9 de junio de 2016

AGENDA 2016: TRIDUO I FESTA AL SAGRAT COR DE JESÚS

TRIDUO AL COR DE JESÚS: La setmana abans de la festa del Cor de Jesús es fa un Triduo preparatori a dita festa, el dimecres, dijous i divendres. 
En el Llibre Racional de l'Arxiu Parroquial de Moixent ja apareix un Triduo al Cor de Jesús el dia 24 de juny de 1892 "Predico P.Dalmares".  Anys després es feia un Novenari  que solia començar el Dijous que era la Solemnitat del Corpus Christi (amb Expossició Major del Santíssim, Completes, Rosari y Novena, Letanies, Goigs), i a més el 21 de juliol de 1962, Maria Calaguig Juan, moixentina i germana d’un Sacerdot fill del poble En Antonio Calabuig Juan i devot del Cor de Jesús, va instituir una dotació econòmica en una Fundació titulada “Pia Memoria del Reverendo D.Antonio Calabuig Juan y familia” per a garantir eixa celebració de manera solemne i la Festa, al voltant de l’any 1974 es es pasa a fer un Triduo.  
De dilluns a divendres la campana dedicada al Cor de Jesús-Santíssim Sagrament volteja, però este dia voltejara més asiduament.   Passats uns minuts del primer toc, es realitza l'Exposició del Santíssim Sagrament en l'Altar Major, és un moment molt important que anuncien les Campanes a tot el poble amb el toc d'Exposició del Santíssim.  
L’Exposició es realitza en la Custòdia més antiga i valuosa que procedix del Convent de Franciscans (és la Custòdia que té gravada la campana Cor de Jesús) i que està exposada en el Museu Pare Moreno

Triduo al Sagrat Cor de Jesús, 15, 16 i 17 de juny
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.  El segon i tercer toc Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.


FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS: L’Església Católica celebra la Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús  el divendres després del II diumenge de Pentecosta, es celebra de color blanc. Aquesta devoció també es celebra tot el mes de juny i els primers divendres de cada mes.  
La devoció al Cor de Jesús, en el mes de juny es fa després del ritu de comunió l’Exposició menor del Santíssim, inclou també un Triduo preparatori.
Abans es feia un Novenari al Cor de Jesús que solia començar la Solemnitat del Corpus Christi, i el “dijous Eucaristic”, desde 1935 hi han devotes que durant l’any oferixen la missa al “amor misericordioso”.
En el llibre de la Visita Pastoral de 1819, en la pàgina 30 apareix la següent data sobre l'Associació del L'Apostolat de l'Oració (Secció Senyors/es): “La Asociación del Sagrado Corazón de Jesús esta agregada al Apostolado de la Oración, que a su vez goza de todas las Indulgencias concedidas a la Asociación del Sagrado Corazón de Jesús, fundada en Roma”.  Després de la guerra civil torna a ressorgir.   L’Associació està Erigida canònicament i aprovats els Estatus pel entonces Arquebisbe Monsenyor Carlos Osoro el dia 30 de març del 2011.

En l’Església de Moixent hi ha un enorme retaule lateral, dedicat al Sagrat Cor de Jesús, i en el centre del mateix està la dita l’imatge del Cor de Jesús, la qual està fundida en la campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.  Este retaule té adosats a cada lateral a Santa Margarita Maria Alacoque i San Juan Eudes,  sants que propagaren la devoció. També formen part del conjunt del retaule, dos religiosos en xicotetes capelles, i en el frontó dos àngels adoradors.  El retaule està coronat amb el monograma de Jesús “JHS” (Jesús, Hijo de Dios, Salvador), i damunt hi ha una vidriera d'estil gòtic, que representa al Sagrat Cor de Jesús. 
L’església també té un estendart bordat fet per Sor Segunda Asurmendi, i un magnìfica tela que segurament faria la funció de cubre-altar en el Retaule que té dedicat.

Estatua en el Altet de Garrido
En Moixent la Capella en la Venta del Potro està dedicada al Sagrat Cor de Jesús presidint amb una imatge amb Jesús amb les mans obertes.  Hi ha una estatua en el Altet de Garrido.  Una Ceràmica en el Terme de les Alcusses prop del Pou del Consell.   En el Museu Pare Moreno hi ha xicoteta una imatge del Cor de Jesús y segons documentació de l’Ajuntament de Moixent de 1940. En la Ermita de la Purísima Concepció (Casa Rabosa)  fins 1978 tenia en l’Altar Major, sobre l’imatge de la Titular, la talla del Sagrat Cor de Jesús de 1943, que ara es processona i que des de 1978 es va portar per evitar l’esforç de baixar i pujar la del Retaule de l’Església.
En la missa del diumenge de 12 hores, en que participen zeladores del Cor de Jesús, es beneixen tres imatges del Cor de Jesús, que al final de la processó es rifen entre les socies i socios.  En la processó acompanyen a l’imatge, els membres de l’Associació i altres fidels. 

La campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament fundida l’any 2006, volteja  durant tot el mes de juny al migdia i al primer toc de missa, cada 1er divendres de mes (de octubre a juny) i de manera particular el dia del Corpus i en la Festa del Cor de Jesús. 

Festa del Sagrat Cor de Jesús, 19 de juny
- Tres Voltejos d’avís a missa de 12, de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
  El  tercer toc Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre al final de la celebració.

Vols de processó:
 - Tres Vols d’avís a processó de 20, amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
•  Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre a l’eixir el Cor de Jesús del Temple Parroquial
• Durant la processó Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
• Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre al entrar el Cor de Jesús a la Parròquia.
• Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre, al finalizar la processó.