1 de febrero de 2015

VOLTEGEM LES CAMPANES MANUALMENT A MONTESA

-Els últims tocs manuals es van fer en 1974–

Felipe ja havia pujat feia dos anys a la torre campanar de l’Assumpció de Montesa amb l'historiador Josep Cerdà.  L’any passat, a l'anar a vore la foguera de Sant Sebastià de Montesa, el rector de la Parròquia, Joan Albelda, ens van dir “A vore si veniu prompte i toqueu les campanes”.

Felipe pensava voltejar en les festes d'agost de 2014, que són poc després que les de Moixent, i, en no poder anar, va pensar en les festes de Sant Sebastià d'enguany. Després de conversar amb Josep, ens vam plantejar la possibilitat de voltejar manualment les campanes per a la festa del patró de Montesa. 

El diumenge dia 25, a les 11:15, equipats d'alguns cascs, cordes i falques, pujàvem al campanar de Montesa els campaners Felipe, Sergio, Javi i Juan José, que vingué amb la seua esposa i altres amics.
La torre de campanes de Montesa es va construir al darrer terç del segle XVI, i es va restaurar en 1992. En la sala hi han quatre campanes, però se’n voltegen tres: el Sant Joan Baptista, el Sant Jordi i la Santa Maria de Montesa (4a més gran de la comarca, amb 1186 kg); ja que la denominada Sebastiana, fosa el 1940, es va badar en 2009.
En arribar a la sala, en companyia de l’amic montesí Josep Cerdà, col·locarem les cordes per posar les campanes boca amunt, així com les falques (encara que insuficients) i començàrem a moure la campana Santa Maria de Montesa fins voltejar-la i posar-la dreta. Segons digué Josep, el fet de vore les campanes amb les trujes a la part de baix encara estava present en la memòria d’alguns majors del poble. Després de realitzar el primer toc voltejant la Santa Maria, continuàrem, a l’hora convinguda, amb el segon i tercer, per acabar, a continuació, amb un volteig de les tres campanes –Sant Joan Baptista, Sant Jordi i Santa Maria de Montesa–, volteig que vam realitzar de nou en finalitzar l’Eucaristia i que fou seguit per bona cosa de curiosos que observaven des del carrer.
L’experiència va ser molt gratificant, a més, comprovàrem els riscos de voltejar una campana tan gran com la Santa Maria i haguérem de tornar al seu lloc unes femelles del Sant Joan Baptista que estaven soltes.
Aprofitant l’estança a Montesa vam observar el campanó de les hores, amb la campaneta dels quarts, a la terrassa del campanar des de 1916, i la vella maquinària del rellotge, conservada en una xicoteta sala junt al campanar preparada a l’efecte. També a la sagristia s’hi troben dues peces singulars en ús: un rogle de mitjan segle XIX i una campana senyalera dedicada a Sant Sebastià, de 1735, amb un relleu dels Sants de la Pedra.

Els últims voltejos a mà al campanar de Montesa es van fer el 1974, any en què Industrias Manclús procedí a electrificar les campanes, posant trujes de ferro al Sant Joan Baptista (1751) i a la Sebastiana (1940) –la Santa Maria de Montesa de 1790, tenia truja de ferro des de 1961–.
Afortunadament, entre 2001 i 2005, aquells jous metàlics van ser substituïts per trujes de fusta per l’empresa Electrorecamp S.L.. Alhora, en 2007 es va fondre una nova campana, el Sant Jordi, que vingué a substituir una campana denominada Virgen de Montesa –hui al Museu Parroquial– fosa el 1921, però badada malgrat la restauració que se li va practicar el 1999.

Finalment, ha estat molt gratificant rebre una carta d'agraïment i felicitació per part del rector de la Parròquia, Joan, on molt amablement ens diu: “Esperem de la vostra amistat i de la vostra col·laboració per continuar amb els tradicionals tocs manuals, que si us sembla podem establir, des d'ara endavant, en les festivitats dels patrons de Montesa: el mes de gener, per Sant Sebastià, i el darrer diumenge d'agost, en que podeu compartir el vostre saber amb les campanes durant la processó de la Mare de Déu del Castell”.

Moltes gràcies a la Parròquia i en particular a les persones que ens heu acollit a Montesa.