14 de julio de 2025

PROGRAMA DE TOCS: SANT JAUME, FESTA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA I MÀRTIR RVD.EN JUAN JOSÉ CALABUIG

SANT JAUME. 187 ANYS DEL ANIVERSARI ARRRIBADA DE LES RESTES MORTALS DEL P.MORENO: Sant Jaume, és Patró d'Espanya, es celebra el dia 25 de juliol. La imatge de Sant Jaume està adosada en el Retaule del Presbiteri de la nostra Església en la part dreta segons es mira, junt amb Sant Pere el Titular, baix de la escultura en un medalló també esta el relleu de la espasa i la creu pastoral;  també en el Reliquiari es conserva una Relíquia del Apòstol.  En els medallons del apostolat de la nau principal sobre els arcs també esta representat.  

En el Campanar de Moixent desde l’any 2009, té una campana dedica, que procedix de la Casa Oràa, datada l’any 1895 instal·lada en el campanar el dia 18 de maig de 2009 i este dia volteja amb més freqüència.  

Per Moixent pasa el Cami de Santiago, conegut amb "Levante".

Este dia la Comunitat Cristiana de Moixent, recorda l’aniversari del trasllat de les restes mortals del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino de l’església de Sant Martí de València a Moixent, l’any 1838. Encara que va morir a València en el Convent de Franciscans de Sant Llorenç el dia 7 de setembre de 1603, l'Ajuntament de Moixent en 1838 va reclamar amb l'aprovació del Rector de Moixent les seues restes mortals a fi que reposaren en el seu volgut Moixent. 

En l’església de Moixent des de l’any 2013 en que es va comprobar que era el 175 aniversari, en  la missa es canten els “Goigs a les Santes Reliquies” i es resen les Lletanies dels Sants del Reliquiari. Una de les sis pintures de la part dreta del presbiteri que relaten moments del Venerable Pare Moreno, hi ha una on apareix el trasllat de les restes mortals de València a Moixent.  Este dia també voltejara la campana Santes Reliquies ja que hi ha reliquia del Patró d’Espanya i perque té gravada la efigie del Venerable Fray Cristóbal Moreno. 

Sant Jaume. (Aniversari trasllat restes mortals Venerable Pare Moreno València- Església de Moixent, 187 anys), 25 de juliol
- Tres Repics diaris d’avís a missa de 19:30h,i Volteig en el primer toc amb Sant Jaume, seguit amb Santes Relíquies

FESTA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNAEl dia dels Pares de la Mare de Déu es el 26 de juliol, es celebra el dia dels iaios. 

Santa Anna dóna nom a tot un barri molt important a Moixent, perquè en la part més alta d'este barri està l'Ermita que alberga estes dos imatges: Sant Joaquim i Santa Anna. 

L’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari primer estaba dedica a Santa Anna, inclús anys després dues per separades, seguidament al Crist i Santa Anna, i des de setembre de 1899 está dedica al Santíssim Crist del Mont Calvari.

Des de l’any 2011 es nombren uns festers que organitzen una festa i la Missa des d'eixe any, es fa el diumenge próxim al dia litúrgic (enguany será el diumenge dia 27).

La campana més antiga de Moixent dedicada als “Sants de la Pedra” ubicada en l’ermita, voltejara en els tres tocs d’avís a missa de 12h.


RVD. EN JUAN JOSÉ CALABUIG REVERT, MÀRTIREl dia 29 de juliol, se celebra en Moixent, el Martiri de En Juan José Calabuig, Sacerdot nascut en el Alted de la Ampolla en les Alcusses el 14 de febrer de 1883. 

Segons el llibre “Obispos y Sacerdotes Valencianos de los siglos XIX y XX” comenzó sus estudios en el Seminario de Valencia, y después en 1902 el cardenal Herrera lo envio a Roma donde estudio en la  Universidad Gregoriana, logrando el Doctorado en Filosofia y Teología y la licenciatura en Derecho Canónico, en la misma ciudad de Roma fue Ordenado Sacerdote el 21 de diciembre de 1907.

