1 de mayo de 2015

AGENDA 2015: PROMESES DEL BATEIG I MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS

RENOVACIÓ DE LES PROMESES BAPTISMALS: Enguany al coincidir el diumenge 24, solemnitat de Pentecosta en Eleccions, després de votar-ho les mares dels xiquets/es de Primera Comunió, la Parròquia ha decidit avançar tant les promeses del Baptisme com les Comunions una Setmana per facilitar la participació en les Eleccions.
La celebració de la Primera Comunió es pensa que tot són gastos, atordint als xiquets amb gastos,  quan l'essencial és que el xiquet i xiqueta rep Jesucrist.
A Moixent com a celebració preparatoria a la Primera Comunió està la Renovació de les Promeses Baptismals. Els xiquets i xiquetes que van a comulgar estan rodejant l’Altar Major i son interrogats sobre la seua disposició  de viure com a Cristians i la professió de Fe: Es la Renovació de les Promeses del Bateig.
Com acontecimient local de la vida cristiana, es fa un Vol de Sant Antoni fins a Santes Relíquies.  Este Vol de tres campanes es el mateix que s’executa quant s’acaba la celebració de la missa quant es bateja a un xiquet o xiqueta.

Renovació Promeses Baptismals, 3 de maig
- Tres Vols d’avís a missa de 11:30 de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.


MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS  (1er torn de Comunións):  Tot el mes de maig està dedicat a la Mare de Déu, però a més, el segon diumenge l'Arxidiòcesi de València celebra a la Patrona de la Comunitat Valenciana i de la ciutat de València: la Mare de Déu dels Desemparats, festa profundament valenciana. 
  
El seu nom és el de la “Nostra Donna Sancta María dels Follos Inocents e Desamparats" i la seua advocació parteix de la iniciativa del pare fra Joan Gilabert Jofré. El 24 de febrer de  1409 quan es dirigia a la seu de València, va vore com uns xiquets feien burles d'un boig indigent. Va ser llavors quan va decidir fundar una confraria per atendre estes persones. Està confraria benèfica va donar lloc al primer hospital psiquiàtric de la història, i a la primera atenció humanitària de les persones amb estes malalties mentals. posada baix l'advocació d'esta Mare de Déu, des de 1414, quan diu la llegenda, que uns àngels la van esculpir.
La curvatura de la seua esquena, obeïx com ja hem indicat, que la imatge en origen era posada sobre els fèretres dels executats, en posició jacent i amb un coixí davall el seu cap. Quan descansava en la seua capella, era col·locada de peu i adoptava la postura que hui podem observar amb el rostre mirant cap avall. A pesar de la peculiar curvatura de la seua esquena la imatge va començar a ser molt volguda pel poble valencià d’ahí el nom de La Geperudeta.

Presentació dels xiquets,
xiquetes a la Verge dels Desemparats
anys 1965
Fotocopia de Conchin Guillerrmo
per a l'Arxiu Parroquial
Porta en la seua mà dreta un ram d'assussenes i una rosa (símbols de puresa) i en el braç esquerr al Xiquet Jesús. El Xiquet porta una creu recolzada sobre el seu muscle (en al·lusió a què porta el pes dels pecats dels hòmens sobre si). Dos xiquets agenollats (Santos Innocents màrtirs) enfrontats i amb les mans juntes dirigixen la seua mirada cap al rostre de la Mare de Déu, mentres que el manto de la Mare de Déu els dóna protecció i empara. Per darrere del seu cap una aurèola d'estreles (Apocalipsi de Sant Joan), a més porta la corona que la proclama Reina dels Cels. Es cobrix amb un gran mant a manera de casulla.

Entre els nomenaments que té la Mare de Déu dels Desemparats són: Generalíssim dels exèrcits espanyols des de 1810; El 21 d'abril de 1885 el papa Lleó XIII va proclamar la Mare de Déu com a patrona de la ciutat de València.
L'arquebisbe de València, el  cardenal Enrique Reig Casanova el dissabte dia 12 de maig de 1923, va coronar la Mare de Déu. Per a l'ocasió es va crear l'Himne de la Coronació de la Mare de Déu dels Desamparats (Himne de la Coronació). L'himne encara es canta hui en dies i actes assenyalats.  En 1954 és anomenada Alcaldessa honorària i perpètua de València, i en 1961 el papa Joan XXIII la proclama Patrona primera i principal de tota la Regió Valenciana (hui Comunitat Autònoma).
En els viatges a la capital, és habitual reservar un moment per anar a la Basilica, a visitar a la Geperudeta.  La festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats se celebra el segon diumenge de maig, i milers de valencians es bolquen per a retre homenatge la seua patrona. Una altra celebració relacionada amb esta advocació és l’ofrena de flors que es realitza els dies 17 i 18 de març, dins de les festes de les falles.

Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats
"La Pelegrina" en Moixent el 13-8-2011
Hi ha una altra imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, la Pelegrina  que presidix els actes allà on és sol·licitada com va ocórrer a Moixent els dies 13 i 14 d'agost del 2011. Està imatge va ser realitzada per l'escultor valencià  Octavio Vicent en 1966 per a que la imatge original no isquera del seu cambril excepte suprema necessitat, a fi de la seua millor conservació. A este efecte es va dissenyar un vehicle adaptat especialment per als seus trasllats, conegut popularment com "El "Maremòbil".

En l’Església de Moixent té un Retaule amb Altar dedicat en el lateral dret segons s'entra, després del primer de Santa Teresa de Jesús.   Es preocupen del bon estat i dignitat de l'altar una família de Moixent. En el Retaule hi ha una imatge que es va beneir el dia 9 de setembre de 1956 regalada a l’Església per: Jesús Sancho Carreres, Miguel Sancho Carreres i fills de Josefina Sancho Carreres, recuperant així l’imatge que és va cremar en la Persecució Religiosa.  Segons els Aleluyes del Arxiu Parroquial, és celebrava una Festa amb presentació dels Xiquets a la Geperudeta  i també una Novena a la Verge dels Desemparats. En la plaça de l’església hi ha un plafó ceràmic representant a la Patrona dels Valencians.
Campaners de Moixent baixem l’imatge de la Geperudeta del Retaule on està al Presbiteri per a per a la Festa.

Està imatge de la Geperudeta està fundida en la campana Santa Maria Mare de Déu.   És la segon campana seguint a la del Titular en pes, i encara que no és patronal, es veu clarament el gran amor de Moixent a Ella, a més te gravat el seu Anagrama a més de altres tres imatges més de Maria de Moixent. 
En la missa de 12 al adelantar-se les Comunións, pren el primer grup de xiquets i xiquets la Primera Comuió.  La missa es cantada per el Cor Parroquial de Missa de 10:30.  Abans a les 11:15 els xiquets están en la Capella de la Milagrosa en la Residencia, i d’allí amb el Rector van a l’església per a la celebració de la Missa, al finalitzar tornen a la Residencia on fan un cant a la Mare de Déu, i l’Associació de la Medalla Milagrosa de Moixent els donen un regal.

Vespra de la Mare de Déu dels Desemparats, 9 de maig
- Tres Repics d’avís a missa de 20.  El tercer toc, Vol amb Santa Maria Mare de Déu.

Mare de Déu dels Desemparats (Patrona de la Comunitat Valenciana)1er turno Comunions10 de maig
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol amb Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu. El tercer toc Vol  de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.