16 de junio de 2020

PROGRAMA DE TOCS: SOLEMNITAT DE SANT PERE (PATRÓ DE MOIXENT I TITULAR DE L'ESGLÉSIA) I SANT PAU

La devoció a Sant Pere Apòstol com a Titular de l’Església Parroquial de Moixent, es remunta allà per el segle XIV.

Té un carrer dedicat, i en la Cooperativa del Camp que portà el seu nom, hi ha un gran plafó ceràmic representant al nostre Patró (beneït en la festa de Sant Pere de 1960).    
Des de l’any 2016 la campana “Màrtirs del Segle XX de Moixent” de la col·lecció particular de Felipe Sanchis entre altres relleus té gravada l’efigie de Sant Pere que precidix el Retaule del Presbiteri.

Una esvelta imatge de Sant Pere Apòstol beneïda  el 1 de gener de 1958 presidix el Presbiteri de l'Església Parroquial a què dóna nom, sent Titular i Patró del poble. 
 A la esquerra de l’imatge del Titular, segons es mira, està Sant Pau. 
En està mateixa part hi han sis pintures sobre la vida del Patró,  pintades a l’oleo per Salvador Gil Camarena, de la Academia de Sant Carles de València i col·locades per a les Festes Patronals de Sant Pere de 1965. Relaten alguns fets de la vida del Titular: Tu eres Pere,  Pesca Miraculosa, Pere caminant sobre les aigues, Arrepentiment de Sant Pere, Lliberació de Pere de la pressó,  “Quo Vadis, Domine?” 
Baix dels bustos-Reliquiaris de les Santes Úrsula i Cordula, entre altres Relíquies està la Reliquia de la Creu on va morir San Pere (amb l’autentica firmada el 24 de gener de 1942 en Roma.

Ademés de la imatge del Retaule del Presbiteri, està la procesional de 1939-1940, que va ser la primera imatge que es va regalar a l’església despres de la Persecució religiosa i que fins l’any 1957 precidia tota l’Església;  i altra amb un Sant Pau (aproximadament del Segle XVI, procedent de l’anterior Església,  ara en el Museu Pare Moreno després de ser restaurades fa dos anys).
En la decoració de la Parròquia hi han diverses iconografies com la Tiara Papal i les Claus,  un dels medallons estil renaixetista que es troben en la nau central davall del trifori on están representants els apòstols apareix Sant Pere així com en candelabros i en una portapaz.

En lo més alt del campanar, en el penell està la figura de San Pere Apóstol sobre una clau. 
En la Sala de campanes hi han dos campanes que en este dia del martiri de Sant Pere es fan notar de manera particular: la més antiga del Campanar "Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni", (Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni) de 1792; i la més gran del Campanar que portà el seu nom "SAN PEDRO APÓSTOL" de 1943, i que en esta Solemnitat es l’ultima campana en acabar els Voltejos Generals.   

En la Solemnitat i dies abans en les misses es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” recuperats l’any  2012, http://gogistesvalencians.blogspot.com.es/2013/04/gozos-san-pedro-apostol-venerado-como.html; i la Plegaria composta per Gabriel Vila en juny de 1947 i la música de Matias Marquez. 

La Reliquia de la Creu on va morir Sant Pere per al dia del Titular es mostra en el Presbiteri amb dos ciris i que es trau en processó el dia de les Santes Relíquies.  

Com els útlims anys es celebrara una missa la vespra, que enguany cau diumenge a les 20h; i altra a les 12hs.  Degut a la pandemia del covid-19 l’Ajuntament de Moixent amb comunicación directa amb el Rector, el 29 d’abril va comunicar la suspensió de les festes de Sant Pere, el que també esta incluida la processó.


VESPRA DE SANT PERE I SANT PAU, 28 de juny
-  11:50 hores.  Volteig General

- Tres Repics festius d’avís a missa de 20h, i Volteig amb Sant Isidre i S.Pere Apòstol.  El tercer toc Volteig General. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la celebració.

SANT PERE I SANT PAU, 29 de juny

- Tres Voltejos generals d’avís a missa de 12h
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la celebració.