De destins pastorals podem asegurar segons documentació, en una carta del entonces Arquebisbe de Valencia al Nunci Apóstolic de sa Santedat en Espanya signada el 12 d'abril de 1930 indica que "... Durante sus estudios eclesiásticos en esta Universidad Pontifícia observo buena conducta y estuvo siempre muy buen reputado.  Después de su Ordenación ha prestado servicios en el Arzobispado de Valencia por tiempo de tres años, durante los cuales conservó siempre su buena reputación y la fama de sus dignas costumbres sacerdotales.  En 30 de junio de 1908 fué nombrado Coadjutor de la Parroquia de Muro de Alcoy, cargo de que desempeño hasta 29 de diciembre de 1909"  En la mateixa carta indica que va tindre llicencies ministerials mitjançant sinodes i amb prologes.  

Vicari de Guadassuar del 1 de gener de 1910 al 14 de gener de 1912, i en eixos pocs anys el seu treball pastoral, la seua dedicació a la parròquia, al poble resulta tan fructuós que en 1930 se li nomena Fill Adoptiu. (Llibre d'Actes Municipals de Guadassuar)

En 1912 consta como “Cura Encargado” de Alfara de Algimia (entre el 20 de gener de 1912 a maig de 1913 consta su Firma.  (Archivo Parroquial de Alfara de Algimia.  En el Almanaque 1912-1913 apareix “o de Torres Torres”).

En Espadilla el seu nombrament el 15/07/1913  (segons El BOA Nº1687)

En 1915 es trasllada a Cartagena i fou nombrat Capellà Ecònom de la Parroquia del Sagrat Cor entre els anys 1914-1916 (correu Arxiu Obispat de Cartagena recibit per Felipe el 25-2-2022); i “profesor de religión del Instituto de Enseñanza Media”.  (Obispos y Sacerdotes Valencianos de los siglos XIX y XX)

En 1918 fue nombrat Capellá de la Basílica de San Francisco el Grande, de Madrid; i en 1930 Auditor del Tribunal de la Nunciatura Apostólica.  (segóns la Profesió Catolica de Fe esta signada el 25 d'octubre de 1930. Documentació del Arxiu Apostólic Vaticà.  Segons la mateixa Documetació, diu que te tres doctorats i va apostar per una canongia en Murcia)

Visitava Moixent per les Festes Patronals segons consta en l'Arxiu Parroquial de Moixent.  Va Publicar diversos llibres,  (des del any 2010 hem recuperat alguns d’ells), i es conserven en l’Arxiu Parroquial; i en la Capella del Convent (Museu Pare Moreno). 

Trabajador infatigable y publicista muy competente.  De origen humildísimo, a fuerza de constancia y de perseverancia y, sobre todo, por su gran cultura y sus muchas virtudes, fue llamado a desempeñar una auditoria en el Alto Tribunal Eclesiástico, en el que dio pruebas de erudición en materias de Derecho Canónico, en el que se había especializado y sobre las que había escrito varios libros, muy estimados por los estudiosos”.  (Boletin Oficial Obispado Madrid-Alcala)

Calabuig se había distinguido por sus escritos de carácter jurídico e histórico, por su fidelidad a la Santa Sede y por sus colaboraciones con la nunciatura en cuestiones legales… Tuvo una muerte horrible pues fue descuartizado…”. (Obispos y Sacerdotes Valencianos de los siglos XIX y XX)

Va morir com a testimoni de la Fe el dimecres 29 de juliol de 1936 en el poble de “Carabanchel Bajo de Madrid”.   (Persecución Religiosa y Guerra Civil.  La Iglesia en Madrid, 1936-1939, pàgina 400). 

