10 de mayo de 2013

AGENDA 2013: PENTECOSTA I SANTÍSSIMA TRINITAT


Un Vol aunciava la Pasqua, i cinquanta dies després, un Vol anuncia el fi del Temps Pasqual: la Solemnitat de Pentecosta.  Es celebra el descens de l’Esperit Sant sobre els Apòstols, després de les Solemnitats de la Pasqua i el Nadal es la festa mes important de la Liturgia Católica. 

Un sorroll d’un vent tempestuos va convocar a molta gent a Jesuralem en torn als Apòstols: i naixia l’Església tal i com proclama la Primera Lectura de la Missa d’este dia dels Fets dels Apòstols.  
El so tradicional i familiar de les Campanes, també colabora a convocar i anunciar les cel·lebracions de la Fe, com el primer dia de l’Església en Pentecosta.  So que convoca i a la vega notifica la mayor importancia o relevancia del que es celebra segons els tocs i voltejos. 
En Moixent, fins fa pocs anys, es celebrava un Novenari a l’Esperit Sant amb Exposició major del Santíssim Sacrament; actualment la Solemnitat de Pentecosta,  coincidix en el segon torn de comunions, i com el diumenge anterior (Ascensió del Senyor)  la plaça de l’església s’ompli de comulgars, musics, familiars, amics, feligresos, visitants… no cap una agulla.  I les campanes en el vol final de la celebració, acompanyant la desfilada dels xiquets i xiquetes a la Residencia, despedixen a tots, pareix que s’en ixquen del campanar de l’alegria que manifesten damunt de tanta gent.  Sentiments de festa i alegría que alivien el pesar i la tristor patens en estos temps de crisi.  Les campanes col·laboren aixi a glorificar a Déu i a sentir-se millor, este será el vol en que tanca el temps de la Pasqua.

Vespra de Pentecosta, 18 de maig
 - 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General.

- Tres tocs d’avís a missa de 20. Repic Festiu i Vol de Sant Jaume i Nieves
- Vol General al final de la celebració.

Pentecosta, 19 de maig
      - Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Vol GeneralEl segon i tercer toc Vol de Sant Jaume i Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Tres Vols d’avís a missa de 12, Vol General, el segon i tercer toc, Vol amb Sant Pere Apòstol.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.


La Santíssima Trinitat és Deu.  Aquesta doctrina estableix que Déu és una sola substància que existeix simultàniament en tres persones distintes: el Pare (Déu Pare), el Fill (Déu Fill), i l'Esperit Sant.  En el llibre de la Visita Pastoral de 1819 de l'Arxiu Parroquial de Moixent, en un tros de paper xicotet, es fa referencia a una Confraria de la Santíssima Trinitat fundada l'any 1874.

Vespra de la Santíssima Trinitat, 25 de maig
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

- Tres tocs d’avís a missa de 20.  Repic Festiu i Vol de Sant Jaume i Nieves.

- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

Santíssima Trinitat, 26 de maig
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu. I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.  El segon i tercer toc Vol de Sant Jaume i Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres tocs d’avís a missa de 12.  Repic Festiu i Vol de Sant Jaume i Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.