12 de abril de 2020

PROGRAMA DE TOCS: SANT VICENT FERRER I MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS

A la Comunitat Valenciana on es el Patró pirncipal es celebra al dilluns següent a l’octava de Pasqua.

En la Capella de les Santes Relíquies del Temple Parroquial de Moixent, està l’imatge de Sant Vicent Ferrer, del segle XVII, que per a este dia es col·loca a la vista dels fidels en el Presbiteri, amb dos ciris (està imatge va ser portada en la Revista de la Junta Central Vicentiana l'any 1994).   En Moixent, desde el 29 de juny de 1955 té un carrer que porta el seu nom amb una lápida que es va descubrir eixe any; en la Capella de la Residencia hi ha altra imatge i en la Casa Rabosa hi ha una Cerámica representant al Sant valencià del ceràmiste Francesc Tos.   El Retaule on ara està la Soledat estava dedicat a Sant Vicent Ferrer amb la seua imatge fins que l’any 1944 es va regalar a la Parròquia la Soletat.

Com a element peculiar se celebra la processó de Combregar d'Impedits, és a dir, es porta la comunió als malalts i impedits que no poden anar a l'església, d'una forma solemne, portant el Santíssim Sagrament baix pal·li, acompanyat del Ajuntament que paga el servei de la Banda de Música “La Constancia”.

L’església en la Pasqua, vol que participem de la Comunió.  Portar la comunió als impedits no significa que se li administre l’unció dels malalts. En contra del que la gent pensa, això no comporta res greu, simplement que s’està malalt o impedit, i la Parròquia va a portar-li el Senyor a sa casa.  No és motiu de pena, sinó d’alegria. S’ha creat un ambient tant fúnebre que els impedits i maltats no volen recibir al Senyor.

El Rector ho fa cada primer divendres de mes, però el dia de Sant Vicent és diferent.  A més ix el Copó amb la Comunió per als malants i no com el dia del Corpus Christi que ix la Custodia, per tant es un fet unic durant tot l’any. 

Enguany al estar en Estat d’Alarma i crisis sanitaria no es podrá tampoc celebrar la processó de Combregar d’Impedits.  La missa prevista a les 10:30hs, al no poder fer-se la processó es celebrara a porta tancada a les 11hs (amb algunes parts en valencià per ser un Sant valencià i universarl).

Les campanes voltejaran uns minuts abans del començament de la missa.

Sant Vicent Ferrer (Patró de la Comunitat Valenciana), 20 d’abril
- Volteig abans de començar la missa de 11h de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 



MARE DE DÉU DELS DESAMPARTS: Tot el mes de maig està dedicat a la Mare de Déu, però a més, el segon diumenge l'Arxidiòcesi de València celebra a la Patrona de la Comunitat Valenciana i de la ciutat de València: la Mare de Déu dels Desamparats, festa profundament valenciana. 

  

En l’Església de Moixent té un Retaule amb Altar dedicat en el lateral dret segons s'entra, després del primer de Santa Teresa de Jesús.   En el Retaule hi ha una imatge que es va beneir el dia 9 de setembre de 1956.  Està imatge de la Geperudeta està fundida en la campana Santa Maria Mare de Déu.   És la segon campana seguint a la del Titular en pes, i encara que no és patronal, es veu clarament el gran amor de Moixent a Ella, a més te gravat el seu Anagrama i de tres imatges més de Maria de Moixent. 

La imatge de la Mare de Déu dels Desamparats, la Pelegrina  que presidix els actes allà on és sol·licitada, va vindre a Moixent els dies 13 i 14 d'agost del 2011.
En la plaça de l’església hi ha un plafó ceràmic representant a la Patrona dels Valencians.
Campaners de Moixent baixem l’imatge de la Geperudeta del Retaule on està al Presbiteri per a per a la Festa.


Mare de Déu dels Desamparats  (Patrona de la Comunitat Valenciana), 10 de maig
- Volteig abans de començar la missa de 11h amb Santa Maria Mare de Déu.