13 de octubre de 2024

VICENTE JUAN SEGURA, TOC DE MORT DE BISBE

Coneixedors de la defunció del bisbe auxiliar emèrit de València, Excm. i Rvdm. Sr. D.Vicente Juan Segura, ocorregut el divendres 11 d'octubre, l'Associació Campaners de Moixent ens unim a les oracions que ha sol·licitat l'Arquebisbe de València, “a tota la Diocèsis”, perquè siga acollit en l’amor misericordios de Déu Pare.

En dialeg amb el nostre Rector D.Lisardo, s'ha acordat que la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Moixent oferirà el Rosari i la missa el dimarts dia 15, i per a esta celebració volem aportar el nostre pesame campaner dedicant-li de forma manual "el toc de mort de bisbe", que correspon a 7 trancs.

Amb les Campanes, interpretant el "Mig Vol" donem gràcies sonorament per la bellesa de la seua entrega total al servici de l’església,  i convoquem a pregar pel seu etern descans, amb el toc de Mort de Bisbe. Compartim amb els cristians valencians i eivissencs, els sentiments de tristesa per la mort i li encomanem a la misericòrdia de Déu.

És el dia litúrgic de Santa Teresa de Jesús, Espanyola i Doctora de l’església, de qui tenim imatge a l'entrada de la nostra Església Parroquial, el primer retaule a mà dreta, que és el més adornat dels laterals com es pot apreciar en les columnes. La imatge complix este any 75 anys de la seua benedicció (1949-2024), realitzada per l'escultor Salvador Tarazona de València sent regalada a la Parròquia per Matilde Pérez Boluda. Segons l'esbós de la Imatge ““su bendición se proyecta para el 1 de septiembre.  Imagen tallada con madera pino albaz y las carnes con madera de Luccia con el precio de 3000pts Mide de alta 1’74  (Valencia 24 de agosto de 1949)  (Arxiu Diocesà de Valencia.  Arte Sacro.  Caixa nº16.  Copia l’Arxiu Parroquial de Moixent.  La Autorització per a la Benedicció de la imatge esta firmada el 30 d’agost de 1949, segons consta en la Documentació de l’Arxiu Parroquial de Moixent)

D.Vicente Juan ha consagrat la seua vida al ministeri sacerdotal i episcopal, servidor de la Evangelització, predicant, celebrant, guiant al poble de Déu, es un succesor dels Apòstols.   
Nascut en Tavernes de la Valldigna en 1955, va ser ordenat sacerdot en 1981. Doctor en Dret Canonic per la Pontifica Universitat de Sant Tomas d'Aquino de Roma i Doctor en Dret Civil per la Universitat de València. En el servici diplomàtic de la Santa Seu va exercir els càrrecs de Secretari de Nunciatures Apóstolic a Costa Rica, el Marroc, Moçambic. Conseller de la Nunciatura, Cap de la Secció de Llengua espanyola de la Secretària d'Estat de la Santa Seu des de 1994 fins a la seua ordenació de bisbe d'Eivissa en 2005, aon va estar fins que va ser anomenat bisbe auxiliar de València al febrer de 2020. El Papa Francesc va acceptar la seua renúncia per motius de salut el 25 de febrer de 2023.

Segons la comunicació de l'Arquebisbe de València: Està previst que la capella ardent siga instal·lada dema dilluns a les 9:30h en el Palau Arquebisbal,  a lés 12h se celebrara la missa exequial en la Catedral de València, i a les 18h les seues restes mortals seran inhumades en la parròquia de Tavernes de la Valldigna.

Aprofitem, com ja vam publicar en esta pagina web el dia 6 de gener de 2023, per a posar en coneixement la riquesa de tocs que tenim distingir sonorament per qui es toca a difunt en cada ocasió, a més del Mig Vol, segons el numero de trancs corresponents: dona 2, home 3, religiosa, 4, religiós 5; Rector 6, Bisbe 7, Arquebisbe 8, Rei 10, Papa 12

En el campanar de Moixent en els ultims anys ja s'han realitzat aquests tocs, així en 2005 manualment amb el programador es realitza el toc de mort de Papa per Sant Joan Pau II; en 2012 i 2014 el toc de Mort per D.Joaquin Montes i D.Antonio Marín per ser Rectors de la nostra Església; en 2011 per l'Arquebisbe emèrit de Valencia D.Agustín Cardenal Garcia Gasco; en 2010 pel Bisbe emèrit de Valencia D.Rafael Sanus; en 2017 pel Bisbe D.José Gea; i en 2022-2023 per la mort del Papa emèrit Benet XVI.

Descanse en pau.