Som la seua comunitat Cristiana d'orige i desde 2011 recordem el seu martiri voltejant la campana Santes Relíquies que celebra la memoria dels Màrtirs i Sants del Reliquiari. En el Presbiteri es col·loca una fotografia  a la vista dels fidels sobre una tela roja amb dos ciris. 

Bibliografia.
Archivo del Registro Civil de Moixent. Acta de Nacimiento.
Boletin Oficial Arzobispado de Valencia.  
“Obispos y Sacerdotes Valencianos de los siglos XIX y XX”   página 286
(Web: Blog: “Cròniques de l’Arxiu” Dades sobre els Rectors i la Rectoria de Guadassuar, segons la Documentació conservada. Publicat el 25-9-2018.  (Josep Enric Mut Ruiz).  Informació facilitada per el cronista de Guadassuar i Comprovada en l'Arxiu Parroquial i Municipal de Guadassuar.  (AMG. Llibre d'Actes Municipals, Ple sig.4/36 (1928-1930
Documentació: Archivo Apostólico Vaticano. Arch.Nunz.Madrid 790, ff. 231-289 
Correu recibit por Felipe el 25/02/2022 del Arxiu de la Diocesis de Cartagena
Archivo Parroquial de Alfara de Algimia. Libro de Fabrica 1859-1951.  Consta su firma entre enero de 1912 a mayo de 1913
Fotos:  No desaparecerá.  El Tribunal de la Rota.  Sus antecedentes, atribuciones y privilegios.; Estampa. El Tribunal de la Rota.  Lo que es y lo que hace.; Semana Grafica 8-12-1930. any VI nº226   ABC (Madrid) 28/10/1930 pagina 9
Persecución Religiosa y Guerra Civil.  La Iglesia en Madrid, 1936-1939,
Mater Clementisima. Julio 1940 paginas 90-91
Boletin Oficial Obispado Madrid-Alcala   15 junio 1940 nº1687 p.278

En Juan José Calabuig Revert, Màrtir  (89 anys del Martiri), 29 de juliol
- Tres Voltejos d’avís a missa de 19:30h, amb Santes Relíquies.

12 de julio de 2025

CAMPANA COL•LECCIÓ PARTICULAR VOLTEJANT EN EL CALVARI

El dilluns dia 2 de juny, amb motiu d'una  celebració de la Missa en l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari en l'etapa de “siembra” de la Missió Parroquial, la campana de la col·lecció particular de Felipe Sanchis dedicada als “Màrtirs del segle XX de Moixent” fosa l'any 2016, va haver de suplir els tocs d'avís a la missa de la campana “Sants de la Pedra” de l'ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, que tenia una averia en el motor, de la qual ens adonarem amb motiu de la visita de la imatge processional de la Verge Milagrosa resant el Rosari, el dissabte 31 de maig al Calvari en la qual no va poder voltejar. Averia que ja esta reparada des del dia 25 de juny.

En esta ocasió es col·loca en la Plaça de l'Ermita orientada cap a tota la població, perquè esta col·locada en el soport mòbil i no sols Campaners sinó una Filla de la Caritat va tindre la i la il·lusió de voltejar-la també .

Amb la finalitat de comprovar si en la Plaça de la Abadia arribaria a sentir-se, una socia de l’Associació Campaners de Moixent ens va gravar un vídeo i comprovarem que efectivament la sonoritat arribava fins allí.

La campana que té gravats els relleus que expressen els vincles i afectes devocionals de Felipe, entre altres esta la imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari de Moixent.Tot això suposa treballs i esforços, perquè habitualment esta campana a casa de Felipe i en la Capella del Convent. 

10 de julio de 2025

VIDA PARROQUIAL: SAN PEDRO APÓSTOL 2025

Al coincidir este año la Solemnidad de San Pedro y San Pablo en domingo, se ha celebrado la misa de 10:30h propia de los domingos, en atención a que los que acuden habitualmente a esa eucaristía y contando con la posible presencia de niños y niñas  que recibieron la Primera Comunión el día 8 de junio estaban quince sillas en el presbiterio de las veintisiete de los niños/as, y que las catequistas las bajaron terminada la misa con la colaboración de un Ministro de la Comunión, para que el Presbiterio quedara libre para la Misa en honor al Titular de la Iglesia San Pedro Apóstol.

