23 de julio de 2024

ARTICLE DE L'ASSOCIACIÓ CAMPANERS DE MOIXENT, PUBLICAT EN EL LLIBRE DE FESTES PATRONALS 2024

 1er Centenari del Inici de la Reconstrucció de la Torre Campanar

En la nostra busqueda constant de notícies i dades que ens ajuden a reconstruir amb certesa, la història de la Torre Campanar de la nostra Església, amb les seues diverses reformes, hem trobat en l'Arxiu Parroquial i en les Actes de l'Ajuntament de Moixent, diversos escrits que informen sobre la necessitat i urgència de les primeres reparacions al campanar que, construït al temps de l'Església Parroquial actual 1881-1889, d’inmediat ja va començar a provocar problemes.  Lo de 1889 referit al Campanar es indicatiu, ja que en 1895 es van efectuar els últims pagaments del remat. (Arxiu Parroquial. Llibre de Fàbrica 1889-1950).

En les Actes de l'Ajuntament, celebrades el 21 de setembre de 1914, 24 d’agost de 1917 i 2 de juny de 1922, es notifica el “estat ruïnós” (expressió que es repetix en diverses actes), també una crida per part de la Comissió de Policia Urbana, indicant el perill per als veïns i vianants del “estat ruïnós amb el perill de desplomar-se”. També va haver-hi reconeixement per part de l'Arquitecte de l'Arquebisbat en 1912 (Arxiu Parroquial.  Llibre de Fàbrica 1889-1950)   de manera que davant una constant degradació que es prolonga en els anys, finalment en 1924, s'opta per derrocar el remat “fins més a baix del replà de la sala de les campanes” pel que enguany, es complixen 100 anys de l'enderrocament i inici de la Reconstrucció del actual remat.  Consta el primer pagament de la 1ª semana de jornals i materials del 7 al 12 de juliol de 1924, encara que no hem trobat una noticia final de les obres,  segons hem pogut comprovar en l'exhaustiva comptabilitat anotada en la part final del llibre de l’Arxiu Parroquial: Matrimonis 1939-1948).

La Parròquia estava regentada llavors per En Vicente Morant Catala, com a Rector,  i els Vicaris En Pedro Vicente Puig Alonso (màrtir), i En Isidro Morant Garcia, clergat que juntament amb el poble cristià de Moixent, no sols residents a Moixent sinó en altres llocs i altres aportacions, van haver de fer front a eixa necessària reconstrucció.  El que hui veiem i gaudim, va començar a reconstruir-se fa 100 anys. El Campaner entonces era Gabriel Palmi Prats ajudat de la seua germana i germans.  El mestre d'obres va ser Miguel Marques.  Esta reconstrucció es va allargar en el temps, fins la seua Benedicció el 28 de gener de 1928 pel llavors Arquebisbe En Prudencio Melo.

Campaners de Moixent hem volgut rescatar estos esdeveniments entorn del nostre campanar, i proposar-los ací en el programa, per a coneixement de tots, amb motiu d'eixe 1r centenari, homenatjar amb la nostra gratitud a En Vicente Morant i quants amb ell es van esforçar per esmenar els defectes del primer remat i procurar una obra en millors condicions.

Et proposem les visites a la sala de les campanes del dilluns 19 al dimecres 21 de 18 a 19hs. Visitaras un lloc treballat amb gran esforç e il·lusió, per mans moixentines que van posar els seus recursos i cors per a alçar junts l'edifici que alberga les campanes amb la seua funció tan important per a les celebracions de la litúrgia cristiana.

L’Associació Campaners de Moixent desitjem unes bones festes Patronales dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies.