20 de julio de 2020

125 ANYS DE LA CAMPANA SANT JAUME (1895-2020)

La campana Sant Jaume la quarta més antiga de Moixent i la 2ª més antiga de la sala de les campanes, complix el seu 125 aniversari.

El bronze fos l’any 1895 és possiblement de Jaime Roses; amb un diàmetre de 29cm, l’altura del bronze es de 20cm, una vora de 2cm, i un pes aproximat de 14kg,  la seua nota musical es Sol.
Té una simple inscripció a l’epigraf terc amb l’advocació a la qual està dedicada i l’any de fosa entre dos cordons: " SAN JAIME AÑO 1895 ".  Al epigraf del mig: té una xicoteta creu i el Relleu del Rei Jaume I, idèntica a la situada en el Parterre de la ciutat de  València i davall del cavall te escrit: Al Rey D.Jaime”  El tipus de lletra i la creu permeten atribuir la campana a Jaime Rosas.  En la epigrafía del mig peu te tres cordons i en la epigrafía del peu dos cordons.
Conserva la truja de fusta original i cigonyal per al volteig manual. 

Hi ha altra campana en el Col·legi del Santíssim Crist de la Fe d’Alcàsser que també te gravat en l’epigraf del mig peu el relleu del Rei Jaume I, es tracta d’una campana fosa l’any 1909 per Jaime Rosas i Vicente Moreno amb un pes aproximat de 11kg.     Com apareix en la fitxa de la campana en la web campaners.com “és una peça profusament decorada amb motius historicistes, propis de l'estètica de la València de principis de segle. Inclús la que sembla ser la seua dedicació, el rei En Jaume, respon als gustos historicistes i els pensaments nacionalistes de l'època del "revival"… La imatge del Conqueridor amb què compta la campana de Moixent, obra també de Rosas i Moreno, i per tant, probablement idèntica a la d'Alcàsser, és una còpia de l'escultura eqüestre del rei”.


En la Casa Oraà, en el terme de les Alcusses, en l’espadanya de la Capella de la Mare de Déu dels Dolors estava estaba la campana dedicada al Patró d’Espanya.  Segons la religiosa Carmen Segura (donant de la casa a Cáritas Diocesana de Valencia), en una conversació el dia 21 de maig de 2009 per correu electronic: El seu volteig era sobretot a l’estiu al celebrar les misses al anar els propietaris; a més del volteig al migdia en el moment de l’Angelus i en la nit al rosari, dos moments claus per a deixar el treball. Era voltejada pel "tio Revert", Rosario Calabuig Cantabella, segons Rosario em va dir el dia 10 de novembre de 2006.

El bronze va caure de l’espadanya en el mes de març de 2008, un Voluntari de Cáritas Diocesana de València, José Torró, la va arreplegar de Casa Orà i la portà a l'Ajuntament de Moixent perquè segons ell va dir la va trobar en terra, apunt de ser espoliada. L'Ajuntament ens passà l'avís a Campaners de Moixent perquè ens férem càrrec de la Campana i la deixarem de forma provisional en la base del campanar.

Després de moltes gestions per part de Felipe, Cáritas Diocesana, els Campaners de Moixent, i el Rector de Moixent, acordaren deixar de forma provisonal la campana en el campanar de Moixent en una carta firmada el 24 de febrer de 2009 per la Directora de Caritas (Hi ha constancia escrita d'eixos fets en l'Arxiu Parroquial i en la dita ’Associació Campaners de Moixent que també disposa de documentació completa sobre el seu trasllat a la església parroquial amb tots els pormenors. Informe que está en l’Anuari nº1 pagines 114 y 114 vto i; entre altres documents consta que la campana era propietat de Cáritas Diocesana de Valencia i més tart es confía la seua custodia a la Parroquia de Moixent.  També documentació hi ha en l’Anuari nº2).  En aquesta web en l'apartat "Sant Jaume Nieves i la Matraca" també podeu vorer noticies al respecte". 
Els periòdics també publicaren un article referent a la recuperació de la campana quedant com a Patrimoni de Moixent i també la Televisió Comarcal com así podeu vorer https://www.youtube.com/watch?v=Ar7RwBkf0Vc
Convé fer constar l’alegria de la religiosa Carmen Segura qui va manifestar a Felipe Sancihs el seu agraïment per haver aconseguit que la campana es quedarà a Moixent  i s’incorporara als tocs del poble. 

L’empresa Electrorecamp S.L. va instal·lar la campana el dia 18 de maig de 2009 damunt de la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni, després d’haver sigut netejada, envernissada la seua truja de fusta que es la original, i engransant els seus ferratjes pels Campaners de Moixent, dignificant el seu aspecte, de manera que els fidels la van poder vorer exposada en la nau de l’Església durant el mesos de març a maig de 2009 amb una fulla informativa.
Més tart el 31 de gener de 2012, al instal·lar la Matraca, s’ubica en el finestral que mira a les muralles del Castell, orientada al xaloc,  sobre la campana Nieves, procedent de l’Ermita de la Purísima Concepció de la Casa Rabosa.  Les dos campanes procedents de les Alcusses en el mateix finestral.  Els seus rodaments  no descansen al mur, sinó que ho fan a uns suports.

El seu toc es realitza exclusivament de forma manual pels Campaners de Moixent.  És la primera campana en inciar els voltejos i en acabar-los quant son suficients campaners; i des de l’any 2020 es la campana que anuncia el toc “d’alçar a Déu” tradicional.

El terme en que estaba instal·lada, les Alcusses, s’omplia dels seus sons que arribaven per els camps sense dificultat.   L’alegre volteig de la campana Sant Jaume amb la seua veu agradosa i sempre ben rebuda s’escampava s’escampava acariciant els sembrants de blat, siva i girasols.  Remoguent les viñes i sorprenent els ramats.  Veïna i veïnes de les Alcusses, hábitats de les Masies i Cases, se sentien aliviats al convocar per al descans, per a la Festa, per a la Fe, per a conviure junts i compartir.
A quats oïts ha conmosionat durant anys! Però aplega la despoblació del terme i les novetats agrícolas i la campana van deixar de sonar. 
D'estar solitaria, el silencí total tant trist i fins quasi desapareix del terme!.  Però qui anava a dir-ho? Les circumstancies favorables i el gran interes, e insistencia de Felipe Sanchis Tárrega, President de l’Associació Campaners de Moixent van fer possible que de nou tornara a sonar.  Vindre al campanar de l’església de Moixent, amb més compañía ha sigut com resucitar, parlant amb alegria i glorificant a Déu, convocant a les celebracions de la vida Cristiana

Feliç Aniversari!