6 de enero de 2016

AGENDA 2016: BATEIG DEL SENYOR I SANT ANTONI ABAT

BAPTISME DEL SENYOR: Seguint la Solemnitat de l'Epifania el diumenge més pròxim és la Festa del Baptisme del Senyor, que conclou el temps de les Festes de Nadal.  
En Moixent hi ha un quadre pintat que escenifica l'escena del Bateig del Senyor, a l'entrar a l'església a mà esquerra, on està una pila baptismal.  A finals de 2011 per iniciativa del President de l'Associació Campaners de Moixent, es va tornar a col·locar el llenç en el seu corresponent lloc, en el baptisteri, després d'estar uns anys en la Capella del Santíssim.
Esta festa del Baptisme, el Volteig de tres campanes que correspon, també es realitza al finalitzar un Bateig que es fa dins de la Missa.

Bateig del Senyor, 10 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i Nieves.  El tercer toc
  Volteig Sant Antoni a Santes Relíquies. 

- Volteig al final de la celebració de 12, de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.


SANT ANTONI ABAT:  Considerat patró dels animals, perque segons la llegenda era un gran amic dels animals i quant en veía un de ferit el guaria, com ho va fer amb un porquet que per mostrar-li el seu agraïment va decidir acompañar-lo la resta de la seua vida:   és per això que popularment se l'anomena Sant Antoni del Porquet.
Sant Antoni, segons la biografia contada per Sant Atanasi d’Alexandria, tenia 20 anys quan va sentir la crida de Déu: «Si vols ser perfecte, vés, ven el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel; després vine, segueix-me» (Mt 19:21).

El dia de la festa Litúrgica, es el 17 de gener, enguany concidix en diumenge.
En Moixent la festa de Sant Antoni Abat l’organitzen cada any els veïns del carrer que porta el seu nom se celebra el diumenge més pròxim a la festa litúrgica. És de reconéixer que en estos carrers tant de Sant Antoni com la del Raval, conserven la festa i que no desaparega la seua memòria. 
Junt a la festa de la Mare de Déu dels Àngels, es l’unica festa de carrer al voltant dels trasllats de les imatges. En estes dos festes, es trasllada al cap de setmana per facilitar la participació dels veïns.  Dies abans es prepara l’imatge i es neteja la ceràmica on esta el Sant corresponent del carrer, es pengen senyeres, trauen plantes.  Dissabte es celebren diversos actes segons la disponibilitat econòmica dels festers (loteries) i la col·laboració del poble.  I el diumenge es el dia de la festa religiosa, amb trasllat de la imatge a l’Església, pa benëit, traques… fa uns anys hi habien festers.
 
El dia litúrgic, es col·loca als peus del Presbiteri, a la vista del fidels, l’imatge de Sant Antoni Abat procedent de la Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa.

En el Llibre de la Visita Pastoral del dia 19 d’agost de 1772 es fa referencia a una Ermita dedicada a Sant Antoni, en la partida de “Cara Moxente”.  
Fa uns anys és feia una foguera en els quatre cantons del carrer, i els xiquets feien fogueres per el poble tirant cohets, ara es fan fogueres en distins llocs del poble.

En el carrer que te dedicat  (abans s’anomenava “Carrer de les Parres”) hi ha una ceràmica on es representa a Sant Antoni; altra ceràmica en el carrer San Gaietà (segons l’actual propietaria de la casa, el entonces propietari, tenia en eixa casa un forn i tenía també uns burros i al ser el patró dels animals col·loca la ceràmica); i en una casa de camp altra ceràmica. En una foto publicada en el Llibre de Festes Patronals de 2003, en la página 91 hi ha una foto que es veu la Casa Coromines rematada la façana amb una fonícula (ornaçina) de Sant Antoni del Porquet (actualment hi ha un Ecce Homo)-
 
En la missa de 10:30, traslladen l’imatge de Sant Antoni al so de tabalet i dolçaina, ademes porten unes grans cistelles amb el pa de Sant Antoni per a beneir i repartir durant la benedicció dels animals.
Al final de la missa mentres es canta el “Cant a Sant Antoni” els fidels s'acosten al peu del Presbiteri on se repartixen els trossos de pa,  i es deixa un espai perquè puguen anar a casa a pels animals per a beneir-los.
Este acte es desenvolupa en dos parts: els animals domèstics es beneïxen en la Plaça de l'Església (cada any va més gent amb els seus animals), l'Ajuntament habilita una balles marcant un camí per on passar; i després els animals més grans (cavalls, burros...) reben la benedicció en la Plaça de l’Ajuntament, a cada persona que a portat un animal sels regala el pa beneit.    
Després l’imatge acompanyada de alguns veins del poble i de pa beneit i darrere els cavalls, recorre el passeig Pare Moreno, carrer Sant Vicent fins al seu carrer.  Cada any l’imatge està en una casa, i durant els dies de Sant Antoni, els xiquets poden anar per a tocar la campaneta.

Per ser festa de carrer, correspon un Volteig de quatre campanes que compren les dues Campanes dedicades a Sant Antoni: la menuda del Volteig Sant Antoni, i la que fa de campana major Sant Isidre, dedica també a Sant Antoni a més del Titular de la Parroquia Sant Pere Apòstol.  A més en el seu dia litúrgic voltejara més assíduament la campana Sant Antoni ja que és el seu dia.

Recordeu: que al final de la missa, es repartix el pa de Sant Antoni es fa un Volteig de Sant Antoni fins a Sant Isidre que servix per a avisar que la missa a acabat i falten minuts per a començar la Benedicció dels Animals, tot i que desde moments abans la plaça ja s’ompli de gent.

Sant Antoni Abat, 17 de gener
- Tres Vols d’avís a missa de 10:30 amb Sant Isidre. El tercer de Sant Antoni hasta Sat Isidre.  
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a la Benedicicó d’animals de 11:30, amb Sant Antoni. El tercer Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 12, mentres es fa la benedicció.  I Volteig de Sant Antoni, en el primer toc, Volteig de Sant Isidre.