16 de octubre de 2024

PROGRAMA DE TOCS: TRIDUO A LA VERGE MILAGROSA I FESTA DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MILAGROSA

Parant la campana S.María Mare de Déu
Foto:  M.Carmen Vidal.  25-11-2012

TRIDUO A LA MILAGROSA: “Las Hijas de la Caridad” van vindre a Moixent el 17 de gener de 1894 fins al setembre de 1999 (enguany fa 25 anys), per a atendre un llar-asil per a ancians dedicat a Sant Joan Baptiste, i després escolaritzar els xiquets més xicotets, fins que més majors ja els acollien en les escoles (en la teulada tenia la campana, que ara està en la Venta del Potro).  En està llarga presència i activitat a Moixent una de les coses de més arrelament i de major ressonància és la devoció a la Milagrosa i el Triduo que han fomentat, així com instituir les “Conferencias  de San Vicente
de Paúl”, i la “Medalla Milagrosa” 
Al construir de 1994-1996 la Residencia on era el Col·legi Sant Joan Baptista (Asilo), es va dedicar amb el nom de: "Residencia La Milagrosa"

L'Associació de la “Medalla Milagrosa” va començar a Moixent cap al 1913 o 1915; i el dia 10 de gener de 1991 va ser erigida com Associació.  

A més de la imatge processional, hi ha una en el pati de la Residència, altra en la gruta del Calvari (des de les altures de la muntanya ens veu i protegix a tots) i on cada diumenge del mes d’octubre es resa el Rosari, i des d’enguany altra imatge de marbre en el pati de la Sagristia.
Té un carrer dedicat (que se adorna amb banderes i colgadures), amb ceràmica de la Milagrosa, i altra en una font en el Calvari.  
Segons una poesia del moixenti Gabriel Vila, la Milagrosa es patrona de la partida de Gramoixent
(En la  Capella de la Venta del Potro esta la Capelleta que recorria les cases d'eixa zona i que en abril es portava a la Venta de la Balsa on es celebrava una missa). Enguany novament en els calendaris de la Milagrosa la imatge que ix es la de Capella la Milagrosa de la Residencia i baix el poble de Moixent.  Des de el 4 de novembre de 2023 el Centre Juniors de Moixent te el titol de “La Milagrosa”.

El Triduo es celebra en la Parròquia desde l’any 1952 (segons els Aleluyes del Arxiu Parroquial) ja que en la Capella del Col·legi Sant Joan Baptiste, era reduït per a la gent.   El triduo ho presidix un Pare Paul, no sols la feligresia de majors, també jóvens i xiquets reviuen i expressen el seu amor a la Mare de Déu.   Estos tres dies, la missa s’oferix per els socies i socis difunts de la Medalla Milagrosa de Moixent.  Algunes celadores al finalitzar la celebració de l’Eucaristia repartixen medalles.

Desde l’any 2012, l’Associació de Moros i Cristians, amb motiu de les festes, celebren el trasllat de la Verge Milagrosa, a qui tenen per Patrona,  desde la Capella de la Residencia a l’Església.  
Este any 2024 sera el divendres 18 d’octubre a les 19:30h. Com l’Associació Medalla Milagrosa de Moixent li dedica un Triduo amb motiu d’estes festes, acompanyen a la Milagrosa els xiquets de la catequesis, alguns fidels amb flors per a la Milagrosa, les Filles de la Caritat que venen per al Triduo i el Pare Paul, sumant-se tots a les filades de Moros i Cristians i la Banda de Música “La Constancia”.  Després del trasllat te lloc una ofrena de flors i la celebració de la Missa del primer dia del Triduo.
El diumenge, tercer dia del Triduo, al finalitzar la Missa de 12h, i organitzat per l’Associació Medalla Milagrosa, es presenten els xiquets a la Milagrosa.

Se celebrara el trasllat de la imatge de la Verge Milagrosa des de l’Església Parroquial a la Capella de la Residencia el diumenge dia 27 d’octubre, pero enguany, com a novetat, se vol organitzar en forma de processó, tenint en compte que es tracta del seu patronatje per a Moros i Cristians, seguint el mateix recorregut que es fea en la processó abans de 2012 el últim dia del Triduo.

Enguany també a proposta del Rector, es celebrara un Quinari a la Verge Milagrosa per al seu dia litúrgic, 24, 25, 26, i el 27 de novembre.

La campana dedicada a "Santa Maria Mare de Déu", refosa l'any 2006,  intervindra de manera particular, voltejant en solitari, també en els tocs del Rosari, Repic de festa de la Mare Déu, i en el Volteig de festa de la Mare de Déu.  Es el bronze té fundides quatre efígies d'imatges de Maria de Moixent, entre elles la Verge Milagrosa, i l’Anagrama de la Mare de Déu.

1er dia del Triduo a la Milagrosa, 20 d’octubre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 20h, Repic de la Mare de Déu, i Volteig en el primer toc de Santa María Mare de Déu . El tercer Volteig de festa de la Mare de Déu al pujar la Milagrosa per el carrer “Màrtirs” fins que entre al Temple Parroquial.

2on dia del Triduo a la Milagrosa, 21 d’octubre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 20h, Repic de la Mare de Déu, i Volteig en el primer toc de Santa María Mare de Déu

3er dia del Triduo a la Milagrosa, 22 d’octubre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12h, Repic de la Mare de Déu, i Volteig en el primer toc de Santa María Mare de Déu 


FESTA DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MILAGROSA:  Entre els actes esta la celebració de l’Eucaristia de Diumenge, la processó de l'imatge a la Residencia i una Ofrena de flors  per part de les comparses de Moros i Cristians a la Milagrosa que està en el pati de la Residencia.  
A les 12 hores, té lloc la missa festera.  Al peu del Presbiteri esta la creu i la mitja lluna de flors per a l’ofrena, i les banderes dels ambaixadors. 
Davant del Retaule del Cor de Jesús-entrada a la Sagristia i del Retaule de la Puríssima-entrada a la Capella de les Santes Relíquies es col·loquen els estandarts de cada "fila" i comparses.  Asistixen la Coorporació Municipal i alguns membres de l’Associació de Moros i Cristians.

En les festes d’este any 2024 i secundant les insistents indicacions del Retor de la Parroquia D.Lisardo, i de alguns feligresos, per a tornar la imatge a la Residencia el diumenge dia 27 d'octubre, en lloc de un simple trasllat, se va a cel·lebrar una processó, con mereix la seua condició de Patrona.  Aquesta proposta ha sigut acceptada després de diverses reunions en que s’ha fet present la necessitat de millorar eixe acte.
Per la vesprada a les 17:30h es trasllada la imatge a la Residencia amb la asistencia de membres de l’Associació de la Medalla Milagrosa y Moros i Cristians amb els seus trages de gala, Sr.Alcade i Banda de Música. Seguidament té lloc l’ofrena de flors a la imatge de la Milagrosa que esta en el patí de la Residencia.
Per a la missa i la processó  la campana "Santa Maria Mare de Déu"  voltejara amb més asiduitat.

Festa de Moros Cristians en honor a la Verge Milagrosa, 27 d’octubre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12h, Repic de la Mare de Déu, i Volteig en el primer toc de Santa María Mare de Déu.

Voltejos de processó:
- Tres Voltejos d’avís a la processó de 17h amb la campana Santa María Mare de Déu .
- Volteig de festa de la Mare de Déu al eixir l’imatge de l’església
-Durant la processó en diversos moments Volteig en solitari de Santa María Mare de Déu
- Volteig de festa de la Mare de Déu al entrar la imatge en la Capella de la Residencia 

13 de octubre de 2024

VICENTE JUAN SEGURA, TOC DE MORT DE BISBE

Coneixedors de la defunció del bisbe auxiliar emèrit de València, Excm. i Rvdm. Sr. D.Vicente Juan Segura, ocorregut el divendres 11 d'octubre, l'Associació Campaners de Moixent ens unim a les oracions que ha sol·licitat l'Arquebisbe de València, “a tota la Diocèsis”, perquè siga acollit en l’amor misericordios de Déu Pare.

En dialeg amb el nostre Rector D.Lisardo, s'ha acordat que la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Moixent oferirà el Rosari i la missa el dimarts dia 15, i per a esta celebració volem aportar el nostre pesame campaner dedicant-li de forma manual "el toc de mort de bisbe", que correspon a 7 trancs.

Amb les Campanes, interpretant el "Mig Vol" donem gràcies sonorament per la bellesa de la seua entrega total al servici de l’església,  i convoquem a pregar pel seu etern descans, amb el toc de Mort de Bisbe. Compartim amb els cristians valencians i eivissencs, els sentiments de tristesa per la mort i li encomanem a la misericòrdia de Déu.

És el dia litúrgic de Santa Teresa de Jesús, Espanyola i Doctora de l’església, de qui tenim imatge a l'entrada de la nostra Església Parroquial, el primer retaule a mà dreta, que és el més adornat dels laterals com es pot apreciar en les columnes. La imatge complix este any 75 anys de la seua benedicció (1949-2024), realitzada per l'escultor Salvador Tarazona de València sent regalada a la Parròquia per Matilde Pérez Boluda. Segons l'esbós de la Imatge ““su bendición se proyecta para el 1 de septiembre.  Imagen tallada con madera pino albaz y las carnes con madera de Luccia con el precio de 3000pts Mide de alta 1’74  (Valencia 24 de agosto de 1949)  (Arxiu Diocesà de Valencia.  Arte Sacro.  Caixa nº16.  Copia l’Arxiu Parroquial de Moixent.  La Autorització per a la Benedicció de la imatge esta firmada el 30 d’agost de 1949, segons consta en la Documentació de l’Arxiu Parroquial de Moixent)

D.Vicente Juan ha consagrat la seua vida al ministeri sacerdotal i episcopal, servidor de la Evangelització, predicant, celebrant, guiant al poble de Déu, es un succesor dels Apòstols.   
Nascut en Tavernes de la Valldigna en 1955, va ser ordenat sacerdot en 1981. Doctor en Dret Canonic per la Pontifica Universitat de Sant Tomas d'Aquino de Roma i Doctor en Dret Civil per la Universitat de València. En el servici diplomàtic de la Santa Seu va exercir els càrrecs de Secretari de Nunciatures Apóstolic a Costa Rica, el Marroc, Moçambic. Conseller de la Nunciatura, Cap de la Secció de Llengua espanyola de la Secretària d'Estat de la Santa Seu des de 1994 fins a la seua ordenació de bisbe d'Eivissa en 2005, aon va estar fins que va ser anomenat bisbe auxiliar de València al febrer de 2020. El Papa Francesc va acceptar la seua renúncia per motius de salut el 25 de febrer de 2023.

Segons la comunicació de l'Arquebisbe de València: Està previst que la capella ardent siga instal·lada dema dilluns a les 9:30h en el Palau Arquebisbal,  a lés 12h se celebrara la missa exequial en la Catedral de València, i a les 18h les seues restes mortals seran inhumades en la parròquia de Tavernes de la Valldigna.

Aprofitem, com ja vam publicar en esta pagina web el dia 6 de gener de 2023, per a posar en coneixement la riquesa de tocs que tenim distingir sonorament per qui es toca a difunt en cada ocasió, a més del Mig Vol, segons el numero de trancs corresponents: dona 2, home 3, religiosa, 4, religiós 5; Rector 6, Bisbe 7, Arquebisbe 8, Rei 10, Papa 12

En el campanar de Moixent en els ultims anys ja s'han realitzat aquests tocs, així en 2005 manualment amb el programador es realitza el toc de mort de Papa per Sant Joan Pau II; en 2012 i 2014 el toc de Mort per D.Joaquin Montes i D.Antonio Marín per ser Rectors de la nostra Església; en 2011 per l'Arquebisbe emèrit de Valencia D.Agustín Cardenal Garcia Gasco; en 2010 pel Bisbe emèrit de Valencia D.Rafael Sanus; en 2017 pel Bisbe D.José Gea; i en 2022-2023 per la mort del Papa emèrit Benet XVI.

