16 de junio de 2013

AGENDA 2013: SOLEMNITAT DE SANT PERE I SANT PAU

La devoció a Sant Pere Apóstol com a Titular de l’Església de Moixent, es remunta allà al segle XIV.   Abans de la Guerra Civil, hi havia segons els inventaris parroquials una xicoteta imatge de plata del Patró.  Fins a estos temps, es feien Solemnes Vespres.
















Una esvelta imatge de Sant Pere Apòstol presidix el Presbiteri de l'Església Parroquial a què dóna nom, sent Titular i Patró del poble.  A la esquerra de l’imatge del Titular, segons es mira, esta Sant Pau, en esta mateixa part hi han sis pintures sobre la vida del Patró.  Entre altres coses l’Església te una Reliquia de la la Creu on va morir Sant Pere (amb l’Autentica firmada el 24 de gener de 1942 en Roma), i que es trau en processó el dia de les Santes Relíquies.

Ademés de la citada imatge del Retaule del Presbiteri, esta la procesional i altra en la Sacristia antiga.  En la decoració de la Parròquia hi han diverses iconografies com la Tiara Papal i les Claus. 

En lo més alt del campanar, en el penell esta la figura de San Pere Apóstol.  En la Sala de campanes hi han dos campanes que en este dia del martiri de Sant Pere es fan notar de manera particular: la més antiga del Campanar "Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni", (Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni) de 1792; i la més gran del Campanar que porta el seu nom "SAN PEDRO APÓSTOL" de 1943.    Els Vols Generals d’esta Solemnitat tenen de peculiaritat que l’ultima Campana en acabar de voltejar es la Titular: San Pere Apòstol, que enguany compleix 70 anys de la seua Benedicció, que va ser un 27 de juny de 1943, instal·lada al campanar al dia després.

















En Moixent, te un carrer dedicat, i la Cooperativa del Camp que porta el seu nom hi ha un gran plafó ceràmic representant al nostre Patró.



















El dia 29, dia del martiri de Sant Pere i Sant Pau, hi ha una missa (solemnitzada musicalment per el Cor Parroquial), i per la vesprada, la Solemne Processó en honor a Sant Pere en que participen les Autoritats Municipals, les dos regines vigents, i la Comissió de Festes del present, a més d’alguns xiquets i xiquetes que han combregat per primera vegada i fidels.  La primera imatge regalada per el Ajuntament de Moixent a l’Església després de la Guerra Civil l’any 1939, i que abans precidia tota l’Església recorre alguns carrers de la localitat.

Durant les misses es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” i la Plegaria. http://gogistesvalencians.blogspot.com.es/2013/04/gozos-san-pedro-apostol-venerado-como.html
Processó de S.Pere any 2012 en la TV Comarcal: http://www.youtube.com/watch?v=Fqo58md1568
 
Vespra de Sant Pere i Sant Pau, 28 de juny

-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General

- Tres Vols d’avís a missa de 20, Vol General.  El segon i tercer toc Vol de Sant Isidre.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.

Sant Pere i Sant Pau, 29 de juny

- Tres Vols d’avís a missa de 12, Vol General, el segon i tercer toc Vol de Sant Pere Apòstol.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.

Vols de processó:
- Tres Vols d’avís a processó de 20:30, amb Sant Pere Apòstol.    
•  Vol General a l’eixir l’imatge del Patró del Temple Parroquial.
• Vol de Sant Isidre, als primers pasos dels portadors.
• Vol de les Tres Grans, amb Sant Isidre, Santa Maria Mare de Déu i Sant Pere Apóstol.
• Vol General, al pujar la Creu Parroquial per el carrer “Màrtirs”. 
• Vol General, al finalizar la processó.