12 de septiembre de 2021

EN DIRECTE DES DEL CAMPANAR DE MOIXENT A LA COMUNITAT VALENCIANA

Així va ser el dilluns dia 6 de setembre en el primer programa de la temporada “Bona vesprada” d'À Punt", en el qual va ser protagonista el poble de Moixent.

En el plató estava el cuiner José Bas guisant el gaspatxo moixenti i també uns representates del Grup els danses de Moixent. Però tots els altres temps del programa estaven interactuant en emissions en directe del poble: la visita guiada a Moixent medieval, la bastida de les Alcusses, la verema, el Bosquet; i altres panoràmiques des de l'aire per cert bellíssimes, inaugurat tot amb una invitació feta des del calvari sobre el fons de l'Església Parroquial, el castell, la Torre Mora i la Cova el Pare Moreno, i, per tant, amb una portada immillorable. Enriquit a més amb enregistraments anteriors sobre realitats molt pròpies de Moixent, com és el cas del Museu Pare Moreno, i Museu *Prehistorico, invitació dels festers de moros i cristians de Moixent, del món de l'esport com el Club de Trail, productes moixentins, un Forn… I el programa també ens reserva un espai considerable a les campanes de l’Esgléisa de Moixent.

Tot va començar el dilluns 30 d'agost quan vam rebre una telefonada del programa, indicant-nos que coneixien l'oferta que féiem de Visites guiades al campanar i els tocs manuals de campanes constituïts com a Associació, mostrant un gran interés perquè col·laborarem, participant en el programa, assenyalant la voluntat d'emetre en directe alguna interpretació dels tocs de campanes de manera manual.

Felipe aprofita per a sugerir que l'Associació també s’encarrega d’obrir i mostrar el Museu Pare Moreno, un dels edificis més antics del poble, així com l’interior de l’Església Parroquial i que també era una possibilitat per a oferir en el programa.

Ens il·lusionarem amb aquesta proposta i ens vam adonar que era una oportunitat plena de possibilitats per a aportar també el propi a la riquesa de Moixent. Sentim una gran satisfacció i un gran honor al saber que tenien notícies de nosaltres a través del que nosaltres oferim en el món digital i que també podíem ser presents en un programa des de Moixent dirigit a tota la Comunitat Valenciana.

I començarem el nostre compromís: qui podrem tocar?, que convé oferir? Que dir de les campanes, la sala de les campanes i panoràmiques de Moixent? Serem capaços de fer-ho com convé sent en directe? Que preguntes ens formulara la presentadora? Ens quedarem en blanc? Qui presentara el Museu Pare Moreno? Quantes preguntes, quantes inquietuds, el sentit de la gran responsabilitat per tractar-se d'alguna cosa en directe i en el qual esta en joc la dignitat i bona fama, la favorable impressió del nostre poble de Moixent.

Concretarem que podíem estar a la sala de les campanes Felipe, Lorenzo, Manuel i Sergio. En el Museu i l'Església s'encarregaria de la presentació el campaner Antonio.

I arribat el dilluns al matí Felipe queda amb la disposició de la reportera Berta Báidez per a seguir les seues indicacions i mostrar-li el que havia pensat. La reportera ens indica que a la sala de les campanes només podien estar per motiu del covid, i reduït espai sols tres campaners, la presentadora i el càmera. Que hi hauria una manera de presentació de les campanes i interpretar algun toc.

A les 17h ja estabem presents a la sala de les campanes amb els inevitables nervis, que es aliviaren amb l'alegria de l'execució del directe que va anar transcorrent amb gran naturalitat i alegria.

Tot va començar amb el volteig de la campana Sant Jaume però executat manualment per la mateixa reportera, la qual cosa resulta una nota de simpatia, perquè asi es va demostrar que ella no quedava fora si no que entrava en l'ambient de tocar les campanes.

Van mostrar les bellíssimes panoramiques de Moixent que s'observen des de la sala de les campanes.

Després d'una presentació breu de cada campana i la matraca, seguint amb la conversació Berta va voler comprovar com es volteja una campana i facilitarem el volteig de la campana Nieves. Felipe la va ser accionat i Berta va anar acompanyant aquest volteig quasi com una campanera experta, com les que mencionem en la conversació en directe convidant a les que es vulguen sumar.

Mentre Manuel comentava com s'incorporà a l'Associació nomenant també la loteria que ja estem oferint, Felipe preparava la campana Sant Pere perquè arriba el moment solemne: executarem el Volteig de Processó Solemne executat per les tres campanes majors San Pere-Isidre Llaurador-Antoni, Santa Maria Mare de Déu i Sant Pere Apòstol concluint així l'emissió en directe.

Nosaltres ho hem hagut de veure després tractant-se d'una emissió en directe i ens ompli d'orgull constatar la presència de les nostres benvolgudes campanes i els seus sons, així com el Museu Pare Moreno en un programa televisiu en directe per a tota la Comunitat Valenciana: ens sembla una cosa estupenda, degut a la duració del programa la gravació de l’església no va poder eixir.   El programa va tindre una audiència de 28,9%, 5,4% de quota, 60.000 espectadors i 23% de fidelitat.

Agraïm al programa i especialment a Berta i al camera Raul, aquesta oportunitat d'apuntar-nos a la seua finestra juntament amb altres realitats que configuren la riquesa històrica, cultural, costumbristica i plena de vida del nostre benvolgut poble de Moixent.

També agraïm la signatura plena de simpatia en el Llibre d'Honor de l'Associació amb les següents paraules. “Un honor poder viure de ben prop el so de les campanes de l’església de Sant Pere.  Un espectacle únic i característic de la nostra terra.  Gràcies a l’Associació de Campaners de Moixent per la dedicació.  Fins prompte.  Berta. Raul Bona Vesprada À Punt 6/9/21”

Ja que el programa te una duració de quasi dos hores, sols ens han pogut conseguir per captura el reportatge de les campanes: https://www.youtube.com/watch?v=iqiWApJDrmY