el començament del Repic de Solemnitat, i Hu es va sentir mogut a tractar d'interpretar-lo també, aconseguint uns efectes sonors molt agradables.

En canvi, a l'hora de voltejar la campana Sant Pere, Hu mostrava unes certes prevencions: Felipe va haver de marcar-li el lloc adequat per a superar els temors i li anima a col·laborar a posar en moviment alçant la campana, resultant un èxit.

En reproduir el reportatge ens encanta la qualitat del so i la bona faena dels muntatges visuals en les dues hores d'enregistrament.

En l'escala de l'Església, a l'eixida estaven els campaners Lorenzo i Antonio que es van prestar a saludar-li per a introduir el tema de les festes de Moros i Cristians, que és l'argument amb el qual acaba el programa.

Un conjunt ric i variat d'escenes que ens va fer acostar-nos a la frescor de les nostres fonts, la de la “Font dels Vagos” i “Villapetorro”, acollint l'aigua del tradicional amb el “botijo”.
Hu també ens convida a imitar-li en la frescor de les aigües del bosquet, acollint-nos a les belles ombres de les centenaries carrasques, com a alleujament després de la pujada recorrent la serpentejada carretera des de Moixent al bosquet, en aquest cas en bicicleta acompanyant de Pau.
Moixent és un poble treballador amb oficis de milers d'anys i així el programa ens porta amb moto fins a la Bastida en què a més del poblat vam poder dialogar amb Pepe treballant l'espart, teixint llata i mostrant carabasses.
El programa mostrà panoràmiques de les Alcusses amb oliveres i vinyes i Hu ens porta fins al Celler del Roure.
Amb tant de moviment interessava reposar forçes i així al forn de Llandete amb els tradiconals dolços, que es van degustar també havent dinat els suculents i consistents gaspatxos al jardí de l'Abadia. Molt a prop aquesta el manantial i llavador al qual també ens va introduir Hu interessant-se per l'activitat.
Encara queden pastors a Moixent i resulta un esdeveniment ple de tendresa i de cura cap als animals l'escena del pastor Pepe amb el corderet, que privat de la seua mare, la cordera, va caldre portar-lo a una cabra perquè l'amamantara.
També ens mostra el lloc d'acolliment i descans, en Santa Barbera, davant paisatges que conviden a visitar-los. I vam tornar al Passeig Pare Moreno per a saludar al Jutge de Pau i contemplar alguns moviments del grup de Danses al so i ritme de la Jota Moixentina. Paco, amb la seua dedicació a la música de tota la vida, i que contínua ensenyant a xiquets i joves, va tindre lloc destacat en aquest espai de danses i festes, i amb l'esment de les festes de Moros i Cristians, el programa ens va portar fins a l'Ermita del Crist del Mont Calvari, fet que ens va pareixer un vertader encert per a acabar el programa, perquè vam veure un breu dialeg de les ambaixades mora i cristiana en la qual va intervindre el “Pauer de Moixent”, l'admirable Hu, eixint de l'Ermita abillat en vestit de festa de moros i cristians, per a concloure referint la seua grata experiència del viscut a Moixent, posant en relleu l'acolliment i el bon tracte rebut.
El segon programa de la temporada d’aquest estiu va ser vist amb 67.000 espectadors i 147.000 contactes.  

Per part nostra volem agrair el testimoniatge escrit que ens van deixar en el “Libro de Honor.  Firmas con moitvo de la Visita a la Sala de las Campanas” en la pàgina 46 amb diverses dedicatories que ens queda com a record grafic d'aquest ampli programa dedicat a Moixent, en el que també les campanes han tingut un espai.

Para los Campaneros más profesional y más temararios
Un abraç
Gracias
Gracias per tot
Muchas gracias por acogernos y tratarnos como familia
Hu
(5-5-2023)

Video del extracte sobre les Campanes https://www.youtube.com/watch?v=72uOX0RqSP4

Programa “Xino Xano” sobre Moixent https://www.youtube.com/watch?v=Vtz19vA0UjQ&t=727s