Como novedad que este año en algunos balcones aparecían colgaduras nuevas del Patrón y Titular San Pedro que reflejan la imagen que preside el Retablo del Presbiterio de la Iglesia, sobre uno fondo rojo adamasccado y todo ribeteado con dorados de 92x1,30cm.  Son signos claros de que la devoción a San Pedro suscita, como en este caso en algunos vecinos de la calle que tiene dedicada que solicitaron tener nuevas colgaduras del Patrón, y la gestión realizada por la Asociación Medalla Milagrosa de Moixent.  Hasta esta fecha, se han vendido 36 colgaduras.

En la procesión este año no actuó el  grupo de Danzas que en los últimos tres años precedían a la procesión con unos bailes, pero quizá responde a las elebadisimas temperaturas que han registrado estos días y que provocaron que se contaban con muy pocos voluntarios para danzar  siendo insuficientes para organizar los bailes.

Siguiendo a la Cruz Parroquial le seguían 36 fieles, incluyendo a algunos padres y madres  de niños de 1ª Comunión, seguida de la Comisión de fiestas Patronales de este año y algunos de la Comisión que finaliza, 15 niños/as de 1ª  Comunión acompañados de dos catequistas, las damas y Reinas de Moixent Valencia que terminan su cargo, la imagen llevada a hombros por ocho portadores que contaron con el apoyo de unas muletas cedidas por la Cofradía Santo Sepulcro para darles continuidad en su uso.  Acompañaron al Párroco dos Hermanitos del Cordero.

La Reliquia que contiene una pequeña particula de la cruz en que crucificaron a San Pedro, estaba bellamente adornada con un ramo de flores, como se viene haciendo desde 2012, año en que se recuperaron los Gozos de San Pedro, que fueron entonados por el Párroco en la misa de la víspera. 

El Coro Parroquial entono como es costumbre la Plegaria a San Pedro por la paz, plegaria más necesaria que nunca dados los conflictos en el mundo. 
Las campanas entre  ellas, las dos que tiene dedicadas en el campanario convocaron para los actos litúrgicos y acompañaron durante diversos momentos de la procesión.

8 de julio de 2025

LES CAMPANES EN LA PROCESSÓ DEL COR DE JESÚS

Per a la celebrar el diumenge 15 de juny la processó dedicada al Sagrat Cor de Jesús, la seua campana “Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament”, que té dedicada des de 2006 convoca en els tres tocs, però arribat el segon toc va fer acte de presència el temps regirat d’amenaça de tempesta, amb els seus corresponents trons i les primeres gotes d’aigua. En eixos moments arribaven els músics a l'Església Parroquial i també la Policia Local que juntament amb les sòcies de l'Associació del Sagrat Cor, fidels i Rector tots compartien la mateixa inquietud:. Que fem?, i això suscitant un clamoreig de comentaris expressant el desconcert i el no haver clar de fer. És prudent eixir amb estes amensaçes de tempesta? Més que tempesta es tractava de un degoteig intermitent però igualment amenaçador.

Tenint en compte el més probable haver de celebrar a l'interior un dels presents ja s'avança a disposar adequadament  quatre bancs, dos de primera fila i dos dels útlims perquè  poguera passar la imatge amb el anda.

Finalment com el més prudent  es va decidir celebrar la processó en l’interior de l’església,  de tal mode que la banda de música es situa en l'escala de pujar al presbiteri, i la imatge que estava situada en la nau lateral dreta segons s'entra, davant del Retaule de la Verge Desamparats va començar el seu recorregut, presidint la Creu Parroquial 39 fidels, cap a la via sacra, completant-la i gira a la nau esquerra i entrant de nou a la via Sacra i ja ens el presbiteri la imatge va ser orientada cap als fidels per a la ultima oració, benedicció i sorteig de les tres imatges, finalment al so de l'himne Nacional, versió breu, la imatge va ser portada passant pel Retaule que té dedicat al punt de partida mentres es cantava “Ven Corazón Sagrado”.  Seguint esta processó sentades en l’església vint persones.

