5 de agosto de 2020

PROGRAMA DE TOCS: SERVENT DE DÉU RVD.EN PEDRO PUIG MÀRTIR, ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU I FESTA DELS SANTS DE LA PEDRA


SERVENT DE DÉU RVD.EN PEDRO VICENTE PUIG ALONSO: La data més probable del Martiri del Prevere En Pedro Puig, és el dia 12 d'agost de 1936. 

Va nàixer a Rotova el 29 de juny de 1876, sent batejat en la Parròquia de Sant 
Bertomeu Apòstol al dia següent.  Ordenat sacerdot l’any 1902, va exercir quasi tot el seu ministeri sacerdotal, ací a Moixent des de l'any 1905 fins al seu Martiri en 1936, com a Vicari; a més del 21 d'octubre de 1929 al 31 de maig 1930 va recibir l'encarrec de la juridiscció d'esta Parròquia al morir el Rector. Sent Vicari va faltar la seua mare i Éll va voler que les restes mortals d’ella reposaren en el nostre cementeri.
Promotor en la nostra Parròquia de la “Felicitació Sabatina” i de la Novena a la Purísima  y a la seua devoció ja que va fundar la Cofradia es a dir, las “Hijas de Maria”.  Després del seu martiri, el primer dia de la Novena, es feia en sufragi del Rvd.En Pedro Puig.
Les persones que li van conéixer (i que han col·laborat en la fase per al procés de Beatificació) diuen que va ser "un Màrtir per la seua Fe autentica en Déu, una persona bona, un home d’oració, un Sant…".   Les seues restes mortals van ser traslladades en 1939 al cementeri de Moixent i d’este aleshores estan junt amb les del mártir moixentí Rvd.P.En Leonardo Gassó.

El dia 12 es fa memòria del seu testimoni exemplar en l'Església de Moixent, per a donar gràcies a Déu pel seu ministeri pastoral en esta Parròquia i per a suplicar que la Causa de Testimoni heroic de fidelitat a Jesucrist siga reconeguda amb la Beatificació per tota l'Església. La documentació que hi ha sobre En Pedro Puig es va entregar a la Curia Diocesana de València a partir de l'any 2013 a l'espera de incluirla en un grup.

Les Campanes sonen al Màrtir: Santes Relíquies, és la campana que celebra el Testimoni de Santedat o Martiri dels Sants del Reliquiari.
També l'Església conserva el seu calze de celebrar la primera missa i que solia celebrar, que per a este dia es celebra amb dit calze, que te gravat en la part de baix “1º enero 1903. A D. Pedro V. Puig Alonso. En su 1ª misa Pbro, su tio y padrino Hermenegildo Puig Francés”.
Es col·loca en el presbiteri una fotografia seua sobre una tela roja amb dos ciris a la vista de tota la comunitat, i des de l’any 2010 es volteja la campana Santes Relíquies.

 Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Màrtir  (84 anys del Martiri), 12 d’agost
- 12 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig amb Santes Relíquies.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.


Foto: Carmen Vidal
L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU:  coneguda popularment esta festa com “la Mare de Déu d’Agost" es el 15 d’agost.
En el Temple Parroquial, en el Retaule lateral de la Puríssima Concepció hi ha una esvelta 
imatge de l’Assumpció reprensentada en la “Dormició de la Mare de Déu” de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis, i que per a este dia es col·loca als peus del Presbiteri.
Units a l’Església Universal, la campana Santa Maria Mare de Déu celebra aquest misteri de l’Assumpció de Maria, i en tots els Voltejos es l’ultima campana en finalitzar ja que està dedicada a la Mare de Déu (com el dia de la Puríssima Concepció i Santa Maria Mare de Déu).

Vespra de l’Assumpció de la Mare de Déu, 14 d’agost
- Tres voltejos d'avís a missa de 20h amb Santa Maria Mare de Déu.

Assumpció de la Mare de Déu, 15 d’agost
- Tres voltejos d’avís a missa de 12.  amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc, Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria  Mare de Déu.


SANTS DE LA PEDRA: La seua festa se celebra el 30 de juliol.  
Els Sants de la Pedra son els patrons del terme de les Alcusses.  En l’Ermita de la Casa Rabosa dedicada a la Puríssima Concepció (abans era Parròquia), es feia fins el dia 18 de agost 2002 una missa amb processó amb les imatges de la Verge de la Salut, Sant Antoni, Purísima Concepció i Sants de la Pedra que actualment están en el Museu Pare Moreno per evitar el seu saqueig; ara sols es fa el bou en corda. En la Casa el Fondo hi ha un plafó ceràmic on es representen als Sants de la Pedra (imatges idèntiques a les què van furtar l’any 1987).
Desde l’any 2003 en les misses d’esta festa les imatges dels Sants de la Pedra están col·locades en el Presbiteri amb dos ciris, a la missa de 12 assistixen les Autoritats i Comissió de Festes.  L’any passat de nou es va celebrar la missa i processó pels voltants de l’ermita amb la Titular i els Patrons del Terme.

La campana procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa que te el nom de Nieves, de l’any 1923, instal·lada l’any 2010.
La campana de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, està dedicada a ells, amb una magnifica epigrafía dels Sants Abdó i Senén i l’Espérit Sant sobre ells, a més te l’incripció “Ave Maria Gracia Plena”.

Festa als Sants de la Pedra, 16 d’agost
- Tres Voltejos d’avís a missa de 12h, de Sant Jaume a Santes Relíquies.  El segon i tercer toc volteig de Nieves.