Descanse en pau.

11 de octubre de 2024

VISITA LA SALA DE LES CAMPANES DEL CAMPANAR DE MOIXENT EL PADRE PAUL JOSÉ LUIS CASTILLO

El diumenge 6 d'octubre, acabada la reunió amb un grup d'associacions i col·laboradors amb motiu de la primera etapa de la Missió Parroquial, en la qual vam participar cinc membres de l'Associació Campaners de Moixent que també estem en altres Associacions de la Parroquia, acompanyarem al Pare Paul, que havia manifestat desitjos de veure les campanes en el mes de juny i després de pujar els 83 escalons, després d'haver contempla
t les peces que hi ha en el primer accés seguint les explicacions que li proporcionàvem, en entrar a la sala va manifestar una sincera sorpresa davant el conjunt de campanes que presenciava.

Amb interés va seguir les explicacions de cadascuna de les huit campanes, característiques... així com de la Matraca i algunes activitats que oferim com les Visites al Campanar.   

Va tindre ocasió d'apuntar-se als finestrals i contemplar les panoràmiques de Moixent, animant-nos a seguir amb interés col·laborant en esta dimensió de Campaners al servici de la parròquia, coneixedor segons li vam fer saber que alguns dels visitants al campanar, gràcies a esta activitat han renovat la seua trobada amb alguns aspectes de la vida cristiana.

Com coincidirem amb el final d’un soterrar, va poder ser testimoni presencial del “Mig Vol” de Campanes a l'eixida d'una difunta de l'Església Parroquial.

Ens deixa consignada esta dedicatòria que transcrivim

Moixent 06/10/24
En los primeros pasos de la Misión Parroquial, tengo la dicha de descubrir las Campanas de la Iglesia Parroquial.  ¡Esto es un autentico signo de Misión!  Que las voces de esta comunidad parroquial resuenen por todo lo alto para seguir llevando a Cristo a los corazones de nuestra gente.  ¡Que no dejen de sonar las Campanas!
¡Que no dejen de repicar los corazones!
¡Que sea un feliz volteo a vida!
¡Unidos en la Misión!
Jose Luis Castillo

Agraïm les seues paraules tan animoses per a nosaltres.

8 de octubre de 2024

VIDA PARROQUIAL: FIESTA DE SAN FRANCISCO DE ASÍS 2024

Como se hace desde el año 2013,  del 30 de septiembre al 4 de octubre, en la misa diaria se leyó la Oración de San Francisco además de una estrofa del Himno. 

Este año celebrado el día 4 de octubre, día litúrgico de San Francisco de Asís, en la forma acostumbrada cada año, en la misa vespertina del sábado día 5, teniendo en cuenta la resonancia universal de la figura de San Francisco y la presencia de los franciscanos que quiso para Moixent el Padre Moreno, se celebró a iniciativa de D.Lisardo, la Eucaristía procurando para los fieles una mayor irradiación del carisma de San Francisco, y por ello presidio la celebración el Obispo emérito de Huelva D.José Vilaplana Blasco concelebrada por el Párroco y el Padre Paul José Luis Castillo.  En la celebración también estuvieron presentes algunos Hermanitos del Cordero.

D.José Vilaplana en la que es su quinta visita a nuestra Parroquia, antes de la celebración de la Misa visito la Capilla del Santísimo Sacramento y la de las Santas Reliquias.

La imagen de San Francisco (de la calle que tiene dedicada) permanecía en el presbiterio, rodeada de las canastas con los “Panes de los pobres” para bendecir y luego ofrecer, junto con las pañoletas juniors para bendecir. 

En la celebración se leyeron unas lecturas propuestas por el Sr.Obispo siendo proclamadas por una socia y el Ministro de la Tercera Orden de S.Francisco de Moixent y la presentación de las ofrendas las realizaron algunos juniors.

A consonancia con esa solemnidad pretendida, contando con la visita del Sr.Obispo, sucesor de los Apóstoles, el Coro ofreció las interpretaciones de los Cantos  y al órgano Miguel Girones y Rocio con la flauta, también las campanas acompasaron a ese carácter de Solemnidad.