I les campanes ? també van acompanyar els huit minuts d'eixe recorregut interior participant-lo a tot el poble de manera que tots tenien notícia que la processó s'estava realitzant, si  bé a l'interior de l'Església, celebrant així l'amor immens de Jesucrist significat en el seu sagrat Cor obert en la Creu per la salvació del món amor que reconeixem acollim, agraïm i que també volem oferir als altres, com la sonoritat de les campanes que des del campanar arriben als oïts dels moixentins i moixentines desperant sentiments de festa i així el nostre amor a d'aconseguir als altres com a irradiació de l'amor de Déu manifestat en Crist.

Esta solemnitat del Sagrat Cor de Jesús se celebra a Moixent el diumenge anterior a la Solemnitat del Corpus, tenint en compte que no quedava un altre diumenge hàbil del mes de juny. En la processó del Corpus les campanes totes elles solemnitzar este dia sobretot la campana “Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament”. Assenyalem que en esta processó els pares i mares dels xiquets i xiquetes van seguir les indicacions i van formar correctament seguits dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió de manera que a l'eixida del Santíssim ja estaven correctament col·locats. No així les cantores, que de costum en Moixent s'anticipen al Pal·li per a col·locar-se anticipadament en les estacions per a cantar i adorar i lloar al Santíssim, i que en esta ocasió anaven col·locades, darrere del Pal·li en l'espai que correspon a les Autoritats Municipals, sent la primera vegada que ocurrix.

2 de julio de 2025

CAPELLA-MUSEU: VISITES ESTIU 2025


Fotografía: Josep Lluís Cebrian.  Any 2013

Durant l'any l'Associació Campaners de Moixent, obrim els dos primers dissabtes de mes de 18 a 18:30h, oferint la possibilitat de visitar-ho i també per a procurar airejar-ho i vigilar el seu bon estat, tenint en compte les moltes humetats.

Arribat l'estiu el mes de juliol comencem a oferir el servici d'obertura de la Capella que queda del Convent (Museu Pare Moreno) perquè es puga visitar. Pots fer-ho cada divendres de 22 a 23:15hs i també durant el mes d’agost, així com el divendres de festes Patronals de 18 a 19hs.   En setembre, de nou, s’obrira els dos primers dissabtes de cada mes.  Si no pots durant eixos dies pots posart-te en contacte amb l’Associació Campaners de Moixent. 

A més dels panels expositius i altres peçes que hem anat enriquint les últims anys i que hem anant informant en esta web, si la teua última visita va ser en l'estiu anterior, 2024, este estiu trobaràs com a novetats (algunes d'elles ja publicades en esta web):
-Informacions de aniversaris Parroquials d’este any 2025 (noticia publicada en esta web  el dia 2 de gener d’enguany).
- Un llibre més  (des del 13 de juny de 2025) que s’incorporen als dos dedicats i escrits pel màrtir moixenti Rvd.En Juan José Calabuig Revert, sumant un total de 13 llibres, que próximament explicarem.
- Lona sobre l’escultor moixentí Virgilio Sanchis Sanchis, más completa desde el 16-1-2025 que próximament explicarem).

Recorda que el lloc d'exposició no és una sala moderna habilitada per a eixa funció, sinó la capella del convent franciscà dedicat a Sant Antoni de Pàdua beneït l'any 1585 per Fra Cristóbal Moreno.

El mateix lloc que ens acull, ens embolta historia  de segles de vida franciscana Moixent, amb les seues celebracions, cants, oracions, lloc per a la trobada amb Déu en la fraternitat eclesial. És bònic que seguisca en peu la Capella i puguem entrar en ella i endinsar-nos a estampes de la vida cristiana que sempre ens alegren i conforten.

