12 de enero de 2013

AGENDA 2013: FESTA DE SANT ANTONI ABAT I SANT VICENT MÀRTIR

Festa de Sant Antoni Abat: La Festa que organitzen cada any els veïns del carrer que porta el seu nom se celebra el diumenge mes pròxim a la festa litúrgica, este any es el dia 20 de gener.   En la missa de 10:30, traslladen l’imatge de Sant Antoni al so de tabalet i dolçaina, ademes porten unes grans cistelles amb el pa de Sant Antoni per a beneir i repartir durant la benedicció dels animals al final de la missa mentres es canta el “Cant a Sant Antoni” els fidels s'acosten al peu del Presbiteri on se repartixen els trossos de pa,  i es deixa un espai perquè puguen anar a casa a pels animals per a beneir-los. Este acte es desenvolupa en dos parts: els animals domèstics es beneïxen en la Plaça de l'Església, l'Ajuntament habilita una balles marcant un camí per on passar; i després els animals més grans (cavalls, burros...) reben la benedicció en la Plaça de l’Ajuntament. El Campanar de Moixent, té dos Campanes dedicades a Sant Antoni Abat: una amb el nom de Sant Antoni popularment coneguda com “Samboriet” datada l'any 1927; i la més antiga del campanar de 1792, dedicada a Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni, per este motiu estes dos campanes tenen especial protagonisme tant el dia Litúrgic com el dia de la Festa.

La vespra a les 13 hores seguint el toc de l'Àngelus, al ser festa de carrer, correspon un Volteig de les Campanes de Sant Antoni fins a Sant Isidre.
Al final de la missa vespertina de 20 hores, s’executara el mateix Vol que al migdia.

El diumenge en la missa de la festa (1030) es convocara en el primer toc amb un Volteig de les Campanes de Sant Antoni hasta Sant Isidre, el segon i tercer toc un Volteig de Sant Isidre que esta dedicada també a Sant Antoni (Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni). Durant la celebració Eucaristia se fara el toc d'alçar a Déu amb Santa Maria Mare de Déu, i al final de la missa mentres es repartix el pa de Sant Antoni es fara un Volteig de Sant Antoni fins a Sant Isidre, que servix per a avisar que la missa a acabat i esta apunt de començar la Benedicció dels Animals.



Sant Vicent Màrtir: Es el Patró principal de la nostra Arxidiòcesi de València, el seu martiri consituix l'arrelament primer i definitiu de la Fe en les nostres terres, es celebra el dia 22 de gener. De Sant Vicent Màrtir, tenim una imatge xicoteta en la Capella de la Milagrosa en la Residència, també en la Capella de les Santes Relíquies una Relíquia seua en el Reliquiari. i se l'invoca amb els altres Màrtirs i Sants quan es ressa la “Letania del Sants del Reliquiari”.
Per la vesprada, per a la missa de 19 Voltejara Santes Relíquies en els tres tocs d'avís, fent memòria del testimoni cristià de Sant Vicent.