El Sr.Obispo, D.José Vilaplana, que es quien Consagro el 9 de septiembre de 1989 nuestra Iglesia Parroquial,  en la homilía comenzó haciendo referencia a la presencia franciscana que procuro el P.Moreno, con el deseo de que reavivemos esas raíces con que el Señor nos enriqueció por medio la siembra de los franciscanos.  Resumió con breves trazos la semblanza de la santidad de S.Francisco, orientadonos hacia la imitación de manera que crezcamos en el deseo de la Santidad la cual en ocasiones implicara tener que acoger los “estigmas” de nuestros propios sufrimientos como de Cristo.  Menciono que se cumple en este año el 800 años de los Estigmas de la Pasión que recibió S.Francisco (las 5 llagas los costados y pies) y el obispo buscaba la aplicación a nuestra vida indicando como también somos marcados por dificultades, crisis, sufrimientos, que son estigmas invisibles pero no menos hirientes y dolorosos.   ¿Cómo podemos afrontar, con paz, los estigmas de Cristo aunque no sean visibles? Se preguntaba el Obispo, y respondia que hemos de seguir a imitación de S.Francisco el camino de las Bienaventuranzas de Cristo, procurando sobretodo la pobreza, la humildad, la misericordia, la limpieza de Corazón.

Al final de la celebración se bendijeron y repartieron los panes de los pobres en honor de S.Francisco.

La presencia del misionero en la celebración respondia a que había una convocatoria continuar la misión que comenzó con la Semana de Evangelización (9 al 16 de junio), y que tuvo lugar al día siguiente, domingo, con un grupo con un grupo de las asociaciones parroquiales (lo que según sus palabras “La comisión preparatoria de la Misión Parroquial), en las que expuso las diferentes etapas de la Misión. 1ª etapa: puesta en marcha, que es la actual, 2ª etapa: Revitalización con una visita de los misioneros del 13 al 23 de febrero de 2025; 3ª etapa: “en salida”; 4ª etapa: “la siembra” con otra visita de los misioneros del 29 de mayo al 8 de junio siendo este dia la clausura de la Misión parroquial; y la 5ª etapa: Crecimiento.

3 de octubre de 2024

CAPELLA-MUSEU: INFORMACIONS DELS ANIVERSARIS PARROQUIALS 2024

El Museu Pare Moreno ubicat en el carrer Santes Relíquies, estarà obert el primer i segon dissabte de cada mes de 18 a 18:30hs, dies de obertura que també apareixen en la publicació del programa del 9 d’octubre editat per l’Ajuntament de Moixent.  I com des de 2015, estara obert la Vespra de Tots Sants dia 31 d’octubre.  També pots visitar la Capella posante en contacte amb l’Associació Campaners de Moixent. 

La Visita al Museu Pare Moreno, es una de lles dos Capelles que tenia el que va ser el Convent de Sant Antoni de Pàdua fundat pel moixenti Pare Moreno beneït l’any 1585,  i conèixer el segle XVI de Moixent, context en el qual Fra Cristóbal Moreno del Camino va viure i com va desenvolupar la seua llabor religiosa. 

Junt a les dos peçes artesanes de Terra Santa i una tableta amb els Gojos en honor al Pare Moreno i la lona informativa de la Torre Campanar de l’Església de Moixent (que ja hem informat en esta web) elements que s’han expossat enguany,  ocupant els 100 metres de la Capella podrás constatar unes fulles informatives que hem el·laborat Campaners de Moixent dels aniversaris parroquials celebrats en aquest any 2024 amb indicacions, i aixi reviure esdeveniments importants de la nostra vida cristiana, memoria que a tots enriqueix.  
Es tracta dels 125 anys de la Benedicció de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari (1899-2024), 125 anys del naixement del Rvd.En Juan José Durban Alegre (1899-2024); i 75 anys de la imatge de Santa Teresa de Jesús que es venera a la entrada de l'església parroquial (1949-2024).