Este lloc també s'obri per a acollir les Santes Relíquies en el dia de la seua festa Patronal el dia que Moixent dedica l'ultim diumenge d'agost, perquè entren en la que van ser venerades durant segles per les anteriors generacions de moixentins i moixentines juntament amb els franciscans.

Enguany també es va obrir per a entrar la imatge processonal de la Verge Milagrosa el dissabte 31 de maig, després de visitar la Gruta de la Milagrosa en el Calvari i l’Ermita del Santíssim Crist del Mont  Calvari resant el Rosari amb motiu de la etapa de "siembra" de la Missió Parroquial.

30 de junio de 2025

VISITA GUIADA AL CAMPANAR LA VESPRA DE SANT PERE 2025

Arribem a la quarta edició d'este servici en ocasió dels festejos dedicats a Sant Pere Apòstol, Patró i Titular de la nostra Església, i este any 2025 la Solemnitat ha coincidit en diumenge, per la qual cosa les visites les hem acollides en dissabte, i potser això ha facilitat la presència de visitants d'altres localitats per ser festiu, com és el cas dels procedents d'Almussafes i Xabia.

  Han pujat un total de 10 visitants, igual que l'any anterior, i entre ells destaquem la presència de les Regines de Moixent de València 2024, amb les seues Dames d’Honor i la Presidenta de la Comissió de Festes Patronals 2024, els qui han viscut la visita al campanar, ara amb més temps, perquè a agost tenen molts més actes festius que atendre. Ha sigut motiu de satisfacció un any mes comptar amb la presència de les representants de les festes Patronals a la sala de les campanes, festes perquè les procurem la nostra millor dedicació campanera per a convocar a viure i celebrar la devoció dels moixentins i moixentines a Sant Pere, el Santíssim Crist del Mont Calvari i les Santes Relíquies. La nostra sala de campanes és també lloc que emet avisos musicals que animen a participar celebracions religioses.

Ens van deixar constància de la seua visita en el Llibre d’Honor de l’Associació Campaners de Moixent, pagina 54, en el qual ens van escriure:
“Moixent, 28 de juny 2025
És un plaer haver pogut gaudir d’aquesta visita al campanar, que ens apropa a la historia i tradicions del nostre poble.
Agrair també el treball de l’Associació de campaners i campaneres de Moixent, en especial a Felipe pel seu treball i constancia per a que tot veí del poble i visitant puga escoltar la música de les campanes, que com hem vist, du segles sonant a Moixent.
Donar les gràcies, de part de tota la Comissió de 2024, per fer-nos participes d’aquesta activitat cultural.  Enhorabona a l’Associació campaners i campaneres de Moixent”.
Firma de les dos Regines, les quatre dames i la Presidenta de la Comissió de Festes Patronals 2024

Ens alegra informar-vos de la entrevista que ens va sol·licitar Ràdio Xàtiva Cadena Ser en el programa “Hoy por Hoy  i que va ser emesa en directe el dia 26, signe  de l'interés que logrem despertar i avivar en els mitjans de comunicació per a fer present el món de les campanes, i fer que ressone més enllà del terme de Moixent. Ens alegra comprovar que tot lo nostre, el moixenti, ressone en un altre àmbits i tinguen notícia del que celebrem i realitzem.  En el següent enllaç del 1:13:00: al 1:21:00 podeu escoltar la entrevista

Recordem que les proximes visites al campanar serán de dilluns 18 a dimecres 20 de les Festes Patronals  d’agost de 18 a 19hs.

26 de junio de 2025

MANTENIMENT CAMPANES JUNY 2025

Ahir dimecres día 25 de juny es van presentar  els operaris de l’Empresa Electorecamp S.L. per a realitzar les llavors de manteniment que garantixen el bon estat del funcionament de les campanes, de tot els sistema.

