29 de noviembre de 2017

AGENDA 2017: SANTA BÁRBERA, PURÍSSIMA CONCEPCIÓ I FESTA DE SANTA CECILIA

SANTA BÁRBERA: Es la Patrona dels Campaners.  Es celebra la missa a petició de l’Associació Campaners de Moixent, per els Campaners difunts.  
En Moixent, prop de l'Església Parroquial té un carrer que porta el seu nom; en l'església tenim una Reliquia de la Mártir, este dia se l’invoca amb els altres Mártirs i Sants quant es ressa la “Lletania dels Sants del Reliquiari”.  En la base del campanar tenim la imatge sufragada pel President de l'Associació i beneïda el dia 4 de desembre del 2008.   Imatge que este dia es col·loca en el Presbiteri, a la vista dels fidels, amb dos ciris.

Santa Bàrbera (Patrona dels Campaners), 4 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.


PURISSIMA CONCEPCIÓ: El dia 8 de desembre l'Església celebra la Solemnitat de la Puríssima Concepció de Maria, (Patrona d’Espanya) devoció de profundíssim arrelament en les notres terres. 

L’any 1943 es beneixen les dos imatgens de la Inmaculada. La imatge esvelta del escultor Pio Mollar que presidix un enorme Retaule lateral, va ser beneïda el dia 5 de desembre d’eixe any; també hi ha altra escultura del escultor moixenti Virgilio Sanchis que abans es treia en processó, esta imatge es va beneïr el 31 d’octubre de 1943 i que està des de 2011 en el Museu Pare Moreno, per tant l’any que ve compliran 75 anys les dues imatgens.
Relleu de la imatge de la Puríssima de Moixent del escultor
moixenti Virgilio Sanchis en la campana
"Màrtirs del segle XX de Moixent" de Felipe Sanchis
En el terme de Moixent ha tingut dos Ermites dedicades a la Puríssima, fet que evidència l’antiga y gran devoció de Moixent a la Puríssima: En la Casa Rabosa, terme de les Alcusses l’ermita (anteriorment Parròquia) té de Titular a la “Puríssima Concepció” en la façana hi ha una ceràmica que ho recorda, i altra Ceràmica amb els símbols de la lletania (ara està en el Saló Parroquial),  a més esta també en el Salo Parroquial la imatge de la Puríssima de l’any 1943 procedent de la Casa Rabosa d’on era la Titular.
La campana dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari té gravada l'inscripció "AVE MARIA GRACIA PLENA" que son les paraules del Àngel Gabriel a la Mare de Déu en l'Encarnació.  La campana volteja cada dia a les 13 hores invitant a l'Oració de l'Àngelus.
Per a està solemnitat al igual que el mes de maig dedicat a la Mare de Déu es col·loca al costat del Retaule-Altar que té dedicat, un Estandart de ras blau amb un medalló de la Puríssima pintat l'any 2006.

La campana Santa Maria Mare de Déu voltejara amb més protagonisme al ser un dia d’Advocació Mariana i es destacara també al ser l’ultima campana en parar en els voltejos amb altres campanes.  
Des de l’any 2016 la campana “Màrtirs del Segle XX de Moixent” de la col·lecció particular de Felipe Sanchis entre altres relleus té gravada l’efigie de la Puríssima que abans es treia en processó.

Vespra de la Puríssima Concepció, 7 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.   I Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 20 i Vol al tercer toc amb Santa Maria Mare de Déu.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

Puríssima Concepció (Patrona d’Espanya), 8 de desembre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Volteig amb Santa Maria Mare de Déu   
   El tercer toc, Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.


FESTA DE SANTA CECILIA: Des de fa uns anys en la missa de 12, els components de l'Associació Musical "La Constància" celebra el final dels actes festius de Santa Cecília, amb una missa commemorativa a la patrona dels Músics.
La primera referencia d’una Banda de Música a la localitat data del 19 de novembre de 1858. La imatge va ser encarregada pel entonces mestre de la Banda de Música Francisco Belda al escultor moixenti Virgilio Sanchis, va arribar a Moixent el 19 de novembre de 1943 costejada per la Societat Musical i el poble, i es va beneir el diumenge dia 21 del mateix mes i any a les 9hs a la casa del Sr.Mestre de la Banda de Música on es trobava la imatge.  Va estar uns anys en l’església fins que la Banda de Música va tindre un lloc per a custodiar la seua Patrona.  

Santa Cecilia , 10 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santes Relíquies.