3 de agosto de 2023

ARTICLE DE L'ASSOCIACIÓ CAMPANERS DE MOIXENT, PUBLICAT EN EL LLIBRE DE FESTES PATRONALS 2023

PRIMER CENTENARI de la Campana Nieves 

Per l’Associació de Campaners de Moixent.

La campana “Nieves” fins a l'any 2002, encara voltejava amb motiu de les festes en honor als Sants de la Pedra en l’Ermita Puríssima Concepció (Casa Rabosa). Ermita que ha exercit durant molt de temps les funcions pròpies d'una Parròquia, servida per la de Moixent.  Com sabem l'Ermita i la casa han patit diversos robatoris (El Via crucis, imatges dels Sants de la Pedra…), i el 31 de gener de 2008 es va decidir baixar-la de l'espadanya, per a evitar el seu possible robatori. Després d'exposar-la a la vista dels fidels, es va instal·lar en el campanar on està actualment: la seua incorporació va tindre lloc el 18 de maig de 2010, en el finestral que mira a les muralles del Castell, amb una viga de madera fija,  i en 2011 ja per a poder voltejar.    Al igual que la campana Sant Jaume procedent de la Casa Oraà juntes les dos veïnes de les Alcusses.

Ens referim a ella perquè entra en la categoria de “Centenària”.   En el llibre de Comptes de l'Ermita Purissima Concepció en la pàgina 40 diu: “El dia 20 de mayo de 1923 se bendijo en la Iglesia de las Alcuzas una campana hecha por los vecinos, siendo Vicario Don Antonio Calabuig Juan, y fueron padrinos de la bendición de la campana Jose Revert Calabuig y Nieves Revert Revert, y fue representada por Maria Calabuig Juan””.

Amb molts veïns el cult era freqüent en l'Ermita, per la qual cosa la Campana resultava necessària per a convocar als fidels, especialment els diumenges, però també durant llargs períodes convocava a la missa diària.

La va beneïr el Rvd.D.Antonio Calabuig, natural de Moixent, que va exercir allí  quasi dos anys com a Vicari, estada durant la qual va tindre lloc la benedicció de la campana.  Respecte del nom “Nieves” segons hem pogut averiguar, es tracta d’una veïna de les Alcusses, Nieves Revert Revert que va morir uns mesos abans de la benedicció, el 14 de setembre de 1922 a les 15h, en la Masia del Petit als 31 anys casada amb José Calabuig Cirugeda. No va estar en la Benedicció de la campana que segurament deuria de haver apradina.

El bronze fos l'any 1923, és possiblement de Jaime Roses i Vicente Moreno; té diàmetre de 48cm,  un pes aproximat de 64kg, i la seua nota musical és Re b.

En l'epígraf del muscle té dos cordons, més a baix posseeix decoració vegetal; en l'epígraf mitjà té un Creu decorada amb cercles i la inscripció NIEVES / COSTEADA - VECINOS / 1923. En l'epígraf del mig peu té quatre cordons i en l'epígraf del peu decoració vegetal. Té una ansa de tres ponts decorades amb figuracions humanes. És l'única campana de Moixent que no està dedicada a cap advocació cristiana; té el nom de “Nieves”. El seu Toc es realitza exclusivament de manera manual pels Campaners de Moixent. Realitza el toc per al Via Crucis.  En les Visites guiades del dilluns 21 al dijous 24 de 18 a 19hs, la podras apreciar be.

En aquest llibre de festes Patronals no volem passar l'ocasió de consignar un aconteciment molt important per als campaners i campaneres i també per al Patrimoni Cultural d'Espanya i de Moixent: la declaració per la UNESCO del Toc manual de Campanes Patrimoni Inmaterial de la Humanitat el 30 de novembre de 2022.

L’Associació Campaners de Moixent desitjem unes bones festes Patronales dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies.