12 de junio de 2019

PROGRAMA DE TOCS: CORPUS CHRISTI I 100 ANYS DE LA DEFUNCIÓ RVD.EN FRANCISCO CARRERES

CORPUS CHRISTIA més de les celebracions Eucaristiques, a les huit de la vesprada, se celebra des de molt antic una processó amb el Santíssim Sagrament perquè esta prescrit que la processó de l’Eucaristia s’ha de fer abans d’amagarse el sol. És la processó més religiosa de totes les que se realitzen a l'any, no es trau una imatge sinó a Jesucrist mateix en l'Eucarístia. És una manifestació de fe i d'amor a Crist sagramentat.
Els fidels particularment els xiquets i xiquetes que s’han incorporat a l’Eucaristia en la Comunió es tornen a vestir de tratge d’eixa primera comunió i van davant de la Custòdia. Alguns balcons per on transcorre la processó apareixen engalantas amb colgadures.  Acompanyant al  Santísim baix Pal·li,  van les Autoritats del Poble i la Banda de Música que el Rector convida amb uns mesos abans i que després agraïx la seua participació. 

Els fidels preparen una tauleta per a col·locar la Custòdia i adorar publicament uns minuts a Jesús present en l’Eucaristia. La processó es deté en les “estacions” o “tauletes” del recorregut, hi han tres (una en el carrer major, i dos en el Passeig Venerable Pare Moreno).  La tauleta esta guarnida de tovalles, flors, plantes, de verd aromàtic de la serra (romer, timó, prevella…), el Sacerdot deixa la Custòdia en la “tauleta” i es posa de genolls i tots canten i pregen. 
Durant el trajecte de la processó es repeteix diverses vegades  la jaculatoria que s'ha repetit diverses vegades "Lloat siga el Santíssim Sacrament de l'Altar".  Al arribar a l'Església s'adora al Santíssim, un cant d'acció de gràcies,  l'oració de desagravi, el Rector beneïx amb la Custodia i es reserva. 

En la Solemnitat del Corpus Christi, Voltegen totes les Campanes, si be, hi ha una que te una funció més asidua en solitari per estar dedica al Santíssim Sagrament: Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament, que a més de tindre gravada  la Custòdia més antiga de la Parròquia de Moixent, en l'epígraf del mig peu te l’inscripció: "Alabado sea el Santisimo Sacramento de l'Altar"; i la campana Titular, Sant Pere Apòstol, també te fundida una gran Custòdia. 

Vespra del Corpus Christi, 22 de juny
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig General.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 20, i Volteig en el primer toc de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
- Volteig General al final de la celebració.

Corpus Christi, 23 de juny
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. El tercer toc Volteig General. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.

Vols de processó:
  - Tres Vols d’avís a processó de 20, amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
 •  Volteig General a l’eixir el Santíssim Sacrament del Temple Parroquial
 • Durant la processó Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
 • Volteig de les Tres Grans, després d’adorar en la primera tauleta.
 • Volteig General, al pujar el Santíssim per el carrer “Màrtirs”.


100 ANYS DEFUNCIÓ RVD.EN FRANCISCO CARRERES: El Rvd. En Francisco d’Assís Joaquin Valeriano Carreres Liñana, va nàixer el 12 de setembre de 1882, fill de Rafael Carreres Tortosa i de Maria Antonia Liñana Sales (Germana de Victoria Liñana que sufraga la Capella del Santíssim Sagrament).   En Francisco tenia un altre germà Leonardo (1881-1971), que va ser Mestre a Aielo de Malferit poble a què el nostre Sacerdot acudia al passar per Moixent per a veure al seu germà i familia. 

Ingressa de Col·legial en el Patriarca l’any 1898, era estudiant de 2on de filosofía amb 16 anys la seua qualificació era de “meritissimus”.  Va acabar Teologia en 1905, obtenint una altra Beca, després d’oposició, per a estudiar cànons.  Ordenat sacerdot l’any 1905, un any després va ser anomenat Coadjutor de la Pobla d’Arenós. 
El 15 de setembre de 1906 va ser anomenat Prefecte de disciplina del Seminari Conciliar de València.  El 13 de juny de 1907 va obtindre el grau de Doctor en Teologia. 
Per raons de salut, els metges li van obligar a retirar-se a Moixent, el seu poble natal, on va morir a pocs mesos de complir 37 anys.  Era molt estudiós i erudit, gran col·laborador de Mossén Alcover en l’obrea “Diccionari Valencià-Català-Balear” després del Pare Fullana, és el que més material va enviar a Alcover.  Junt amb el seu germà va escirure el periòdic “El Paixarell”  (1906-1907).  En la completísima web Historia d’Aielo de Malferit” (https://historiadeaielo.blogspot.com/)hi ha publicat entre altres coses un interessat dietari que escribia el nostre Sacerdot En Francisco i intesants noticies, açi teniu els enllaços:https://historiadeaielo.blogspot.com/2017/12/francesc-carreres-linana-1882-1919-un.html     https://historiadeaielo.blogspot.com/2017/12/el-paixarell-el-numero-1-de-el.html

Predica les festes a Moixent entre altres l’any 1906 (segons el mencionat dietari).  La Reliquia de Sant Joan de Ribera que tenim a Moixent és gràcies a En Francisco Carreres, que sent Col·legial del Patriarca, li van entregar la Relqiuia i més tart el seu germà Leonardo, la va regalar a la Parròquia.  Vivia en el carrer “Cases Noves” nº3.  Va rebre el dia 10 de maig el Sants Sagraments que li van administrar el Rector Rvd.En Vicente Morant i el Vicari Rvd.En Pedro Puig, mártir.  Va morir el dia 24 de juny de 1919, solemnitat de la Nativitat de Sant Joan Baptista, a les 14:30hs.  Al dia següent va ser el seu soterrar. 

Les seues restes reposen en el cementeri de Moixent, des de l’any 2002 en una fosa comú, amb les restes d’En Francisco, están entre altres, els de la seua tia Victoria Liñana.

Este dia 24 de juny al complirse el 1er Centenari de la defunció d’En Francisco Carreres, es pregara per Ell en la missa, i com avís en el primer toc, les campanes Santes Relíquies, Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni i Santa Maria Mare de Déu realitzaran el Mig Vol recordant a este sacerdot moixenti.

100 anys defunció del Sacerdot moixenti En Francisco Carreres, 24 de juny
- Tres Repics diaris d’avís a missa de 19:30 i Mig Vol de Campanes en el primer toc.