Van accedir primer a l'espadanya de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, campana que al activar-la el 31 de maig amb motiu del Rosari amb la visita de la imatge Verge Milagrosa a la Gruta de la Milagrosa i l'Ermita ens vam donar compte que no voltejava. Se substituï la placa del motor per una nova de manera que ja volteja novament a les 13h, i es també procedi al corresponent envernissat i es comprovaren els caragols, engrassar els eixos laterals, i el batall. Acabades estes llabors es van passar al campanar de l'Església Parroquial per a revisar també una a una el funcionament de les huit campanes i la matraca, comprovar els caragols, batalls, engrassar els eixos laterals, envernissar les trujes els electromalls, i comprobar les agulles de l’esfera del rellotge.

També es va cambiar el ganxo amb altra cadena per sostindre en posición “boca amunt” la campana Santes Relíquies.

Agraïm a l'empresa Electorecamp S.L la seua ràpida atenció per a fer que la campana de l'Ermita que no voltejava poguera ser reparada la aberia i al mateix temps procedir a la revisó de manteniment del sistema de les campanes abans de les festes Patronals.

Sense el corresponent manteniment les deterioritzacions avancen i la seguretat disminuïx. Les campanes amb els seus elements convé que perduren en bon estat travessant els segles, la qual cosa requerix el cuidados manteniment.

19 de junio de 2025

PROGRAMA DE TOCS: SOLEMNITAT DE SANT PERE (PATRÓ DE MOIXENT I TITULAR DE L'ESGLÉSIA) I SANT PAU

La devoció a Sant Pere Apòstol com a Titular de l’Església Parroquial de Moixent, es remunta allà per el segle XIV. Festa Patronal, declarada de “Interés Turístic Local de la Comunidat Valenciana” l’any 2020.

Té un carrer dedicat, i en la Cooperativa del Camp que portà el seu nom, hi ha un gran plafó ceràmic representant al nostre Patró (beneït en la Solemnitat de Sant Pere de 1960).    

Una esvelta imatge de Sant Pere Apòstol beneïda  el 1 de gener de 1958 presidix el Presbiteri de l'Església Parroquial a què dóna nom, sent Titular i Patró del poble. 

A la esquerra de l’imatge del Titular, segons es mira, està Sant Pau. 

En està mateixa part hi han sis pintures sobre la vida del Patró,  pintades a l’oleo per Salvador Gil Camarena, de la Academia de Sant Carles de València i col·locades per a les Festes Patronals de Sant Pere de 1965.

Baix dels bustos-Reliquiaris de les Santes Úrsula i Cordula,  està la Reliquia de la Creu on va morir San Pere, (l’autentica firmada el 24 de gener de 1942 en Roma,) Reliquia que per al dia del Titular des de 2012 es mostra en el Presbiteri amb dos ciris i que es trau en processó el dia de les Santes Relíquies.  

Ademés de la imatge del Retaule del Presbiteri, està la procesional de 1939-1940, que va ser la primera imatge que es va regalar a l’església despres de la Persecució religiosa;  i altra amb un Sant Pau (aproximadament de finals del Segle XVIII, procedent de l’anterior Església).

En la decoració de la Parròquia hi han diverses iconografies com la Tiara Papal i les Claus,  un dels medallons estil renaixetista que es troben en la nau central davall del trifori on están representants els apòstols apareix Sant Pere així com en candelabros i en una portapaz.

En lo més alt del campanar, en el penell està la figura de San Pere Apóstol sobre una clau. 

En la Sala de campanes hi han dos campanes que en este dia del martiri de Sant Pere es fan notar de manera particular: la més antiga del Campanar "Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni", (Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni) de 1792; i la més gran del Campanar que portà el seu nom "SAN PEDRO APÓSTOL" refundida l’any 1943, i que en esta Solemnitat es l’ultima campana en acabar els Voltejos de Solemnitat. 

Des de l’any 2016 la campana “Màrtirs del Segle XX de Moixent” de la col·lecció particular de Felipe Sanchis entre altres relleus té gravada l’efigie de Sant Pere que precidix el Retaule del Presbiteri.

Per a les persones que no poden pujar en la setmana de festes Patronals d'agost, la vespra de Sant Pere, l'Associació Campaners de Moixent realitzará visita guiada al campanar de 18 a 19hs, on podras vorer les dos campanes dedicades al nostre Patró.

En la Solemnitat i dies abans en les misses es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” recuperats l’any 2012, http://gogistesvalencians.blogspot.com.es/2013/04/gozos-san-pedro-apostol-venerado-como.html; i la Plegaria composada per Gabriel Vila en juny de 1947 i la música de Matias Marquez.

Este any al coincidir en diumenge, les misses tenen el horari dominical.  La missa de 12h es solemnitzada musicalment per el Cor Parroquial on participen les Autoritats i la Comissió de festes Patronals del any passat amb les Regines de Moixent i de Valencia amb les seues dames a més de la Comissió de les Festes Patronals que esta organitzant enguany les festes; El Sacerdot que precidix des de l’any 2019 sol portar una Casulla  de color roig (que te gravat la imatge de Sant Pere que precidix el Presbiteri i la iconografía de Sant Pere), per a la processó també se sol gastar una capa amb la imatge de Sant Pere de Moixent.

Per a la processó de la vesprada, la primera imatge regalada a l’Església després de la Guerra Civil entre 1939-1940, per part de l’Ajuntament,  i que fins l’any 1957 precidia tota l’Església recorre alguns carrers de la localitat amb les andes propies de l’imatge de 1957 en que participen les Autoritats Municipals, la Comissió de Festes del present any, alguns xiquets i xiquetes que han combregat per primera vegada i fidels i la Banda de Música. 
 Des de 2022, la processó a proposta de l'Ajuntament a la Parròquia, es prolonga per a passar pel carrer que Sant Pere té dedicat. En alguns balcons hi han colgadures amb la imatge del nostre Patró, enguany s’han fet noves colgadures de 92x1’30 por la solicitud d’alguns veïns del carrer Sant Pere, i l’Associació Medalla Milagrosa de Moixent s’ha encarregat de gestionar les colgadures amb color roig damascat de fons.
Encapçalen la processó des de l’any 2022  el grup de Danses realitzant alguns balls obrint la processó que esta presidida per la Creu Parroquial seguida de fidels devots de la imatge, alguns xiquets i xiquetes que han recibit la 1ª Comunió este any i que volen participar en la processó, la Comissió de festes Patronals d'enguany que esta organitzant les Festes, seguida de la Comissió de Festes del any passat, Dames d'honor i Reines de l'any 2024, la imatge del Patró, el Rector, Autoritats i tancant la processó la Banda de Música de la localitat.

Vespra de Sant Pere i Sant Pau, 28 de juny
-  12h.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Solemnitat

- Tres Voltejos d’avís a missa de 20h  amb Sant Pere Apòstol. Primer toc Avis de Solemnitat. Segon toc Repic de Solemnitat.  El tercer toc Volteig de Solemnitat. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

Sant Pere i Sant Pau, 29 de juny
- Tres Voltejos de Solemnitat d’avís a missa de 12h.  Després del primer toc volteig amb S.Isidre.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

Voltejos de processó:
- Tres Voltejos d’avís a processó de 20:30h, amb Sant Pere Apòstol.    
•  Volteig de Solemnitat a l’eixir l’imatge del Patró del Temple Parroquial.
• Volteig de Sant Isidre, i de Sant Pere Apòstol, als primers pasos de la imatge.
• Volteig de processó Solemne, amb Sant Isidre, Santa Maria Mare de Déu i Sant Pere Apóstol.
• Volteig de Sant Pere Apòstol.
• Volteig de Solemnitat, al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’Esglèsia.